În ultimii ani death metal-ul, cu atât mai mult cel tehnic, a fost umbrit de invazia unor noi abordări muzicale precum cele dedicate instrumentalului exclusiv, cel puţin pe teritoriul nostru. Anul acesta aduce însă din nou în atenţie un proiect ambiţios care se aventurează în iţele death-ului, aşa cum fusese şi cazul materialului lansat de Illuminati cu câţiva ani în urmă.
Spectral nu este nicidecum un proiect muzical nou, primul EP fiind lansat în 2007 („Autopsy of Hope”), dar munca la acest material discografic, intitulat „Neural correlates of hate” va compensa aşteptarea din plin. Cu invitaţi precum Romain Goulon (Necrophagist, Benighted, Disavowed), toboşarul albumului, Christian Muenzner (Obscura, Spawn of Possession, Necrophagist) sau Călin Paraschiv (Necrovile, Clitgore), albumul prezintă un technical death metal, deşi înrădăcinat într-un gen muzical de şcoală veche, adus cât se poate de în prezent prin tehnică şi abordare.
Primele piese teaser de pe album au fost „Into the further” şi „Nihilist” şi le puteţi asculta şi mai jos. Stăm de vorbă despre album cu Ciprian Martin şi Andrei Calmuc, alte persoane deloc străine scenei noastre muzicale.
De unde a pornit ideea înfiinţării acestei trupe?
Ciprian: Hello Intermission şi mersi pentru interviu. A trecut ceva vreme de când nu am mai stat de vorbă cu cineva în afara celor implicaţi în producţia albumului hahaha. Ideea a pornit din curiozitatea de a încerca să reproducem ceea ce cântau trupele noastre preferate. Atunci când am fondat trupa aveam doar 15 ani şi voiam doar să învăţăm să cântăm. Practic, nici nu ştiam ce gen va fi. Doar am experimentat până când ne-am dat seama ce vrem. Abia după ce în 2007 am lansat EP-ul de debut „Autopsy of Hope” într-o manieră old school un pic progressive a la Death, ne-am dat seama că am vrea să lucrăm la ceva mai elaborat în viitor, aşa că în 2009 am început lucrul la conceptul „Neural Correlates of Hate”.
Direcţia pe care a luat-o industria în ultimii ani se îndepărtează de cea de death metal/tech death. De ce aţi optat totuşi pentru ea?
Ciprian: Alegerea nu a fost făcută voit, iar faptul că subgenul este ‘against the tide’ pe noi doar poate să ne bucure. Înseamnă că nu vom fi un produs clonă al industriei muzicale metal, iar financiar vorbind, dacă scopul este să ieşi pe profit nu te apuci de metal în general. Desigur, nici asta nu ar fi o problemă. Dacă ne-ar plăcea să cântăm alt gen cu siguranţă asta am face. Scopul este să uităm de grijile cotidiene şi să ne exprimăm cât de bine putem artistic. În final totul se rezumă la faptul de a fi împlinit cu munca pe care o faci, iar după ani de zile, în sfârşit am ajuns la acest stadiu. :)
Ca idee, deşi albumul overall se îndreaptă într-o anumită direcţie, pe mine mă influenţează absolut orice subgen. Şi în muzica brainwash care ni se bagă pe gât zi de zi găsesc uneori armonii interesante, idei pe care le-aş prelucra în felul meu şi pe lângă metal ascult şi destul de multă muzică electronică. În concluzie, după cum spunea cineva, nu este bine să catalogăm muzica în subgenuri. Din start ideea impune o restricţie mentală. Oamenii sunt uşor manipulaţi din păcate şi judecă de multe ori după etichetă, înainte să ‘guste’ ca să zic aşa. Totul se rezumă la graba cotidiană care te obligă să nu gândeşti. De aceea este şi tendinţa de a vrea să ştii dacă îţi place o trupă dinainte să o asculţi. Ideea este să îţi faci timp şi pentru trupe noi şi să vezi tu dacă îţi plac. :)
În altă ordine de idei, deşi la noi nu prea există trupe de gen, scena este chiar înfloritoare în afară. Încă regret că nu am ajuns la Cluj să văd Beyond Creation şi Virvum, două trupe excelente în momentul de faţă.
