InterviuriNoutăţi

Progressive Soldiers 2 prezintă: Mindcage Escape

Cea de-a treia trupă din line-up-ul Progressive Soldiers 2 care are loc mâine, 19 mai, este Mindcage Escape, o trupă care combină stiluri diferite cu mici condimente din diverse universuri muzicale.
Cu planuri mari la orizont, trupa pregăteşte o grămadă de surprize pentru seara de mâine, iar despre câteva aflăm chiar din următorul interviu.

Ce plănuiește Mindcage Escape în ultima perioadă?

Mindcage Escape: Planuri sunt multe, însă lipsa de timp corelată cu mai multe evenimente recente nu tocmai plăcute ne obligă să fim mai selectivi cu ceea ce putem realiza. Cel mai important lucru pentru noi în momentul acesta este să terminăm albumul pentru care am început deja înregistrările. Va fi primul nostru album și va include în jur de 8 sau 9 piese la care vom adăuga ca bonus și EP-ul Straitjacket lansat acum un an și jumătate. În ideea asta am început deja să rărim aparițiile live, alegând doar anumite concerte mai importante, unul din ele fiind și cel de pe 19 mai, sub emblema Progressive Soldiers.

Am auzit ceva despre un videoclip. Ce ne așteaptă?

Mindcage Escape: Ceva foarte interesant și 0% mioritic, sperăm noi. Vom filma deci un videoclip pentru Shadowboxing Chrysalis, piesă cunoscută celor care ne-au prins în concert în ultima vreme. Piesa este masterizată de ceva timp, așteptăm să cădem de acord asupra script-ului și vom începe filmările.

Ce legături aveți voi cu evenimentul și ce ne pregătiți?

Mindcage Escape: Probabil cea mai strânsă legătură este cea dintre noi și Axial Lead, trupa în care a a activat chitaristul Tudor Golu, în amintirea căruia a fost organizat acest eveniment. O formație cu o abordare unică la noi în țară, împreună cu care am împărțit și scena și sala de repetiții și de care, personal, mă leagă mai multe amintiri plăcute, începând cu unul din primele lor concerte de acum mai bine de 5 ani, când i-am cunoscut pe fiecare în parte. De asemenea, muzica noastră are la rândul ei anumite nuanțe progressive metal, ceea ce ne apropie de tematica șirului de evenimente Progressive Soldiers. La acest concert vom avea un moment acustic, o piesă nouă, prima și probabil ultima cu versuri în limba română, dedicată lui Tudor și celorlaltor cunoscuți pe care i-am pierdut în urma tragediei din Colectiv.

Este un an al concursurilor pentru voi. Care este feedback-ul de până acum?

Mindcage Escape: Da, suntem înscriși în două dintre cele mai importante competiții dedicate formațiilor tinere. În cadrul Wacken Metal Battle Romania ne-am calificat deja la semifinala din București, urmând să participăm la finala națională de la Sibiu, pe 23 iunie, iar pe 27 iulie, tot la Sibiu, vom participa la semifinala Artmania a competiției GBOB Romania.

De ce ați preferat să includeți influențe atât de variate în piesele voastre?

Mindcage Escape: Probabil pentru că playlist-urile noastre diferă atât de la un membru la altul cât și de la piesă la piesă. Eu aș zice chiar că suntem destul de omogeni per total, mi-aș dori mai multă versatilitate.

Cum ar arăta un concert perfect în viziunea voastră?

Mindcage Escape: Aș vrea să pot da un răspuns tipic gen ‘curent în priză, o navetă de bere și o mână de oameni nebuni în fața scenei’, dar nu poți ascunde mizeria sub preș la nesfârșit. Hai să vedem: probe care nu încep după două ore de la ora anunțată inițial, rider respectat cât de cât (sau măcar citit înainte…), deplasare și/sau cazare dacă batem sute de kilometri să cântăm, oameni care dau attend la event și chiar vin și, cel mai important, noi aștia cinci să putem trece peste toate cele de mai sus și să trasmitem ceva.

Care credeți că este legătura din prezent dintre media și organizatori și unde ar mai fi de lucrat?

Mindcage Escape: Depinde la ce anume te referi. Dacă vorbim de Delia și Smiley, există oameni care trăiesc binișor din asigurarea comunicării între artist, organizatori de evenimente, media și public. Și își merită banii, sunt profesioniști în ceea ce fac. Însă, cu cât te miști către underground, oamenii ăștia tind să fie din ce în ce mai nepăsători sau pur și simplu inexistenți. Și toată partea asta cade pe artist. Așa a fost dintotdeauna și nu numai în scena muzicală românească. Totuși, de vreo 15 ani încoace, de când a pătruns internetul și la noi, te-ai gândi că am putea să ne sincronizăm mai bine, să ne informăm măcar despre cum au făcut alții să ajungă unde au ajuns, să rezolvăm anumite lucruri fără al n-șpelea kindly reminder. Mi se pare fantastic cum unii compun albume întregi pe Skype sau își organizează turnee pe alte continente, iar noi încă avem probleme gen ‘mai bine mă suni în ziua aia, nu prea deschid mailul’. Nu știu când vom înțelege cu toții, muzicieni, organizatori, media, public, că o planificare minimală de care să ne ținem ne ajută și pe noi și pe restul. E vorba de respect până la urmă. Și da, respectul trebuie câștigat. Dar asta nu înseamnă că până se câștigă trebuie să afișăm Kalashnikov-ul. Vorba celor de la White Walls: we can be friends for a while, unless it’s not important to you.

Până una-alta, ne bucurăm că în ultimii ani s-a mai schimbat câte ceva, că au mai apărut organizatori care spun mai puține și fac mai multe, sau inițiative gen The Intermission, care trage din răsputeri să schimbe și mai mult. Mulțumim pe această cale de oportunitatea de a cânta cu două trupe foarte faine (Asemic și AltF4); promitem un moment aparte.


Prog_Soldiers

La o distanţă de un an de la prima ediţie care a avut loc în capitală, Progressive Soldiers revine cu o a doua ediţie dedicată progressive-ului cu Asemic, Mindcage Escape şi AltF4, iar printre picături şi recitaluri cu un playlist 100% prog, de la anii ’70 la trupele prezentului.

Povestea Progressive Soldiers a început cu un an în urmă din pasiunea unei mâini de oameni pentru acest stil şi pentru neconvenţional, având ca nucleu trupele Axial Lead şi Red Magnetic. Axial Lead şi Red Magnetic. Progressive Soldiers a străbătut ţara în toamna anului trecut alături de aceşti muzicieni, cărora pe parcurs li s-au alăturat Subliminal Damage şi Untold Faith, împreună cu un public primitor şi energic. Fiindcă aceşti oameni constituie baza proiectului, dorim să dedicăm această a doua ediţie amintirii unei părţi importante pentru ceea ce însemnăm, şi anume lui Tudor Golu, chitaristul trupei Axial Lead, care din cauza întâmplărilor din Colectiv, nu va mai putea fi alături de noi.

Puteţi auzi mai multe despre eveniment şi ce vă aşteaptă, urmărindu-ne pe 16 mai la Alternative Nation cu Dj Hefe, la ora 22, sau pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/267151390285091/.
Intrarea se face începând cu ora 20:30, iar concertele vor începe la 21:30. Încercaţi să fiţi punctuali, programul care va fi anunţat în curând se va respecta.
Suport trupe: 15 lei în presale (bilete aici) şi 20 lei în seara concertului.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...