Noutăţi

Platonic Band, Asemic, Mindcage Escape și Ciro Manna deschid Ziua Chitarelor – Ediția a IV-a

Ediția a 4-a a festivalului ZIUA CHITARELOR se apropie cu pași repezi și în curând iubitorii de chitară, indiferent dacă studiază instrumentul sau nu, cât și toți cei care apreciază muzica rock interpretată la cele mai înalte standarde vor putea asista la o manifestare care aduce laolaltă șase dintre cei mai apreciați chitariști ai momentului: Frank Gambale (Chick Corea), Bumblefoot (ex Guns’N’Roses), Joel Hoekstra (Whitesnake), Prashant Aswani (Justin Timberlake), Tosin Abasi (Animals As Leaders) si Daniele Gottardo. Pe 3 septembrie, în Constanța, toți cei șase vor susține masterclassuri în prima parte a zilei la Teatrul de Stat iar seara vor urca pe scena din Piața Ovidiu pentru un concert memorabil. Intrarea, atât la masterclass-uri cât și la concert, este liberă.

 

AFIS ZIUA CHITARELOR 2

 

Concertul din Piața Ovidiu va găzdui și câteva nume autohtone: Platonic Band, Asemic, Mindcage Escape și un invitat din Italia – Ciro Manna.

Foto PLATONIC 1

PLATONIC înseamnă pasiunea unui om pentru muzică, pentru chitară, pentru interacțiunea între oameni care au aceeași pasiune. Unul dintre proiectele cele mai stabile din punct de vedere muzical, care iși face simțit efectul de la primele acorduri eliberate intr-un context “live”.

PLATONIC creează intersecții stilistice între blues, rock, jazz și funk, păstrând esența calității muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă granițele artificiale dintre genuri.

Un recital PLATONIC conține compoziții Nicu Patoi, printre care sunt intercalate diverse teme din repertoriul de blues și rock, toate încărcate de energie pozitivă, virtuozitate și aplomb. În componența actuală, cu Nicu Patoi la chitară, Răzvan “Lapi” Lupu la baterie, Adrian Ciuplea la chitară bas si Berti Barbera în calitate de percuționist și vocalist, supergrupul PLATONIC își continuă drumul pe scenele primitoare ale festivalurilor, pregătind în paralel materialul pentru un nou album.

Foto grup Asemic

Formația ASEMIC a fost înființată la București, în luna octombrie a anului 2013. Muzica formației este rezultatul backgroundului muzical al membrilor ce au activat în diferite formații de metal, până la momentul înființării noii trupe, și al dorinței de exprimare muzicală fără ajutorul unei voci.

Stilul abordat este Instrumental Progressive Metal, cu influențe de Jazz, Fusion și Djent.

ASEMIC înseamnă Vlad Datcu – chitară, Liviu Maxim – tobe, Alexei Nichiforof – chitară bas și Tudor Scânteie – chitară.

ASEMIC a lansat în toamna anului 2015 primul material discografic, intitulat “Luminescentity” album care conține 8 piese și care poate fi ascultat pe www.asemic-official.bandcamp.com

Trupa MINDCAGE ESCAPE s-a format în februarie 2012 în București. Pe parcursul primilor doi ani, formația și-a construit sound-ul, primele piese și și-a consolidat formula. Având în vedere preferințele și influențele muzicale individuale, muzica trupei s-a cristalizat într-un amalgam de sonorități old school și moderne de progressive metal. Cu toate acestea, intenția a fost întotdeauna de a nu trasa linii clare în ceea ce privește stilul abordat, ci de a păstra o ușă deschisă către experiment. Mindcage Escape inseamna: Ionuț – Vocals, Iulian – Guitar, Mega – Guitar, Valentin – Drums, Vije – Bass.

ciro-manna-00028

CIRO MANNA se naște in 1981 și la vârsta de 14 ani se dedica studiului chitarei; curând dupa aceea începe să cânte în cluburi și cu diferiți artiști, între timp câștigă și multe premii pentru cel mai bun instrumentist.

Din 2008 colaborează cu Asociația “Fa Re Musica” din Santa Maria a Vico (CE) organizând masterclass-uri ale artiștilor internaționali cum ar fi Frank Gambale, Greg Koch, Steve Vai, Robben Ford, și participă la concerte, interpretând alături de Carl Verheyen (Supertramp), Andy Timmons, Greg Howe (Michael Jackson, Enrique Iglesias, Victor Wooten), Guthrie Govan (Asia), Dave Kilminster (Roger Waters) si Paul Gilbert (Racer X , Mr Big), KiKo Loureiro (Megadeth), si Buddy Whittington (John Mayall), cântând și în deschiderea concertelor acestora.

În prezent pregătește realizarea primei sale metode instrucționale de chitară și înregistrează cel de-al doilea material jazz-rock instrumental, alături de invitați speciali ca Simon Phillips (Toto), Leland Sklar (Toto, James Taylor, Phil Collins), Paul Gilbert, Andy Timmons, Guthrie Govan ca și primul CD al unui nou proiect în care este inclus și solistul Patrix Duenas.

La Ziua Chitarelor 4, Ciro Manna va fi prezent alaturi de colegii sai din Ciro Manna Trio: Antonio Muto (tobe), Marco Galiero (Bass) si Patrix Duenas (voce).

 

Iata și programul evenimentului:

 

MASTERCLASS – TEATRUL DE STAT (10:00 – 13:00):

  • Daniele Gottardo:               10:00
  • Tosin Abasi:                         10:30
  • Prashant Aswani:                11:00
  • Joel Hoekstra:                      11:30
  • Frank Gambale:                  12:00
  • Bumblefoot:                         12:30

 

CONCERT – PIATA OVIDIU – (17:00 – 23:00)

  • Platonic Band:                      17:00
  • Mindcage Escape:                17:25
  • Asemic:                                  17:50
  • Ciro Manna:                         18:25
  • Daniele Gottardo:               19:00
  • Tosin Abasi:                          19:30
  • Prashant Aswani:                20:00
  • Joel Hoekstra:                     20:30
  • Frank Gambale:                   21:00
  • Bumblefoot:                          21:30
  • Grand finale Jam Session: 22:15

 

 

Ziua Chitarelor este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Stabilit în România, chitaristul concepe un festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariştilor, ci şi iubitorilor de muzică bună.

 

În primele 3 ediții, festivalul a găzduit numeroşi chitarişti de renume internaţional care nu numai că au susţinut recitaluri, dar au şi împărtăşit doritorilor secretele interpretării la chitară în cadrul unor master class-uri organizare în scop educativ şi cultural pe tot parcursul evenimentului.

 

Având ca principală motivaţie educarea tinerilor muzicieni români şi ridicarea nivelului calitativ de interpretare instrumentală, festivalul a permis ca accestul publicului să fie gratuit, încurajând tinerele talente să-şi îmbogăţească şi actualizeze cunoştinţele muzicale.

 

Ziua Chitarelor, aflat la cea de-a patra editie, este un festival extrem de popular, cu fan cluburi în toată ţara şi cu foarte mulţi fani aflaţi dincolo de graniţele României.

 

Această ediție a festivalului Ziua Chitarelor este organizat de Centrul pentru Resurse Civice cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

 

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...