Cronici albume

Născuți din foc: Reșița Rocks, readucere aminte și omagiu (Interviu)

Reșița Rocks și-a luat avântul în 2016 prin prisma a trei prieteni, Toni Dijmarescu (chitară), Adrian Nitulescu (bass) și Flavius Suciu (tobe), al său scop principal fiind reînregistrarea unor piese celebre născute în zona Reșiței, aparținând unor trupe active în anii ’80-’90, precum Screaming Heads, Silex, Transrock, Pentru voi, Attis, Necroticism și Ramses.

Zis și făcut, realizat pe de-a lung și latul întregii Europe, acest proiect muzical omagiu, intitulat Născuți din foc, cu un artwork realizat de Radu Damian (Axial Lead), a ajuns să creeze colecția unică de compoziții, 11 la număr, într-o manieră cât se poate de actuală, care să dăinuie și până-n zilele urmașilor noștri, drept dovadă a unui trecut bogat în note. Materialul se bucură de prezența unor invitați de seamă, nume cu rezonanță în industria rock românească chiar și astăzi iar reînregistrarea compozițiilor păstrează de minune și suflul original. Născut din furtună debutează în forță, alături de Dana Borteanu (Pro Musica și Stepan Project), instrumentalul tranziționând constant între un ideal mioritic și solo-uri care respiră rock clasic. Singuri printre oameni, realizat alături de Costin Adam (Phoenix), păstrează aceeași linie, așa cum ar fi de așteptat ținând cont de perioada compozițiilor originale, single-ul bucurându-se și de prezența unor clape cinematice, liant al liniei muzicale.

Never let go, în colaborare cu Ovidiu Anton, este cât se poate de actuală și astăzi, ritmul plin de cârlige auditive și dansant răsunându-ți în amintiri și cu mult după încheierea sa, pe când Garoafă roșie alături de Călin Pop (Celelalte Cuvinte) schimbă registrul către o baladă numai bună de îndemnat la acordat chitara rece și ieșit la un foc de tabără cu prietenii. Outro-ul instrumental îi oferă acea notă în plus de old school. A God Damn, în colaborare cu Octavian „Vita” Horvath (Implant pentru refuz, Blazzaj) ne reîntoarce în prezent, cu gândul către o scenă (virtuală în zilele acestea) și un public plin de fervoare care să recite alături de Octavian refrenul. Evoluție trimite spre Iron Maiden sau o baladă Testament și oferă un moment de respiro cât se poate de binevenit, la jumătatea albumului. Blestem (ft. Vlad Bușcă – L.O.S.T și Molester – Loudrage) dezmorțește atmosfera încă din intro-ul plin de opriri strategice și îndeamnă la moshpit-uri spontane, pe când Apa vie (ft. Dana) ne întoarce ciclic spre trecut. The only one (ft. Rocco, Rock N Ghenă) menține această a doua parte a materialului mult mai orientată spre heavy și înspre imnuri à la RATM care să-ți consume mâhnirile provocate de societate. Călin revine precum invitat vocal pe Povestea șoaptelor, în contrapoziție cu piesa anterioară, ritmul molipsitor dansând alături de șoaptele urmăritoare. Un single perfect pentru bis, și care, de altfel, anunță finalul marcat de Humanity (ft. Costin), revenirea la caracteristicul anilor de aur ai heavy-ului luând locul despărțirii de această compilație marca Reșița Rocks.

Despre album vorbim însă și cu Toni, în următorul interviu.

Ce v-a împins spre reinregistrarea acestor piese și cum v-ați decis ce piese să reinterpretați?
Toni: “Proiectul REȘIȚA ROCKS a fost pornit cumva în joacă, nici în vis nu ne-am închipuit că vom ține cândva în mână CD-ul albumului “Născuți din foc”, sau că acesta va fi disponibil pe platformele de streaming. Totul a început din dorință lui Adi Nițulescu și a mea de a înregistra în condițiile actuale una dintre piesele primei noastre trupe, KRATER, și anume “Humanity”. Simțeam că piesa are încă potențial, cu toate că am compus-o pe când eram elevi. L-am cooptat și pe Flavius Suciu, cu care eu am cântat și colaborat în foarte multe trupe și proiecte de-a lungul anilor și gata, am avut trupa de bază cu care am putut începe lucrul la piese. Asta se întâmplă în toamna lui 2016 și aveam zero experiență în a lucra remote, adică fiecare să își înregistreze părțile singur, iar cineva (în cazul nostru, Flavius), să le pună cap la cap în studio. Am ales acest mod de a lucra fiindcă locuim în țări diferite: Adi în Romania, Flavius în Spania, iar eu în Germania. Acum, după 4 ani, acesta este singurul mod de lucru pe care îl mai practic – atât de mult m-am obișnuit cu el! Piesele le-am ales subiectiv, adică ce ni s-a părut că ar merita să fie ascultat în 2020, a ajuns pe album. Din păcate, înregistrările originale de care am dispus sunt calitate slabă, așa că la unele a trebuit să intervenim puțin mai mult și să scriem părți. Toate piesele au fost rearanjate și “cosmetizate”, însă am avut grijă să nu schimbăm feelingul originalului.”