Materialul discografic anunţă o serie de artişti consacraţi ai genului drept invitaţi. Cum i-aţi adunat pe toţi şi care au fost reacţiile lor la propunerea de colaborare?
Ciprian: Scopul nu a fost să îmi promovez albumul cântând cu muzicieni consacraţi. Ba din contră, am vrut să fac albumul de unul singur, dar este imposibil să înregistrezi singur toate instrumentele când toate sunt complexe, aşa că am făcut singur chitările şi bassul, Andrei Calmuc s-a oferit să facă vocea (şi îi mulţumesc pe această cale pentru devotamentul şi profesionalismul de care a dat dovadă necondiţionat), iar pentru restul a trebuit să apelez la profesionişti în domeniu, oameni cu multă experienţă şi viziune care ştiam că îmi vor livra garantat calitate, şi nu doar promisiuni.
În primul rând am avut nevoie de tobe. Septimiu ne-a ajutat foarte mult, cu o groază de concerte în trecut şi desigur, şi la nivel compoziţional (piesa „Into the Further” pleacă de la ideea lui), dar din cauza celor 100 de trupe în care cântă nu a avut timp să înregistreze tobele. De aceea am apelat la Romain Goulon care nu are nevoie de nicio prezentare. De asemenea, am mai avut nevoie pe anumite piese de solo-uri diferite ca stil de ale mele, aşa că am apelat la Christian Muenzner cu care mă ştiam de când am stat câteva ore de vorbă după concertul Obscura din 2009 şi Călin Paraschiv, probabil cel mai profi şi dedicat chitarist de death metal din România. Din câte văd toţi invitaţii au avut numai cuvinte de laudă la adresa albumului, iar Romain s-a implicat chiar şi cu sfaturi legate de producţie, a mixat tobele pentru produsul final, a pus extrem de mult suflet ca albumul să iasă bine şi noi suntem foarte încântaţi de colaborare. Experienţa asta ne-a ajutat să devenim o trupă profi şi am învăţat o groază de la aceşti oameni.
Fiecare dintre voi a mai făcut sau încă face parte şi din alte proiecte muzicale, nu complet diferite ca abordare muzicală. Cu ce vine diferit Spectral?
Ciprian: În primul rând Spectral este diferit pentru că pleacă de la viziunea mea personală şi este singura trupă în care am compus şi voi compune vreodată. În viitor este posibil să cânt şi cu alte trupe, dar toate ideile pe care le am se vor duce la Spectral. Fiecare proiect/piesă în general pleacă de la modul cum compozitorul şi-a dorit să îmbine ideile proprii, iar aceste idei apar în funcţie de factorii externi care le influenţează. Diferenţa dintre un album compus după un model/reţetă (care are un target de audienţă, care urmează o idee de marketing etc.) şi un album în care cineva doar a încercat să filtreze cele mai bune idei pe care le-a avut în ani de zile este foarte mare. NCOH este varianta din urmă. Desigur, asta nu înseamnă că pe album nu veţi regăsi o groază de influenţe de la trupele cu care am crescut. Ba da, influenţele sunt peste tot, dar nu sunt adăugate voit, ci involuntar/din suflet cu scopul ca produsul să fie mulţumitor în primul rând pentru cel ce l-a creat, dar desigur şi pentru public.
Acum ca să răspund direct la întrebare: factorul care face NCOH inedit este contrastul sau „tulburarea bipolară” pe care o veţi observa de la un riff la altul în piese precum „Ashes to Dust”, „Hallucinatory Authorization” sau „Empathy”. Nu veţi auzi ceea ce credeţi că trebuie să urmeze de la o parte la alta, iar acest aspect va face albumul foarte interesant pentru unii, dar şi foarte dificil/abrupt pentru alţii.
