La 5 ani și 6 luni de la debutul muzical al lui Plini Roessler-Holgate, cu albumul Pastures al proiectului său Halcyon, apare într-un final primul LP în cadrul proiectului care-i poartă numele, un proiect pe care eu personal l-am urmărit cu mare atenție în ultimii ani.
Handmade Cities conține 7 piese, dintre care 6 sunt piese noi, iar alta este Every Piece Matters, lansată ca single în urmă cu 6 luni. Prima piesă, Electric Sunrise, a fost și ea lansată ca single în urmă cu ceva timp, dar a fost strict pentru promovarea albumului, așa că o voi încadra la categoria „piese noi”. Și ce piesă! Electric Sunrise înglobează toate influențele cu care ne-a obișnuit Plini pe EP-urile precedente, plus câteva lucruri noi. Este o piesă pe care chitaristul o folosește ca să ne pregătească, să ne acomodeze cu noul său sunet, capitol la care se autodepășește pe fiecare material. Per total, sunetul albumului dispune de un nivel de maturitate neatins în prealabil de tânărul artist, dovadă a evoluției sale sporite din ultimii 4 ani.
Pe ici, pe colo, auzi și pasaje care amintesc de Halcyon – acel stil de riff-uri haotice cu care Plini nu ne-a obișnuit pe EP-urile sale care, până acum, s-au sfiit destul de mult de la influențe de muzică metal. În orice caz, noile vechi riffuri nu sună deloc nepotrivit, reprezentând o adiție bine venită pe acest album de virtuoso prog rock atât de mult așteptat.
Cuvântul de bază, astfel, rămâne diversitatea – piesele de pe Handmade Cities sunt extrem de diferite una de cealaltă, și chiar și în cadrul unei singure piese se pot găsi teme suficient de diferite cât să inducă ascultătorul mai puțin versat în prog într-o stare de confuzie, și să-l facă să se întrebe dacă nu cumva s-a schimbat melodia între timp.
Producția audio nu lasă nimic de dorit. Timbrele instrumentelor sunt atât de bine integrate încât parcă nu îți vine să crezi că nu asculți un album în care s-au investit mii de euro, sau în cazul de față, dolari australieni. Faptul ăsta nu face altceva decât să confirme că ne aflăm în 2016, și nu în 1986, un an în care poți obține rezultate decente chiar și în propriul mini-studio. Iar rezultatul obținut de Plini pe Handmade Cities este mult mai mult decât decent.
În concluzie, albumul Handmade Cities trebuie regăsit pe orice playlist care înseamnă prog reprezentativ al anilor 2010, cu tot cu restul materialelor lansate de Plini Roessler-Holgate. Așteptăm cu interes să vedem unde îl va duce muzica mai departe pe acest chitarist cu un viitor atât de promițător.
Piesa preferată: Cascade, la egalitate cu Every Piece Matters
As vrea sa fiu impresioanat de aceasta recenzie, dar nu sunt.