Cronici concerte

O seară alături de Dirty Shirt, Targ3t și Etheric

Îndrăgita trupă maramureșeană de metal Dirty Shirt a pornit la sfârșitul lunii octombrie într-un mini-turneu ce include 3 concerte: primul a avut loc pe 27 octombrie în Summer Time Pub din Galați, al doilea pe 28 octombrie în clubul bucureștean Quantic, alături de Targ3t și Etheric, iar în cele din urmă muzicienii vor cânta cu Targ3t în Form Space, din Cluj Napoca pe 29 octombrie.

Am participat aseară la evenimentul din București, găzduit de clubul Quantic și organizat, la fel ca celelalte două, de Promusic Events și Maximum Rock, parteneri de mai mult timp ai trupei. Prima formație a serii, Etheric, și-a început punctual concertul în jurul orei 20:00 și a cântat aproximativ 30-35 de minute. Fondată în vara lui 2016, aceasta a lansat un prim single intitulat Losing Control în septembrie anul trecut; din punct de vedere al stilului, pot fi încadrați în sfera amplă a genului melodic metal. Este prima oară când îi văd live și mi-au lăsat o impresie bună, ajutați fiind și de o sonorizare destul de bună comparativ cu ce am mai auzit la alte concerte. Vocea Corinei s-a auzit bine și clar în zona centrală a sălii, la fel și restul instrumentelor; clapele, care sunt lăsate în fundal în marea majoritate a cazurilor, au ieșit în prim plan de această dată, având un moment admirabil spre sfârșitul ultimei melodii ce a constat într-un interludiu drăguț de pian. Deși Etheric se află la început de drum, a avut prezență scenică și a oferit o reprezentație calitativă și pusă la punct, detaliu pe care l-am apreciat. Publicul a fost prezent în număr neașteptat de mare pentru o formație din deschidere, dar nu și-a făcut remarcată prezența prea mult – puțină mișcare a fost prin primele rânduri, însă în rest a fost destul de pasiv. Etheric vor susține încă un concert pe 11 noiembrie în club fabrica.

După retragerea bucureștenilor de pe scenă, în locul lor a urcat Targ3t, o formație destul de veche pe scena metal românească, dar scumpă la vedere (cel puțin în capitală, unde au susținut ultimul concert acum vreo 2 ani). Originară din Deva, interpretează un gen aflat la intersecția între death metal și djent, presărat cu breakdownuri grele și alte elemente caracteristice metalelor mai moderne. Prima melodie interpretată a fost Obey, care a mobilizat spectatorii în special spre final, unde apare un breakdown mai greu chiar și decât o gaură neagră. Am avut parte și de un wall of death, multe circle pits și mosheli, publicul reacționând bine la energia grupului și la prezența lor scenică foarte bună. Targ3t a prezentat și câte ceva de pe un viitor material discografic, programat să apară în viitorul apropiat, al cărui sunet este puțin diferit față de ce au încercat până acum. După ce și-au încheiat lista de cântece, au revenit pentru un bis de o singură melodie, lăsând mai apoi scena liberă pentru muzicienii din Dirty Shirt.

Ciocârlia și Moneyocracy au deschis setlistul maramureșenilor din Seini, care au pus bazele proiectului muzical în urmă cu mai bine de 20 de ani, revenind în atenția publicului prin 2010, în urma aparițiilor dese și a lansării albumului Same Shirt, Different Day. Cel mai recent material discografic, intitulat Dirtylicious, a apărut în 2015 și a fost urmat de numeroase concerte de promovare și de un turneu unic în România, Folkcore DeTour, alături de Ansamblul Folcloric Național Transilvania. O mare parte din piesele interpretate în Quantic fac parte de pe acesta, însă au fost și incursiuni în trecutul grupului muzical cu melodii precum East West, Ride sau Bad Apples. Din punct de vedere al sonorizării, au existat din păcate momente de slăbiciune, în timp ce alteori sunetul a fost excelent reglat. Prezența scenică a fost grozavă, precum deja ne-a obișnuit Dirty Shirt. Transmițând voia bună și cheful de petrecere spectatorilor prezenți în număr mare, au stârnit hore și scurte mosheli în fața scenei, unde se strânseseră mare parte din participanți. Ca de obicei, Dan „Rini” Crăciun și Robi Metalistu’, cei doi soliști ai formației, și-au spus glumele în momentele de respiro și au strecurat dedicații de dragoste către clasa politică înainte de Hoții. Îmi place mult cum se completează reciproc cei doi, atât din punct de vedere muzical cât și al prezenței scenice. A existat și un bis, în care grupul vocal-instrumental Dirty Shirt a interpretat Săracă Inima Me cu gândul la victimele incendiului din Colectiv de acum 2 ani și au încheiat seara cu piesa aia cu merele putrede, Bad Apples, preluată de pe Freak Show. A lipsit însă preferata mea din tot ce-au compus, și-anume Cobzar, dar trag speranțe s-o ascult la o dată viitoare. Deși i-am tot văzut pe Dirty Shirt, nu m-am plictisit deloc de recitalurile lor și îmi face plăcere să-i reîntâlnesc de fiecare dată. Sunt energici, simpatici și prietenoși, fără aroganțe și atitudini de mari vedete, și sper să rămână așa cum sunt acum.

Clubul Quantic s-a dovedit din nou a fi o gazdă prietenoasă, iar organizarea a fost și ea bună. A existat un stand de merch cu articole Targ3t și Dirty Shirt; nu am remarcat să fi fost cozi la băutură și mâncare. Momentul inedit al serii, independent de concerte, a fost aducerea unei mirese în local, stârnind simpatia celor încă prezenți. În concluzie, a fost o seară reușită la care mă bucur că am putut participa.

 

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...