Ne reȋntoarcem ȋn Israel cu The Great Machine, o trupă de stoner/psychedelic rock din Tel Aviv; formată în 2011 de frații Aviran și Omer Haviv, care citează Jimi Hendrix și Led Zeppelin ca influențele muzicale cu care au crescut, The Great Machine și-a lansat albumul de debut cu același nume în 2014.
Foto: www.victorbezrukov.com
Foarte activi pe scena rock din Israel, formația se remarcă prin sound-ul puternic, războinic, aproape primitiv prin care membrii ei scot la suprafață sentimente contradictorii, care alternează de la o piesă la alta.
The Great Machine nu se tem să facă trecerea de la lent la nebunesc; începutul piesei Delayed ne duce cu gândul la Planet Caravan de la Black Sabbath, dar continuă agresiv. Birot începe și ea lent și face brusc trecerea la riff-uri heavy și growl-uri pe fundal.
Vocalul este asigurat de Aviran Haviv pentru unele piese (Bitch) si de Noga Shalev (D9, Deleyed, Indijinger, Damn), ce colaborează cu trupa ca guest member, și a contribuit cu o parte din versurile de pe primul lor album. Vocea puternică a solistei transmite aceeași forță și dorință de eliberare care par să fie mesajele formației și se regăsesc și în versurile pieselor: “I don’t wanna be afraid”, “Drink your potion, get your courage”.
Piesa care m-a facut să ascult întregul album este Intro, o piesă instrumentală aflată, în ciuda numelui, la mijlocul albumului, și care face o trecere extrem de potrivită între prima și a doua parte a acestuia. Lipsa de convențional a trupei se observă și ȋn diferențele de durată ale pieselor de pe albumul de debut, ce variază de la 50 de secunde la 12 minute, dar se completează ȋntr-un mod neașteptat la prima vedere.
Prezenta scenică a trupei este la fel de furtunoasă ca piesele lor; absorbiți în muzică, ei reușesc să atragă si publicul într-o atmosferă psihedelică, amețitoare, fie că au concertele într-un pub sau ȋn cadrul unui festival; ȋn februarie 2016 au colaborat cu o alta trupă din Israel, Tiny Fingers, ȋn deschiderea trupei americane de psychedelic rock, All Them Witches.
Nu putem să nu menționăm și grafica folosită pentru albumul și broșurile de promovare ale concertelor trupei; create de artistul Eyal Eliezer, ele au o aparență retro și te duc cu gândul la anii ’60, LSD și halucinații.
Bandcamp: http://thegreatmachine1.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/MachineGreat