Când vine vorba despre VIȚA DE VIE, gândul ne duce la generația anilor `90, puternic modelată de muzica acestora, însă în repetate rânduri omitem că VdV înseamnă un model sănătos de prestare al activității muzicale. De ar fi să trasăm o axă de la stânga la dreapta și în extremele acesteia să notăm „artă” și „mainstream”, după care să poziționăm toți artiștii de pe scena românească de-a lungul axei, în mod clar Vița de Vie ar fi cât mai orientată spre centru.
Echilibrul formației a fost atins prin câteva puncte care, pe cât de simple par, pe atât de rar sunt de întâlnit în societatea noastră: profesionalism înainte de toate, în al doilea rând perseverență – căci degeaba există talent și faimă dacă nu sunt exploatate constant – și în al treilea rând este vorba despre bun simț și modestie. Vedeți voi, nu este vorba de vreo „modestie a prostului”, ci despre una etică și care nu l-a transformat pe Adrian Despot sau pe oricare alt membru al formației într-un megastar al țării cu toate că, s-o recunoaștem, nu mai sunt de zeci de ani niște necunoscuți ai televiziunii.
Mi se pare important de subliniat acest aspect în ceea ce privește formația și cred că mulți artiști, indiferent de gen, au ce să învețe de la Vița de Vie pentru micul – sau grandiosul – lor proiect muzical. Cu mare părere de rău voi fi nevoit să omit aspecte referitoare la evenimentul de pe 29 octombrie de la Arenele Romane. M-am uitat, în schimb, peste galeria foto realizată de colegul meu Liviu și pe care vă invit s-o admirați și voi aici.
Albumul Șase a fost lansat doar pe jumătate, căci completarea va fi lansată abia în mai. Este format din (v-ați prins) șase piese și durează în total undeva la 24 de minute: numai bun să ne clătim urechile până la primăvară când vom avea ocazia să ascultăm și restul!
Deși sunt puține melodii, am fost încântat să realizez că nu sunt toate agitate sau toate liniștite. Ele sunt undeva între. Pentru Somn Ușor au contribuit vocal Dan Stănescu și Alexandru Teodorescu, iar pentru Luna și Noi au cântat partea feminină din Blue Noise.
Versurile și compoziția au fost realizate de Adrian Despot, cu excepția ultimei piese, Hai încearcă, la care au mai contribuit și Cezar Popescu, Paul Opriș și Cosmin Lupu (Days of Confusion) cu vocea „grea” și Planet H pentru instrumental. Piesa abia menționată alături de Luna și Noi sunt favoritele mele de pe album.
Dacă nu ați ascultat până acum albumul celor de la Vița de Vie, vă recomand foarte călduros. Este un material ușor de digerat și cu 0% prostii adăugate. Și, ce să mai, să ne revedem cu bine la continuarea acestei cronici de album undeva prin mai. 🙂