Jazzy-bluesNoutăţi

Trio de senzație al jazzului hispanic în martie, la București

Una dintre cele mai puternice trupe ale scenei avangardiste spaniole, Mezquida-Aurignac-Prats aduce în luna martie, la ARCUB, un concert îndrăzneț și intens care îmbină free jazz cu muzica populară contemporană și de improvizație.

Joi, 21 martie, de la ora 20.00, M.A.P. susține la ARCUB cel de-al cincilea concert al anului din stagiunea de jazz Artist in Residence, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB și curatoriată de Cristian Soleanu.

În concertul de la București cei trei artiști vor cânta muzica primelor două albume, care le-a adus titlul de cea mai bună formație de jazz în 2015 și premiul pentru cel mai bun album de jazz în 2016. M.A.P sunt recunoscuți pentru pasiunea și virtuozitatea interpretărilor live, pentru pasajele hipnotice și ritmurile dinamice alternate cu momente de lirism sentimental, groove și influențe orientale.

Timbrul muzical aparte al trioului M.A.P. este dat de expresivitatea pianistului din insula Menorca, Marco Mezquida de imaginația și originalitatea saxofonistului din Malaga, Ernesto Aurignac, și de versatilitatea bateristului din Girona, Ramon Prats. „Felul în care cântă cei trei este o descărcare energetică de jazz pur, emis cu o spiritualitate, o îndrăzneală și cu o intensitate nemaiîntâlnite în jazzul spaniol de ani întregi. Sunetul și prestațiile lor live au fost cele mai bune noutăți ale anului, nu doar în jazzul din Spania, dar și din afară.” (El Mundo)

Marco Mezquida. Asemănat cu Bill Evans și Keith Jarrett, Marco Mezquida este printre cele mai mari senzații ale pianului de jazz din ultimii ani. Ales de cinci ori „Muzicianul Anului” de Asociația Muzicienilor de Jazz și Muzică Modernă din Catalonia, Marco Mezquida este un artist eclectic și versatil. Pianist, compozitor, lider de formații și acompaniator, Mezquida susține concerte solo sau alături de orchestre, se implică în proiecte de dans, cântă ca membru în formații de jazz.

Ernesto Aurignac studiază saxofonul clasic la Conservatorio Superior din Malaga, iar la Barcelona, jazzul, armonia modernă și improvizația. Un muzician entuziast și pasionat, Ernesto Aurignac inițiază proiectul “Charlie Parker with Strings”, fondează Cvintetul Anunnakis care este nominalizat la titlul de „Cea mai bună producție de jazz și muzică contemporană” din Spania și susține constant masterclass-uri în lumea întreagă.

Ramon Prats. Declarat de Asociația Muzicienilor de Jazz și Muzică Modernă din Catalonia „Muzicianul anului” în 2014 și câștigătorul titlurilor „Albumul anului” cu Cvartetul Pandora și „Grupul anului” cu Ramón Prats Quartet, bateristul spaniol a colaborat cu artiști internaționali precum Lee Konitz, Mars Gustafsson, Andy Moor, David Murray sau Deborah Carter. Este o prezență constantă pe scena festivalurilor internaționale de jazz din Belgia, Ecuador, Marea Britanie, Suedia, Rusia, Islanda și Franța. În prezent este profesor la Conservatori Superior de Música del Liceu.

Despre “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, curator program “Artist in Residence”.

          Program concerte Artist in Residence aprilie – iunie 2019:

  • 4 aprilie – Blue Noise – Portrait
  • 18 aprilie – John Betsch Quartet
  • 9 mai – Petra Acker & The Band
  • 23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
  • 6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
  • 20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2398785833688881/

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...