Pe baza a ce criterii ați ales invitații cu care ați colaborat?
Toni: “Pe criterii de prietenie. Toți sunt niste profesioniști desăvârșiți, așa că de partea muzicală nu ne-am făcut probleme. Pur și simplu am vrut să ne fie alaturi cei ce ne sunt aproape de mulți ani. De exemplu Călin Pop ne cunoaște de când eram juniori, sunt niste legături vechi între noi care nu pot fi trecute cu vederea. În plus, că tot vorbim de Călin, el a fost un pionier al scenei reșițene, fiind membru fondator al primei trupe rock din Reșița, TRANSROCK, de la care am și reinterpretat două piese compuse de el în anii 1983-1984 (“Garoafa roșie” și “Povestea șoaptelor”). Cu Costin Adam am colaborat la imnul unui club moto. Asta se întâmplă acum cel puțin 10 ani. Pe Dana o știm, la fel, de când eram practic copii, ea fiind una dintre figurile de bază ale rockului bănățean – atât reșițean, cât și timișorean (a activat pe rând în trupele RAMSES, ULTIMATUM, ARCA, iar, mai recent, STEPAN PROJECT și PRO MUSICA). Mai mult, Dana este solista a Teatrului German de Stat din Timișoara, de peste 30 de ani! Pe Tavi Horvath și pe Ionut “Rocco” Frujina, frații mei Hardcore, îi cunosc de minim 20 de ani, la fel și pe Vlad Bușcă, alaturi de care am cântat des la festivalurile anilor ’90. Cu Adrian “Molester” Dan m-am împrietenit acum vreo 15 ani, iar cu Ovidiu Anton, ultimul, dar nu cel din urmă, colaborez de 2 ani la un proiect pe care îl avem în pregătire și pe care sper să îl lansăm curând.
Sper că nu v-am plictisit cu enumerarea mea, dar ceea ce vreau să zic este că întotdeauna, și nu doar în muzică, este bine să fim prietenoși, să lăsăm loc de bună ziua fiindcă nu se știe niciodată când vom avea nevoie să apelăm la serviciile cuiva sau să ne bazăm pe cineva.”

”Evoluție” este singura piesă instrumentală. Cum v-ați decis asupra ei?
Toni: “Piesa “Evoluție” aparține trupei PENTRU VOI, o trupă de Heavy Metal fară compromisuri, gen Maiden, care ne plăcea la nebunie probabil și pentru că avea o fată la voce, Laura Sittner. Interesant este în afară de baterist toți erau înrudiți, chitariștii fiind chiar frați. Este un pasaj în această piesă care m-a impresionat foarte mult când am ascultat-o prima dată, și anume un “dialog” între chitare, cântat de cei doi frați despre care ziceam – Remus și Robert. Pe lângă faptul că ne place mult piesa, era nevoie și de un moment de respiro între toate aceste piese diferite ca gen și abordare (de la Hard Rock la Death Metal), o piesă care să restabilească “normalitatea” în fluxul albumului.”

Mai aveți material pentru o continuare a proiectului?
Toni: “Material ar mai fi, însă deja am ales cele mai bune piese. Tot ceea ce am face de acum încolo ar fi un fel de Divizia B, și nu acesta este scopul nostru. Noi am vrut să vă dăruim un best of al rockului din Banatul montan și cred că am reușit. Nu trăim în trecut, iar dorință noastră este ca acest album să inspire tinerii muzicieni din Reșița, să compună piese la nivelul acestora de pe albumul “Născuți din foc”, aproape jumătate dintre ele fiind compozițiile noastre, din diferitele trupe în care am activat (SCREAMING HEADS, NECROTICISM, ATTIS, KRATER). Poate că la un moment dat vom mai face 1-2 piese, cine știe. Dar un album întreg, cu siguranță, nu.”

A reușit acest proiect să devina ceea ce vă imaginați la început că vă fi?
Toni: “Având în vedere că nu am avut niciun fel de așteptări, da, chiar foarte, hahaha! Nu ne închipuiam “să se lege” totul atât de bine, să găsim atâția oameni inimoși care se ne ajute fară nicio pretenție, mă refer aici atât la invitații noștri, cât și la voi, cei din media. Este incredibil valul de simpatie de care ne-am bucurat atât la lansările de single, cât și acum, la lansarea albumului. Apreciem toate lucrurile frumoase care ni s-au întâmplat și sperăm că am adus în atenția celor ce iubesc rockul câteva piese bune, ce altfel ar fi fost date uitării.”

Cumpără albumul fizic, stream și download: https://umrdd.lnk.to/ResitaRocks.

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
error: Content is protected !!