Forjată la începutul anului 2014, E-an–na a luat prin asalt mulţimea de fani metalişti din online încă de anul trecut, ca prin miraj. „Casa cerului”, aşa cum s-ar traduce numele trupei, îngemănează un folk local autentic cu elemente de folk de peste graniţe şi prin scurte interludii şi de deathcore.
Cu inserţii de la cimpoi şi până la vioară sau chitare cu mai multe corzi decât în mod obişnuit, cei de la E-an–na s-a pus pe compus, iar de anul trecut, într-un ritm constant, servesc fanilor piese care mai de care mai îndrăzneţe, apar pe cele mai mari scene locale şi îşi croiesc rapid, dar sigur, un drum către cele mai înalte plaiuri. Despre primul material discografic şi aventura lor de până acum vorbim cu E-an–na.
Aţi fost surpriza anului pe scena locală. Cum v-aţi format şi pornind de la ce idee?
Andrei: Mi-am dorit de foarte mulţi ani să fac o trupă de folk metal în sunetul căreia să nu existe urmă de compromis. Am experimentat timp de ani de zile, învăţând astfel, (pe lângă muzică) să folosesc un DAW, să fac aranjament, să fiu conştient de ce echipament e necesar ca să sune o înregistrare brici. Această călătorie a însemnat ani de black metal & felurite proiecte mai mult sau mai puţin metal, înainte ca eu şi să ajungem să înfiinţăm E-an-na. Unele piese erau compuse de destulă vreme când am început să lucrăm la acest concept. Ceilalţi membri au venit pe parcurs, întotdeauna natural, cu fiecare cunoscându-ne dinainte, ceea ce a fost un plus binevenit.
Ovidiu: Ideea să cânt într-o trupă de folk metal mi-a venit în urma concertului celor de la Arkona, unde am cântat in deschidere cu Prohod (black metal). Nu-mi plăcea să ascult genul acasă, dar prestația lor m-a făcut să-i mai dau o șansă. Apoi mi-am imaginat cum ar fi să aduc o parte mai modernă peste părțile folclorice pe care mi le-a prezentat Andrei. I-am propus să facem o nouă formație. După ce am compus 5-6 piese impreună, am prins foarte mult drag & mi-am dedicat timpul acestui proiect. M-a motivat și foarte tare cât de încântat era Chrigel (Eluveitie) despre Jiana în momentul în care i-am aratătat-o când eram in backstage la Artmania.
Cărui fapt credeţi că se datorează această cerinţă crescândă a fanilor?
Andrei: Cred că se vede că dăm totul pentru trupa asta. Sunt dispus să sacrific orice, atâta timp cât acest lucru va ajuta formaţia într-un fel sau altul. Ne-am promovat cât de mult am putut, am vândut tricouri, am dat tot ce am avut şi pe scenă. Lumea apreciază lucrurile astea.
Ovidiu: Sunt foarte multe motive, mai ales faptul că nu vrem niciodată să oferim ceva la o calitate slabă. Multe formații preferă să lanseze un demo (de obicei greu de ascultat), dar noi am ales să mergem direct pe o înregistrare mai profesionistă / un video (mulțumim Isa Ienciu) în locul unei poze low quality. Alt motiv, ar fi promovarea pe Facebook, unde comunicăm zilnic cu majoritatea fanilor. În ultimul rând, am dori să le mulțumim celor care ne-au ajutat cu promovarea (Cerbu, Aventurile lui Sărăcel, Codrin Bradea, Lupu Blond, Alex Moga (Kogaion Art) & mulți alții).
Ce înseamnă pentru voi să fiţi pe scenele mari ale ţării? Care dintre festivaluri v-a fost cel mai aproape de suflet?
Andrei: Ar fi incorect şi imposibil să stabilim o ierarhie. Peste tot am fost primiţi mai mult decât foarte bine. Totuşi, ţin să menţionez Celtic Fest Beclean: cred că a fost cea mai faină experienţă a mea de pe scenă (din toată “cariera” mea de muzician, nu doar dintre concertele E-an-na).