Mai mult de atât, NCOH reprezintă viziunea mea din 2009, de care sunt foarte mândru, dar deşi pentru voi piesele sunt noi, pentru mine reprezintă trecutul. Deja avem 3 piese gata şi 5 în lucru pentru următorul album care reprezintă viziunea mea actuală.
Spuneţi–mi câte ceva despre „Neural Correlates of Hate”. În jurul cărui concept se învârte?
Andrei: Conceptul albumului se învârte în jurul mai multor tipuri de sentimente umane, ură (piesa „Hatred”), empatie (piesa „Empathy”), în jurul nihilismului de tip existenţialist (piesa „Nihilist”) şi a controlării emoţiilor de către factori externi (piesa „Artificial Storage”).
„Artificial Storage” spune povestea încercării de a experimenta implanturi în creierele unor condamnaţi periculoşi spre a putea fi controlaţi, spre a le putea controla emoţiile mai exact. „Neural Correlates of Hate” abordează aceeaşi obsesie de control al emoţiilor dar prin prisma tratamentelor experimentale medicamentoase. Ar fi câteva exemple ca să vă faceţi o idee cam în ce direcţie bat versurile de pe NCOH.
Ce ar trebui să aştepte ascultătorii la prima audiţie a albumului?
Ciprian: În primul rând ar trebui să se aştepte că mai trebuie să-l asculte de câteva ori după. :). Piesele au foarte multe schimbări, trec de la tempouri foarte rapide la părţi care se duc un pic chiar spre doom, ritmurile se schimbă de la un riff la altul, sunt foarte multe măsuri mixte, influenţe fusion la tobe, aşa că este nevoie de răbdare şi de multe audiţii pentru a ajunge la o impresie finală asupra materialului.
În ce moment aţi hotărât că, acest album la care lucraţi de ceva vreme, este gata?
Ciprian: Albumul a fost gata compoziţional încă din 2009, cum spuneam mai sus, dar n-am avut componenţa/fondurile necesare să-l înregistrăm. Practic compoziţional am adăugat cele mai bune idei pe care le-am avut la momentul respectiv, până când am fost mulţumit de rezultat. Înregistrările propriu-zise au început în 2014 când am tras chitările, 2015 bass şi guest solos şi 2017 tobe şi voce. Compoziţional, Andrei a venit cu părţile lui de voce, Romain a modificat tobele după bunul plac, iar invitaţii au avut mână liberă să îşi compună propriile solouri. Practic avem de a face cu un mare puzzle care este acum gata şi doar aşteaptă să fie mixat.
Andrei: Personal pentru mine a fost o provocare să contribui cu liniile de voce pe acest material. Nu prea stau bine cu timpul de fel şi în general evit să mă implic şi în alte proiecte în afară de CodeRed, dar după audiţia preproductiei NCOH am decis să mă implic doar pentru simplul motiv că mi-au plăcut piesele foarte mult. Este destul de dificil să vii şi să te mulezi pe structuri gata făcute, unele poate nici măcar gândite pentru voce, fără nici măcar vreo repetiţie împreună, dar zic eu că am reuşit să facem treaba bună şi albumul sună aşa cum trebuie.
V-aţi gândit deja şi la un concert de lansare?
Este cam dificil un concert cu o trupă formată din oameni din 3 ţări diferite, dar ne gândim pe viitor să rezolvăm aspectul acesta. Am colaborat pentru un viitor playthrough video cu Alecu la bass (Thirteenth Sun, Dignity Complex, Days of Confusion), şi este posibil ca în viitor să formăm şi o componenţă strong pentru concerte.
Mulţumim!
Ciprian: Mulţumim şi noi pentru că ne susţineţi!
Aveţi mai jos pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/SpectralOfficial şi canalul nostru de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCY_0gwnOJSpiKkbdY1pCOIg
Puteţi comanda albumul de aici: https://spectral-official.bandcamp.com/