Jazzy-blues

Patru dintre cele mai aclamate trupe internaționale de jazz ajung în iulie la Gărâna Jazz Festival

Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio și Magnus Öström Band completează lineup-ul Gărâna Jazz Festival XX, ce va avea loc între 7 și 11 iulie în vârful munților Semenic din Caraș-Severin. 80 de artiști, 22 de trupe, 3 scene și 5 zile de concerte conturează ediția aniversară a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est.

Magnus-Ostrom-Band-2

La fel ca muzica pe care o reprezintă deja de două decenii, a XX-a ediție Gărâna Jazz Festival își întâmpină publicul cu o experiență senzorială aparte, ghidată de muzicienii-reper ai jazz-ului nordic, oriental și occidental.
Olandezul Yuri Honing, unul dintre cei mai creativi și îndrăzneți saxofoniști ai momentului, ajunge la Gărâna alături de quartetul format din Wolfert Brederode (pian), Gulli Gudmundsson (bass) și Joost Lijbaart (tobe). Honing are la activ o discografie cu 40 de titluri, premiul Edison Jazz Award, echivalentul Grammy-ului olandez, și colaborări de succes cu muzicieni ca Mischa Mengelberg, Pat Metheny sau Paul Blay. Dincolo de orice, Honing a reușit să-și cucerească publicul din ultimii 20 de ani cu un mix neconvențional de pop contemporan, muzică clasică și influențe arhaice. Cel mai recent album, Desire (2015), e o radiografie instrumentală a dorinței, într-o operă curajoasă care explorează opt sentimente universale pornind de la iubire, durere și speranță, toate trăite la intensitate maximă.
Reprezentantul emblematic al jazz-ului italian, trompetistul și compozitorul Enrico Rava e fără îndoială prezența efervescentă a festivalului. Un performance care mixează lirismul cu stilul free-avantgarde și uptempo, alături de Enrico Morello (tobe), Gabriele Evangelista (bas) și Francesco Diodati (chitară). Muzica lui Rava, crescut în atmosfera jazzului anilor ’60, inspiră libertate – un sentiment care va fi resimțit din plin de public.
Profunzimea muzicii nordice și farmecul oriental e adus pe scena Gărâna de trio-ul Kari Ikonen.
Grupul de origini finlandeze și armene a reușit să dea un suflu original clasicului trio pentru pian iar albumul lansat în 2015, Beauteous Tales and Offbeat Stories, a fost clasat în top 10 cele mai bune albume jazz ale ultimului an. Frumusețea și energia reies din fiecare piesă cântată de Kari Ikonen (pian), Ara Yaralyan (bas) și Markku Ounaskari (tobe).
Printre numele confirmate pentru ediția Gărâna XX se numără și Magnus Öström BAND (Suedia, foto), fost membru al grupului revoluționar E.S.T, care și-a dedicat ultimii ani din viață unui manifest sonor ce demonstrează că muzica poate vindeca rănile profunde. Albumul Parachute urmează să fie lansat în aprilie 2016 și adus în premieră în România. Muzicianul Magnus Öström va fi prezent la Gărâna pentru a doua oară, după concertul memorabil de la ediția 18.
Cele patru nume noi din lineup-ul Gărâna Jazz Festival vin în completarea artiștilor FOOD, Nils Petter Molvær și Louis Sclavis Trio. Ediţia 2016 a festivalului se va desfăşura în 3 locaţii cu încărcătură simbolică pentru istoricul Gărâna: Hanul La Răscruce – spaţiul în care a avut loc prima ediţie a evenimentului în anul 1997, Poiana Lupului – gazda celor mai recente ediţii şi Biserica Catolică din Satul Văliug. Pe lângă concerte, publicul va avea parte și de proiecții de film sub cerul liber și expoziții de fotografie.
Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 vor putea fi achiziţionate online începand cu luna aprilie şi pe toată perioada festivalului din Poiana Lupului. Mai multe informaţii vor fi disponibile în curând pe www.garana-jazz.ro.
Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 50.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen şi Nils Petter Molvaer și mulți alții. Mai multe detalii despre line-up-ul Gărâna 2016 în curând pe www.garana-jazz.ro.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...