Cronici concerteNoutăţiProg Talk cu Geanina

Seară prog fusion cu Marco Sfogli (cronică)

Un eveniment diferit, un public divers dar reunit de aceeași pasiune pentru versatilitatea și complexitatea care învăluie misterul chitarei și un Guitar clinic, la care poți asista doar peste hotare. Marco Sfogli, un chitarist cu un portofoliu bogat, membru al proiectului solo al lui LaBrie (Dream Theater), un profesor Guitar clinic dedicat și o persoană deschisă la provocări, a fost cel care a ocupat centrul scenei, până la partea de Jam session, cel puțin timp de două ore și jumătate.

MegaAreMere-1589

Lecția a pendulat între întrebările curioșilor și piesele compuse de maestru, de la început și până la final. Publicul numeros a fost cel care i-a dat un imbold lui Sfogli pentru a ține o lecție atât de lungă și pentru a răspunde celor în jur de 25 de întrebări, care de care mai dificile (de la „how about scales?” la „do you have a cat?”).

Am aflat de la Marco că preferă să compună solo-urile, mai degrabă decât să improvizeze, deși cele mai de succes piese ale sale au fost compuse sub presiune. Că este, de altfel, un „major happy guy”, iar piesele care i-au acompaniat cuvintele în acea seară nu îl contrazic, întrucât influența lui Satriani își câștiga jumătatea alături de cea a celor de la Dream Theater.

Motivul pentru care Sfogli a căzut pradă ritmurilor atipice reiese din rădăcinile sale, din meritul părinților muzicieni, precum și din pasiunea chitaristului pentru stiluri muzicale diferite. Piesele interpretate în acea seară au acoperit o arie largă de influențe, precum și o întreagă istorie muzicală a chitaristului, de la piese care au deschis concertul/lecția, incluse pe ultimul album, „reMarcoble”, la piese pe care conform spuselor sale, nu le-a mai interpretat de ani întregi și piese iubite din repertoriul său, precum „Heartborn”.

MegaAreMere-1611

După ce am aflat că emoțiile îl năpădesc la fiecare concert, motiv pentru care evită să repete înainte, Sfogli oferă un alt scurt recital de două piese, care au pus în valoare versatilitatea și execuția sa curată, urmat, la invitația chitaristului, de un moment de Jam session alături de cei din public, de altfel, trei sferturi chitariști.

O seară altfel, plină de învățăminte, care a început să fie pusă la cale pe cont propriu de chitariști de seamă din capitală, din dorința lor de a vă oferi o șansă să aflați de la sursă cum este să iei parte la un Guitar clinic, ce trebuie să faci ca să ajungi un chitarist apreciat și să cânți la o vârstă destul de fragedă cu marele LaBrie. La cât mai multe astfel de evenimente și la un public din ce în ce mai însetat de curiozități.

Mulțumim Corrado, Iulian pentru invitație și Stuf Vama Veche pentru găzduire.

Autor: Geanina Chiricuță

Galerie foto: https://www.facebook.com/media

Fotograf: Andrei Grigore

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...