Waves Of Mercury este o formație americană înființată în anul 2005, numele său inițial fiind „A Thousand Suns”. Anul 2008 a venit cu o schimbarea de nume și lansarea albumului de debut care poartă același nume cu cel al trupei. Până în prezent, formația are la activ trei albume de studio, și din informațiile publicate pe pagina de Facebook, s-ar putea ca pe viitor să gustăm un nou material discografic.
Totul bine și frumos, nu? Vi se pare o prezentare destul de concisă a istoriei unei trupei, demnă de un început de pagină de Wikipedia. Din păcate (sau bine, în funcție de reacția fiecărei persoane în parte), Waves Of Mercury este probabil cea mai mare și cea mai profesionistă obscuritate pe care o puteți găsi pe Internet în acest moment: o pagină de Facebook (cu 79 de like-uri la acest moment), o pagină de Bancamp, trei albume, o singură piesă publicată pe Youtube. Și cam atât. Cum de am descoperit eu această formație? Ei bine, cel care a postat acea piesă pe Youtube nu este vreunul dintre membrii trupei, ci un prieten de al meu, care la rândul său, nu i-a venit să creadă ce minunăție de formație a putut descoperi, și i s-a părut, pe bună dreptate, că ar fi păcat ca aceasta să rămână în abisurile obscure ale Internetului.
https://youtu.be/u3GZ6ku4Mwg
Duo-ul, format din David Richardson și Greg Richardson, doi muzicieni cu nicio pagină de prezentare a carierei lor, este o creație perfectă a tuturor influențelor generate de genurile progressive – doom – gothic – heavy metal. Waves Of Mercury poate fi considerată o trupă care seamănă extrem de mult cu formații precum My Dying Bride, Isole, Woods Of Ypres, Opeth în perioada „Morningrise”, Katatonia, Black Sabbath, Type O Negative. „Memory Of The Sea”, prima piesă pe care am ascultat-o de la ei este o frumoasă baladă depresivă despre sentimentele pierdute în negura destinului apus. Peisajul nihilist este acoperit de acordurile lente și de liniile impresionate de bas, iar vocea, foarte asemănătoare cu cea a lui David Gold, este cea care îți reaprinde din adâncul sufletului acele sentimente pe care ți le doreai de mult îngropate.
Un punct forte al trupei este diversitatea. În timp ce albumul „The Great Darkness” explorează sentimentele din adâncul ființei umane, „The Letters” devine mult mai melancolic, mai divers în sonorități (punctul culminant fiind atins în piesa „The Old Man and the Sea”, atunci când avem parte și de o voce feminină). „As Seasons Fleet” se retrage puțin în spatele acestei cortine dezolante și invocă mult mai mult influența Black Sabbath, poate și Candlemass, mai ales în riff-urile grave, încete și minunate.
Pot spune că fiecare persoană în parte poate descoperi o piesă preferată în cele trei albume. Incredibil mi se pare că această formație nu beneficiază de promovarea de care ar avea nevoie, și nu înțeleg nici această închidere față de publicul larg (se pare că avem de a face cu o poveste extrem de kafkaniană în acest caz).
Vă las pe voi să studiați această trupă. Audiție plăcută!
Bandcamp: http://wavesofmercury.bandcamp.com/