Editoriale

Omb, prima obscuritate de pe Bandcamp

Omb (acronim pentru Of Marble Black) este o trupă de AvantGarde și Progressive metal, formată în orașul Haifa din Israel. O apariție tânără pe scena metal internațională, fiind formată în 2009, trupa a lansat primul lor album, intitulat SwineSong, în 2013.

Omb-band

Membrii sunt în același timp activi și în trupa Reign of the Architect, o formație de progressive metal israeliană. Omb se remarcă prin combinarea unor linii melodice orientale în melodii progressive și avantgarde, având însă un sunet modern și inconfundabil.
Am descoperit această trupă din întâmplare – mi-a atras atenția titlul dar și coperta albumului SwineSong și scurta descriere pe care aceștia și-o făcuseră pe un site de profil: crazy AvantGarde metal from Israel. Fără să am mari așteptări, am căutat trupa și numele albumului pe internet, și am ascultat prima piesă pe care o găsisem la sugestii – These Walls… . Cântecul, care este o combinație între muzica clasică orientală, progressive metal, thrash și avantgarde, m-a cucerit de la prima audiție – refrenul melodic, deosebit de catchy, se potrivește perfect într-o piesă complet lunatică și sărită de pe fix, iar solistul Dolev oferă o interpretare perfectă, cum rar am reușit să aud la o trupă orientală. Schimbările bruște ale liniei melodice și tranzițiile brutale amintesc de Emperor – un Emperor cu vocale clean, orientale.

Diversitatea muzicală este elementul specific al trupei. Dacă These Walls este un fel de imn al nebuniei, A Smaller Dose of Tyranny este, să zicem, puțin mai tradițională (dacă se poate spune despre o piesă Avantgarde că e tradițională…) dar mai agresivă mai ales din punct de vedere al vocalelor. Chitara lead iese în evidență din tot instrumentalul, cântând în permanență ceva diferit față de cealaltă chitară, dar și prin felul în care a fost mixat albumul. Nici tobele nu sunt de ignorat, mai ales că ritmul nu e deloc regulat și variază în funcție de intensitatea celorlalte instrumente. Toate cântecele lor sunt foarte variate și surprind ascultătorul prin multitudinea de genuri care pot fi auzite în cele 5-6 minute ale unei piese. Din punctul de vedere al instrumentelor întâlnite pe acest unic material discografic, avem (în afara celor specifice muzicii metal): trompetă, contrabass, instrumente tradiționale orientale, chitara clasică… Versurile trupei sunt când serioase, când perverse, când hilare și stupide, fără a fi totuși lipsite de mesaj.
În concluzie, singura certitudine pe care o am asupra acestui album este imposibilitatea de a te plictisi de SwineSong. Albumul a fost nominalizat de MetalStorm pentru premiile MetalStorm Awards, la secțiunea Avantgarde/Experimental, ratând podiumul la doar 2 voturi distanță față de Terra Tenebrosa. O poziție cel puțin onorabilă, având în vedere ce albume au mai apărut în același top pe podium: Das Seelenbrechen al lui Ihsahn și The Tower, capodopera celor de la Vulture Industries.
Din păcate, până acum Omb a reușit să înregistreze doar un singur album. Cum nici pe rețelele de socializare nu sunt prea activi, nu se poate spune când (și dacă!) va mai exista un succesor pentru SwineSong; putem doar spera, căci și un album mai slab ca cel existent acum ar fi grozav, o gură de aer proaspăt (deșertic!) pe scena metal.
În final, am să mai spun că Omb este recomandată pentru fani ai Vulture Industries, Devin Townsend și Orphaned Land, și oricui e dornic de a încerca o trupă exotică, unică în lume, ciudată și foarte, foarte talentată.

Autor: Bogdan Voiculescu

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...