Ovidiu: Orice concert este o experiență unică. Fiecare concerte are problemele lui tehnice (aș dori să-mi iau wireless-ul în… brațe), dar și părțile lui minunate. Cel mai aproape de suflet a fost Celtic Transilvania, în care am avut plăcerea de a cânta ultima piesă deasupra fanilor care m-au plimbat pe brațe prin public.
De ce cimpoi?
Andrei: Mi-am dorit timp de foarte multă vreme să cânt la cimpoi & acordeon. Nu mi le-am putut achiziţiona, aşa că am rămas o grămadă de ani doar pe fluier. Cimpoiul l-am primit cadou de la tatăl meu & prietena lui de atunci, ca premiu pentru rezultate foarte bune la final de clasa a 8-a. Au strâns bani mai bine de un an de zile pentru a mi-l lua. Acordeonul are o poveste similară.
Care a fost cea mai mare surpriză a anului pentru voi?
Andrei: Nu ştiu sigur să spun. Tot şirul de evenimente e o surpriză. E adevărat că am ţintit spre lucruri măreţe, dar nu ne aşteptam să se materializeze într-un ritm atât de accelerat. Pentru mine cea mai mare surpriză a fost reacţia fanilor la concerte: îi văd cum cântă (uneori toate) versurile odată cu noi, cum vin să facă poze & să ne spună cât de mult se bucură că facem astfel de muzică ş.a.m.d. E un sentiment absolut superb să vezi că nu doar pe tine te împlineşte muzica pe care o faci.
Ovidiu: Faptul că am avut atâtea concerte în mai puțin de un an & am fost primiți bine peste tot. In septembrie anul trecut, inainte de lansarea piesei, aveam o discuție cu Andrei în care spuneam cât de frumos ar fi să cântăm la ceva festivaluri anul viitor. Acel vis a devenit realitate și a dus la cel mai frumos an din viața mea.
Spuneţi-mi câte ceva despre materialul discografic.
Andrei: Îl vom lansa pe la jumătatea lui septembrie. Încă nu am o dată exactă, întrucât nu ştim când vom termina mixul & masterul, şi, nefiind încă o trupă foarte mare, nu are cine să ne impună un deadline. Despre casa de discuri cu care vom colabora vom scrie pe pagină noastră într-una din zilele următoare.
Ovidiu: Materialul este aproape gata înregistrat și le oferim fanilor o monstră prin videoclipuri pe canalul de youtube. O să încercăm să ajungem la o calitate mult mai bună & un material mai inchegat. Nu este un EP de folk metal clasic.
Vă gândiţi deja la un turneu?
Andrei: Nu doar că ne gândim, dar deja e şi pus la punct, în proporţie de 80%. Va fi un turneu de promovare e EP-ului prin ţară. O să anunţăm datele de toamnă în curând.
Ovidiu: Incercăm să revenim in majoritatea orașelor, dar și să ajungem pe teritorii noi.
Care sunt următorii voştri paşi?
Andrei: Urmează să facem şi nişte merch asociat EP-ului. După turneul de toamnă, vom mai lansa un single, poate două, vedem cum grăieşte arta, iar apoi ne apucăm şi de album (inclusiv de strâns fonduri pentru asta). Şi apoi, spre culmi şi mai înalte, bineînţeles.
Ovidiu: Finalizarea EP-ului, merch nou, avem și un cadou pentru toții fanii care au decis să ne ajute cumpărând merch (vă iubim mult & banii aceea chiar ne ajută să lansăm acest EP).
Componența:
Andrei Solomonar Oltean (voce, fluier, cimpoi)
Ovidiu Ban (chitară)
Alex Giurgeca (chitară)
Dragoş Berţia (bas)
Paul Bucătaru (tobe)
Ioana Popescu (clape)