Diverse

O sută de toboşari vor cânta sincron, la final de august, în Iaşi: cel mai mare eveniment organizat vreodată în România

Ediţia a doua a „Toboşariada”, cel mai mare eveniment de profil din România, va avea loc anul acesta pe 31 august, de la ora 19.00, în Parcul Expoziţiei.

Organizatorii au crescut semnificativ mizele faţă de anul anterior: cel puţin 80 de toboşari vor cânta sincron zece melodii la tobe, dublând cifrele din 2022, când au fost 50 de interpreţi şi şase piese rock.

Miza nu se schimbă: vor cânta artişti consacraţi cot la cot cu elevi la tobe, pentru promovarea instrumentului descris ca fiind unul dintre cele mai frumoase dintr-o formaţie, care dă ritmul şi inima tuturor pieselor – tobele.

„Este cel mai mare număr de toboşari care vor cânta simultan dintre toate evenimentele organizate până acum în România. La alte manifestări de profil au fost cel mult zece, noi vom avea 80, sperăm chiar 100. Avem un playlist mai generos faţă de anul trecut, iar acum toboşarii şi copiii repetă zece piese rock, iar pentru prima dată avem şi două melodii cântate de două formaţii din România: Viţa de Vie cu Basul şi cu toba mare şi Cargo cu Ziua vrăjitoarelor”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, unul dintre organizatorii manifestării.

„Vom avea o prezentare de la MC Musical, care trimite un toboşar cu o prezentare interesantă la tobe, aceasta va fi una dintre noutăţi. Piesele cântate de artiştii noştri nu sunt foarte grele, să fie accesibile pentru toţi. Vrem ca tinerii să aibă o expunere a instrumentului reprezentate de tobe: sunt mulţi care văd, cărora le place, care vor vrea să facă şi ei. Vrem să le arătăm practic ce ar putea ajunge să facă dacă au această pasiune, dar nu şi-au descoperit-o încă. E un instrument spectaculos, iar în lumea aceasta în care totul se digitalizează, vrem să promovăm şi alte sunete produse natural, dincolo de cele făcute pe calculator”, a declarat Petran Paveliuc, unul dintre organizatori şi coordonator al „Petran Music School”, de unde vor veni mai bine de jumătate dintre participanţi.

Intrarea la eveniment va fi gratuită pentru toţi cei care vor dori să participe: atât toboşarii care vor să urce cu setul lor pe scenă, cât şi pentru cei care vor să stea în public.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...