Diverse

Vernisajul expoziției “Opus 25” al artistei Linda-Saskia Menczel marchează inaugurarea Galeriei POD

Vernisajul expoziției “Opus 25” al artistei timișorene Linda-Saskia Menczel ce va avea loc pe data de 25 octombrie, în Timișoara, marchează un moment special pentru spațiul cultural local, mai precis, inaugurarea Galeriei POD a  Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

De cele mai multe ori, locul devine solul în care spiritul își modelează visarea, drumul și speranța, iar Galeria POD se arată exact ca un sălaș în care arta contemporană poate poposi, precum un călător istovit de atâta drum, pentru a-și așeza sufletul, pentru a-și clădi pașii către culmile lumii.

Sculpturile artistei Linda-Saskia Menczel vor crea o lume în care liniile operelor sale și arhitectura unică a galeriei se vor îmbrățișa într-un soi de lucrare feerică, răsărită ca o floare rară dintr-un spectacol al formelor pus la cale, parcă, de făpturi magice ca cele din povești.

În aceeași măsură, expoziția “Opus 25” marchează o carieră artistică întinsă pe ultimul sfert de veac, prezentând lucrări de sculptură din mai multe etape de creație şi oferă o privire asupra coerenței tematice a sculptoriței, care s-a devotat tematic statutului ontologic privilegiat al umanității din tradiția iudeo-creștină și a sentimentului de reverență în fața cosmosului. Temele artistei sunt un răspuns vizual la marile întrebări ale umanității: de unde venim, cine suntem și ce menire avem.

Toate aceste ecouri interioare se armonizează perfect în pereții ființei și te simți ca și când arhitectura locului ar cânta la suflete de oameni, la pietre și la bârne din alte timpuri.

Restaurarea a fost făcută cu prezervarea elementelor arhitectonice impuse de Direcţia pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Timiş, clădirea fiind una istorică, încadrată ca monument de tip A. De asemenea, proiectul a fost susținut încă de la început de președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Alin Nica și de către managerul Centrului de Cultură și Artă Timiș, doamna Liliana Laichici.

Mansarda a fost obținută în urma schimbării acoperișului, podul clădirii fiind renovat și transformat într-un spațiu luminos și primitor pentru expoziții. Astfel, Galeria POD este mai mult decât o simplă galerie de artă, este un spațiu inspirat și prietenos, creat special pentru a aduce arta mai aproape de comunitate. 

Galeria POD este un spațiu expozițional versatil și este finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Galeria Pod a Centrului de Cultură și Artă din strada E. Ungureanu, nr. 1 ce-și va face inaugurarea cu expoziția “Opus 25”, va fi deschisă publicului în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie 2023.

Calendarul evenimentelor “Opus 25”:

25 octombrie 2023ora 18.00 – Vernisajul expoziţiei “Opus 25”.

4 noiembrie 2023, ora 18.00 – Concert “Omagiu”.

9 noiembrie 2023, ora 18.00 – Lansare volumului “Miracolul Clipei” – un album de fotografie al Liceului Teologic Ortodox “Sfântul Antim Ivireanul” – editura Eurostampa 2023

14 noiembrie 2023, ora 18.00 – Concert “Sonorități Liturgice”

23 noiembrie 2023, ora 19.00 – Artist Talk – inscripţii revelate; Expoziţie de fotografie; Lansare de carte.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul expoziției “Opus 25” este liberă.

Evenimentul este susținut și finanțat de Consiliul Județean Timiş prin Centrul de Cultura și Artă Timișoara.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...