Cronici concerte

O noapte bulgărească

smallman

 

Data de 13 aprilie a fost una norocoasă pentru iubitorii muzicii altfel. O noapte petrecută în compania a două trupe bulgărești. Primii care au urcat pe scenă au fost cei din trupa Climate. O trupă care a demonstrat că doi oameni sunt îndeajuns pentru a oferi un concert de neuitat.  Hristomir Sabchev (tobe) și Daniel Ivanov (voce, chitară și clape) au oferit un veritabil tur de forță, nu doar un simplu show. Cred că Climate este una dintre puținele trupe care se concentrează numai pe muzică, nu și pe promovare. Nu se știe mai nimic de trupa Climate. Nu sunt adepții promovării pe internet, dar au o pagină de Bandcamp (http://climate.bandcamp.com/releases ) unde puteți asculta albumul lor intitulat Visual Snow. Deși au ales să facă lucrurile în dulcele stil old-school, au un sound fresh, groovy, iar muzica lor nu poate fi ușor catalogată trecând de la pasaje de progressive la metal, de la alternative la rock. Nu s-a simțit deloc lipsa bassului, deși acesta a lipsit complet din peisaj. Ușurința cu care Sabchev și Ivanov intercalau pasaje mai grele cu unele mai ușoare demonstrează încă o dată că undergroundul bulgăresc nu va înceta să ne surprindă, oferindu-ne artiști talentați care nu cad în capcana plafonării muzicale. Climate ar trebui să își canalizeze o parte dintre eforturi și pe promovarea trupei și a albumului Visual Snow fiindcă potențial există.

Smallman a adus în Control Club o parte din folclorul balcanic, iar acest lucru a fost apreciat de public, fiindcă oriunde mă uitam, oamenii dansau pe ritmurile alerte deja devenite trademark pentru trupa bulgară.  Pentru cei care gustă muzica alternativă, cea experimentală, elementele ambient și muzica tradițională bulgărească, Smallman sunt acel gen de trupă care nu trebuie ratată fiindcă oferă publicului un gen muzical versatil fără a suna ridicol sau amatoristic. Din punct de vedere muzical, alăturarea dintre muzica tradițională bulgărească și cea modernă poate fi una neobișnuită, dar bulgarii reușesc să combine două genuri muzicale diferite fără a cădea în ridicol. Pe tot parcursul concertului am simțit mici influențe care m-au dus cu gândul la formația Tool, însă Smallman se detașează de ideea de standard muzical, de previzibil, de asocieri cu alte trupe, oferind o prestație originală.

La capitolul prezență scenică, totul s-a îmbinat perfect cu imaginile proiectate pe perete, cât și cu muzica eclectică a celor patru muzicieni. Cvetan Hadzhiyski (voce, gaidă, caval) a avut grijă să comunice cu publicul între piese.  De fiecare dată când începea să cânte, părea că intră în transă. Transmitea fiecare stare publicului. La un moment dat, între piese, solistul a recunoscut că este greu să găsești cuvintele potrivite pentru a descrie o stare, pentru a explica mesajul din spatele unei compoziții muzicale. Stefan Penev (bass), Ivan Todorov (chitară) și Andon Trapkov (tobe) s-au ocupat de vibe-ul fresh, modern al trupei în aplauzele și încurajările publicului. Lui Hadzhiyski i-a revenit sarcina destul de dificilă de a cânta la gaidă și caval (instrumente tradiționale bulgărești) care nu ne sunt deloc străine, fiindcă și folclorul nostru este înțesat de sunetele acestor două instrumente muzicale. Când îi auzi pe Smallman cântând, te întrebi cum de reușesc să sune așa bine. Cu mai mult de un deceniu de activitate muzicală în spate (trupa a fost înființată în anul 2001), cu trei albume deja lansate, muzicienii au avut numeroase prilejuri să-și perfecționeze stilul. Nu e de mirare că publicul a mai cerut un bis, iar cei din trupă s-au conformat. Smallman au fost deja de două ori în România, având un fanbase destul de solid în București. Pentru a surprinde conceptele și sunetul avangardist ale pieselor de pe ultimul album intitulat Envision, Smallman au colaborat cu un artist vizual, Emmanu Elle. Trupa nu a vorbit deloc de scurt-metrajul The Blood, deși concertele din turneu sunt dedicate promovării acestui scurt-metraj. The Blood este mai degrabă un manifest împotriva violenței, lucru care reiese din atitudinea trupei, din versuri, dar și din imaginile conceptuale care au acompaniat toate piesele trupei din seara de 13 aprilie. The Blood este regizat de Velislava Gospodinova.

 

 

Link către pagina oficială a trupei Climate: http://climate.bandcamp.com/releases

Link către pagina oficială a trupei Smallman: http://www.smallman-band.com/

Link către pagina de Bandcamp a trupei Smallman: https://smallman.bandcamp.com/

Link către pagina de Facebook a trupei Smallman: https://www.facebook.com/smallmanband

Link către pagina oficială a artistului visual Emmanu Elle: http://ebvisuals.eu/

Link către scurtmetrajul regizat de Velislava Gospodinova: https://vimeo.com/151704816

 

Autor: Eliza Archer

 

 

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!