Noutăţi

Nouă confirmare pentru Dark Bombastic Evening 7

Batushka este cea mai nouă confirmare pentru Dark Bombastic Evening 7, care se va desfășura între 18 și 20 august 2016. Trupa poloneză de black metal este a treisprezecea confirmare pentru festivalul underground ce a avut loc anual începând cu anul 2009, singura ediție ce nu s-a putut materializa fiind cea care ar fi trebuit să aibă loc în anul 2014.

batushka - afiș

Festivalul Dark Bombastic Evening se va desfășura în cetatea Alba Iulia, cunoscută drept Alba Carolina, și va avea un lineup format din aproximativ 20 de trupe, mare parte fiind aduse în premieră pe teritoriul patriei noastre. Axat pe promovarea undergroundului artistic, DBE a devenit mai cunoscut după ce a adus câteva dintre cele mai apreciate trupe de black, death, post, avantgarde sau doom ale zilelor noastre: Isole, Solefald, Agalloch, Darkher, Clouds, In Vain sau Heretoir. Manifestarea cultural-artistică se bazează pe valori precum respectul față de natură, istorie, spiritualitate, dar și pe respectul reciproc, pe dorința de a ajuta trupe talentate dar lipsite de posibilitățile de a se face cunoscute și a rămas fidel principiului de a nu oferi liste de invitați, bilete VIP, acreditări sau de a separa zona dedicată publicului în mai multe „inele”. Prezentând concomitent și alte manifestări artistice, precum expoziții de fotografie, Dark Bombastic Evening este mai mult decât un festival dedicat muzicii acoperite de umbra mainstream, reprezentând, în cuvintele organizatorului, o platformă atipică ce susține spiritul underground, calitatea și diversitatea expresiei artistice. Lăudat de publicațiile de nișă din străinătate și din țară pentru diversitatea pe care o promovează, festivalul are practic o singură regulă de bază pentru trupele participante: să fie originale și să ofere ceva inedit publicului, fără a exista granițe de gen muzical.

dbe - fest

Despre Batushka nu se știe mai nimic. Deocamdată, cunoaștem cu certitudine faptul că sunt polonezi, că limba folosită în cântece este rusa (rusa veche, aș putea crede) și că în trupă sunt momentan trei membri permanenți: Кристофор, Варфоломей, și Мартин (Kristofor,  Bartholomeu, Martin). Nu se știe cine sunt cei trei în ciuda zvonurilor conform cărora fiecare ar face parte din trupe mult mai cunoscute, nici de unde vin, nici despre ce cântă. Fiind black metal, putem presupune că nu sunt prea pro-creștinism, mai ales că icoanele de pe copertă sunt lipsite de față. Nu există versuri oficiale, iar dacă textele ar fi fost extrem de dificil de înțeles chiar și când ar fi fost în engleză sau română, limba utilizată face imposibilă descifrarea lor. Un alt lucru pe care îl cunoaștem cu certitudine este că, spre sfârșitul anului 2015, mai exact în decembrie, trupa a lansat un album intitulat Litourgiya și nu au fost single-uri care să-l preceadă, nu au fost anunțuri în presă, nu au existat campanii de promovare. Chiar și așa, albumul a ajuns în prezent, la doar 2 luni de la apariție, să primească aproape 150.000 de vizualizări pe youtube, unde este disponibil spre audiție la calitate înaltă, fiind distribuit pe rețelele de socializare și pe site-urile de specialitate într-un mod aproape obsesiv. Repet, a ajuns mult mai popular decât numeroase lansări extraordinare ale anilor precedenți FĂRĂ a beneficia de cea mai mică urmă de publicitate. Desigur, a ajuns astfel pe merit – este un album extraordinar, despre care voi vorbi pe îndelete cu altă ocazie. Voi menționa succint că îmbină black metal tradițional cu doom și progressive, fiind întâlnirea între Deathspell Omega și Emperor și pe alocuri cu Swallow the Sun. Heavy și necruțător cu ascultătorul, CD-ul oferă niște contraste remarcabile – între blastbeats și urlete auzim un cor de bărbați ce cântă în cel mai pur stil ortodox, bisericesc, fiind urmat uneori de interludii melodice și lente.

Batushka-album

Alături de această nouă apariție pe scena metal, la Dark Bombastic Evening 7 vor fi prezente și alte trupe mai mult sau puțin cunoscute: Draconian, Crippled Black Pheonix, Theodor Bastard, Dodheimsgard, In The Woods…. sau Hamferd. Va fi mai mult ca sigur cel mai bun festival al acestui an, atât din punct de vedere al trupelor participante cât și al atmosferei și organizării, o manifestare unică în peisajul mioritic. În curând, mai exact joia viitoare, vom afla a 14-a confirmare pentru acest minunat festival, și suntem siguri că va fi ceva pe măsura trupelor anunțate deja.

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...