Jazzy-blues

Sibiu Jazz Festival 2016, la a 46 -a ediție

În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna din nou în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spații convenționale și neconvenționale, indoor și outdoor, jam sessions, spectacole stradale și expoziții, acestea sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

Afis-Web

Cea de-a 46-a ediție aduce în program proiecte artistice inedite, variate ca stil și origine etno-culturală. În line-up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guinea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia).
Festivalul debutează cu deja tradiţionalul Concurs Internațional Sibiu Jazz Festival, care se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Teatrul Gong. Platformă de afirmare pentru tinerii muzicieni, Concursul va putea fi urmărit în direct și pe livestream.com, sibiujazz.ro sau contul de Facebook al Festivalului. După două zile de concurs, vom asista la Gala de Premiere ce va fi deschisă în acorduri de jazz manoush cu recitalul câștigătorilor ediției 2015: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa și al Trio-ului condus de Amalia Preda, câștigătoarea premiului pentru cel mai bun solist vocal în anul 2014.
Iată – în linii mari – programul ediției 2016:
Joi, 26 mai, ne va cuceri The Diaspora House. Programul include muzică evreiască, o combinație electrizantă în care cântecele tradiționale iudaice se împletesc cu muzica de jazz. Seara se încheie cu un regal oferit de Modern Art Orchestra, cea mai importantă orchestră de jazz din Ungaria, recunoscută internațional datorită colaborărilor cu muzicieni de renume.
Seara de vineri debutează cu recitalul formației italiene Tangostinato, care prezintă un proiect ambițios, în care muzica face loc senzualității unice a tangoului. După acest periplu, ne vom întâlni cu un trio exploziv Reijseger – Fraanje – Sylla, care creează o întreagă lume plină de umor, unde excelența improvizațiilor se combină cu ritmuri și cântece africane, interpretate de solistul de origine senegaleză, Mola Sylla.
Sâmbăta va fi plină de culoare!  La început de program, cei de la Dock in Absolute vor îmbina jazzul cu muzică clasică, rock și electro, pregătind astfel atmosfera incendiară pe care o va declanșa Sekou Kouyate,  supranumit „Jimi Hendrix al Korei”. Kora este o harpă africană mandika. Sonoritatea korei se aseamănă cu cea a harpei, deși atunci când este folosită în stil tradițional, aduce mai degrabă spre sound-ul flamenco și cel al chitarei tradiționale de blues.
Festivalul se va încheia vesel, într-o atmosferă relaxantă, organizatorii pregătind pentru prima dată un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, în parteneriat cu jazz.ro.
Biletele și abonamentele la festival se pot cumpăra din rețeaua EVENTIM (librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și OMV).
Mai multe detalii despre artiști și festival pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/
Despre Sibiu Jazz Festival
Fondat la începutul anilor ‘70, Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de celebrități ale genului care l-au onorat cu prezența. Este cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, încă din anii ’80, „Capitala Jazzului” din România. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mândri cu o istorie de peste patru decenii, cand însăși existența acestei muzici abia depășește un secol.

PROGRAM SIBIU JAZZ FESTIVAL EDIȚIA 46 – 23 – 29 Mai 2016
23 – 24 mai
CONCURSUL SIBIU JAZZ FESTIVAL
25 mai
GALA DE PREMIERE
~ Teatrul Gong  ~
21 – 29 Mai
FOCUS JAZZ
Expoziție de fotografie
MUSICAL BODY SOUNDS
by Tibor Jakab for Sibiu Jazz Festival
~ Centrul  de Informare Turistică , Primăria Sibiu  ~
Joi, 26 mai
~ Sala Thalia ~
The Diaspora House (Israel, Norvegia)
Guy Sion – saxofon
Udi Shlomo – tobe
Kjetil Jerve – pian
Aksel Jensen- contrabas
http://www.thediasporahouse.com
Modern Art Orchestra (Ungaria)
http://mao.hu/en/
Jam Session
~ Music Pub ~
Vineri, 27 mai
~ Sala Thalia ~
Spectacol Stradal: Parada Jazzului
Tangostinato (Italia)
Luca Aletta – pian
Stefan Cardillo – contrabas
Carmelo Coglitore – saxofon
http://www.lucaaletta.com/
Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda, Senegal)
Ernst Reijseger – violoncel
Harmen Fraanje – pian
Mola Sylla – voce, m’bira, xalam, knogoma
http://reijsegerfraanjesylla.com/
Jam Session
~ Music Pub ~
Sâmbăta, 28 mai
~ Sala Thalia ~
Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg)
Michel Meis – percuție
David Kintziger – contrabas
Jean-Philippe Koch – pian
http://www.dockinabsolute.com/
Sekou Kouyate  (Guinea, Ghana, Danemarca)
Sekou Kouyate – Electric Kora & Lead Voc
Henrik West -Bass & Back Voc
Francis Kweku Osei – Drums Back Voc
Carl Winther – pian & keyboard
http://sekoukouyate.com/
Jam Session
~ Music Pub ~
Duminică, 29 mai
~ Teatrul Gong ~
Jazz for Kids
Concerte educative și ateliere de creație pentru copii.

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
error: Content is protected !!