Cronici albume

Recenzie album Cyber Nation de Dark Fusion

Trupa românească de industrial/extreme metal Dark Fusion a lansat pe 23 ianuarie 2016 albumul Cyber Nation, apărut prin intermediul casei de discuri Rusidava Music. Lansarea a avut loc în cadrul unui concert dedicat, susținut în sala clubului Quantic Pub 2, invitații trupei Dark Fusion fiind Eternal Fire, Velian și Invictus.

Cyber Nation este o apariție destul de neobișnuită pe scena românească, destul de săracă în trupe de industrial metal. Noul CD se încadrează în specificul trupei, îmbinând elemente de industrial și symphonic metal cu death metal, rezultând într-un sunet destul de modern și deosebit.

dark fusion trupă

Redemption Day este piesa de deschidere a acestui album, un cântec agresiv și ritmat care reușește să creeze o impresie generală corectă în legătură cu ceea ce se poate auzi pe acest album. Probabil că elementul central al acestei piese este reprezentat de toba rapidă pe ritmul căreia va ieși cu siguranță ceva dezmăț în cazul unui concert. Personal, mi se pare că această primă piesă este puțin prea lungă pentru un început de album industrial metal, însă este departe de a fi monotonă. Reprezentativă pentru genul abordat este a treia piesă de pe album, Dark City, al cărei început se află sub semnul tobelor electronice programate de Gabi (chitară, vocale, efecte). Foarte catchy mai ales în timpul refrenului, piesa se mai face remarcată și prin efectele din fundal, fiind poate una din rarele ocazii în care excesul de sintetizatoare și clape dă foarte bine pe o piesă cu puternice influențe death metal. În aceeași categorie intră și ultima piesă a acestui album, Blue, care este un cover după Eiffel 65. Interesante squealurile de pe această ultimă melodie…

Punctul forte al albumului Cyber Nation constă în cât de ritmat și catchy este CD-ul. Până la urmă, la un concert de genul m-aș aștepta ca absolut fiecare piesă, cât și atitudinea scenică a trupei să îndemne la mișcare – în niciun caz Cyber Nation nu e un album pe care să-l asculți stând jos și savurând o bere. Deși unele piese au un început lent (Unseen Cyber War), ele evoluează spre ceea ce metaliștii numesc cu plăcere măcel, termen care descrie de obicei o melodie foarte agresivă și reușită. Nothing, spre exemplu, începe precum o baladă din anii de demult – chitări clean, vocale clean liniștite și pașnice – dar treptat crește în intensitate până ce ajunge la nivelul celorlalte piese de pe album.

dark fusion - album

Un mare plus pentru acest material discografic îl reprezintă partea vocală. Recunosc că sunt foarte pretențios în materie atunci când vine vorba de vocale death metal, însă munca lui Florin (vocea principală), alături de cea a chitaristului Gabi (care participă și cu backing vocals) este de-a dreptul impresionantă. Oamenii chiar știu să urle și să facă growluri cum trebuie, fără să sune ca și când ar fi lovit un colț de mobilă cu degetul mic de la picior sau ca și când și-ar fi prins degetele într-un tocător de carne. Clapele și synth-urile sunt o altă parte pozitivă a Cyber Nation, fiind foarte potrivite în contextul muzical al CD-ului. Din autodescrierea de pe Bandcamp, reiese că tot Gabi se ocupă și de această parte –  s-o țină tot așa, că e de bine.

Albumul Cyber Nation a fost mixat și masterizat de Andrei D. Gabi și a fost lansat prin intermediul Rusidava Music. Din punctul de vedere al producției, nu strălucește însă nu este nici rău. Aș fi preferat sincer ca tobele să sune mai natural iar ca toba mare să fie mai puternică pe varianta finală a CD-ului, și să aibă și mai mult bas. În general tobele îmi par prea în fundal față de restul instrumentelor, și e păcat având în vedere că Teo, tobarul, chiar face o treabă foarte bună pe acest CD. Drept plusuri, vocea iese în evidență în mod pozitiv și la fel și partea electronică în raport cu restul instrumentalului. Pentru un album lansat fără a beneficia de finanțare masivă, este totuși foarte bine.

În final, încurajez fanii genului abordat de Dark Fusion să cumpere acest album, deoarece este și ușor de găsit, și ieftin – costă doar 35 de lei. Trupa merită susținerea publicului mai ales după efortul financiar reprezentat de înregistrarea și publicarea unui album nou. CD-ul poate fi comandat în format fizic de la trupă, prin mesaj către adresa de e-mail rusidava.music@gmail.com, cât  și de pe următoarele adrese. Poate fi ridicat de la sediile fizice ale magazinelor de mai jos, în limita stocului disponibil.

cyber nation inlay

Cyber Nation pe Letsrock.ro

Cyber Nation pe Bestial.ro

Notă finală: 7/10.

 

 

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!