Maeștrii tech-death-ului cu origini „spațiale”, Rings of Saturn, inspiră scena muzicală internațională de un deceniu deja, povestea lor începând din 2009, în Bay Area, California (SUA). Apărut inițial ca un proiect de studio aparținând lui Lucas Mann, Rings of Saturn a început să câștige fani rapid datorită stilului foarte tehnic, a complexității și durității compozițiilor și a versurilor dominate de teme spațiale, legate de viața extraterestră.
Prima lor piesă, „Abducted”, realizată pe când erau încă în liceu, a fost pusă online și a câștigat rapid ascultători. A urmat albumul de debut „Embryonic Anomaly” (2010), care le-a adus și un contract cu label-ul Unique Leader Records.
Au urmat câteva turnee și, în ciuda schimbărilor constante de componență, un nou material („Dingir” în 2013), completat la scurt timp de cel de-al treilea album: „Lugal Ki En” (2014) și de noi turnee în SUA, America de Nord, Canada și Mexic. Trupa a continuat să crească în popularitate și să se facă remarcată tot mai mult pe scena americană, lucru care a avut ca rezultat obținerea unui contract cu Nuclear Blast Records în 2016, label sub care au și publicat în următorul an un nou material: „Ultu Ulla” (Time Immemorial), primit cu entuziasm de fani.
Despre abordarea muzicală diferită prin care s-au făcut remarcați, Mann spune: „Nu vreau să fiu limitat de un construct anume. În muzică, mă concentrez mereu pe a construi structurile pe care le văd în minte. Folosesc structuri complexe, însoțite de arpegii și de fraze simplificate, toate urmărind viziunea stilistică pe care o am când mă gândesc la structura «inelelor» planetelor. Iar abilitatea tehnică de a reda aceste construcții muzicale ține de memoria mușchilor. E destul de greu pentru un muzician să redea cu instrumentul său pattern-ul muzical al inelelor pentru că nu sunt obișnuiți cu aceste structuri. De cele mai multe ori, reacția celor care încearcă este «Uau, e foarte ciudat». Însă, nici nu intenționăm să facem lucrurile confortabile, nu despre asta este vorba. După ceva timp, după ce te obișnuiești cu compoziția, totul se leagă și are un sens. Rings of Saturn este un proiect care aduce la lumină muzică experimentală și este menit să îi inspire pe cei din jur să cânte fără limitări creative.”
„Am fost mereu o trupă experimentală. Eu ca muzician sunt așa. Cu «Ultu Ulla» am vrut să abordez o direcție mai melodică față de cea a materialelor anterioare. Ca urmare, trupa noastră a câștigat noi fani, cu toate că cei care au fost de la început alături de noi au simțit lipsa durității, a accentelor puternic tehnice și a naturii predominant experimentale a primelor albume. Adică, a lucrurilor care ne-au ajutat să ne facem remarcați. E unul dintre motivele pentru care pe ultimul material am încercat să păstrăm virulența și lucrurile datorită cărora am ieșit inițial din mulțime, dar să și păstrăm direcția melodică apreciată de noii ascultători. Iar rezultatul poate fi ascultat pe «Gidim», care reprezintă, într-un fel, întoarcerea la rădăcinile artistice ale proiectului Rings of Saturn”, completează Mann.