Roots Bloody Roots

Sikth

În ultimii ani, curentele progressive și djent au căpătat din ce în ce mai multă relevanță în muzica metal. În fiecare an, sute de tineri își încropesc un mini-studio în dormitoarele lor și încep proiecte „solo” influențate de trupe ca Periphery, Intervals și Meshuggah. Ajungând, în cele din urmă, la un nivel de maturitate muzicală mai ridicat, mulți dintre ei ajung să-i descopere și pe britanicii de la Sikth.

Sikth (deseori scris ca SikTh) sunt o trupă de progressive metal din Watford, Anglia. Ei s-au format în 1999, iar în 2002, după concretizarea unei formule permanente, au lansat două EP-uri, intitulate Let the Transmitting Begin, respectiv How May I Help You. Ele au fost primite bine de public, videoclipul piesei How May I Help You ocupând pentru un timp locul 1 pe MTV UK.
A urmat primul LP al trupei, intitulat The Trees are Dead & Dried Out Wait for Something Wild, lansat în luna august a lui 2003. Albumul a fost lansat prin Gut Records, casa de discuri care s-a ocupat și de How May I Help You. Piesele Scent of the Obscene și Peep Show au fost lansate și ca single-uri. Albumul abordează un combinație energică de metal, hardcore și progressive, cu ritmuri sincopate și un stil vocal nemaiîntâlnit până atunci, caracteristici care aveau să rămână la baza sunetului formației, și să influențeze sute altele.

sikth-2014

În 2006, Sikth au lansat Death of a Dead Day, al doilea album de studio, sub casa de discuri Bieler Bros Records. Albumul a reușit să îi ridice în popularitate, devenind materialul cu care grupul britanic urma să fie asociat cel mai des. Death of a Dead Day a fost urmat de EP-ul Flogging the Horses, o colecție de demouri și remixuri ale pieselor de pe album.
Al doilea album de studio al britanicilor de la Sikth nu a făcut altceva decât să dea și mai multă importanță prezenței acestora în cadrul scenei metal/progressive. Împreună cu The Trees are Dead & Dried Out, materialul a ajutat la pus bazele curentului dynamic progressive, Sikth ajungând să contribuie, împreună cu Meshuggah, la ridicarea scenei de progressive metal, genul căpătând relevanță în lumea muzicii metal, unde până atunci fusese considerat fie un curent de nișă, fie ignorat de-a dreptul de majoritatea fanilor.
În 2007, cei doi vocaliști, Mikee Goodman și Justin Hill, și-au anunțat plecarea din trupă, pentru a se ocupa de proiecte personale. Restul membrilor au ajuns la concluzia că nu puteau continua procesul creativ fără cei doi, alegând astfel să intre într-o pauză concertistică pe o perioadă nedeterminată. Chitaristul Graham Pinney a format proiectul Aliases, în care activează până în prezent. În tot acest timp, popularitatea celor două albume Sikth a crescut, trupa devenind mult mai cunoscută decât în timpul perioadei de activitate.
Datorită creșterii în popularitate atât a curentului, cât și a materialelor de studio, Sikth au decis să reia activitatea pe scenă, reprezentând capul de afiș al ediției din 2014 a festivalului britanic Download. Ceea ce a părut inițial o reuniune temporară s-a transformat într-una permanentă a formației, aceștia inițiind un turneu mondial, pentru promovarea unui nou EP, Opacities, care a fost lansat pe 4 decembrie 2015. Opacities este un pas înainte pentru stilul Sikth, păstrând aceeași energie din cele două albume deja îndrăgite de fani, la un nivel nou de maturitate muzicală.
Sikth este o trupă de referință din multe puncte de vedere, iar numărul de formații care îi citează drept influență nu face altceva decât să confirme acest lucru.

Sunt un tip care compune muzică, și din când în când își mai dă cu părerea despre muzica altora pe internet, că de, vorba aia, nu-s destule păreri pe internet. Sunt prezentatorul emisiunii Flash News, pe care încerc, împreună cu colegii, să o fac să fie…

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...