Get-beget

Neuro despre trupele rock și industria muzicală

În discuția de față am stat de vorbă cu Neuro pe tema unui subiect destul de sensibil pentru muzicienii aflați la început de drum și nu numai și anume despre trupele rock în industria muzicală românească.

Marius Bob sau Neuro, așa cum îl știe toată lumea, profesor de muzică la Rockschool, este un super chitarist și un cunoscutător îndeaproape al fenomenului muzical și al industriei muzicale în România. De-a lungul anilor a avut numeroase colaborări printre care se numără nume ca Ana Maria Georgescu și Bere Gratis.

Marius Bob (Neuro)

1. Ce genuri muzicale predomină în industrie în prezent ?

Cred că zona pop este cea predominantă în industrie, de unde și numele genului. Cu muzica populară poți face industrie, pentru că are ascultători.

2. Care ar fi ponderea muzicii rock în această industrie ?

Muzica rock nu este înca în zona industrială. Observ însa cu puțin regret că multe trupe rock, în ideea că mai pot mușca din momeala succesului, iși schimbă stilul muzical, ajungand în zona pop. Nu e de condamnat, pentru că fiecare iși face treaba așa cum știe că e mai bine pentru el.

3. Ce criterii trebuie să îndeplineasca o trupa rock pentru a depășinivelul underground și pentru a avea succes pe piață ?

Trupele nu sunt obișnuite să investească în ele, majoritatea așteaptă să vină cineva să-i „salveze”. Trupele trebuie să învețe să aibă un plan pe termen lung și să aibă răbdare să construiască ceva coerent. De aceea multe trupe nu rezistă mult timp. Pe de altă parte publicul este cel care contribuie într-o mare proporție la succesul unei trupe. Cred totuși că unele trupe nu vor sa iasă din underground, pentru că asta ar însemna să înceapă să facă diverse compromisuri. A cânta în underground sau în mainstream e strict o opțiune. Unde țintești, acolo ajungi dacă te focusezi pe scop.

4. În contextul actual există posibilitatea apariției unei noi trupe rock de anvergură ?

Normal că există posibilitatea apariției unei trupe care să aibă ceva de spus, însă, cum am mai zis, trebuie și public pe a cărei limbă să vorbești.

5. Care este perspectiva muzicii rock în condițiile în care pe piața muzicală există o concurență foarte puternică ?

Părerea mea e că fiecare gen muzical are felia sa de public, așa că nu cred că rock-ul e la concurență cu pop-dance-ul, care predomină piața muzicală, cu world music, jazz, clasic etc.

6. Ca muzician, se poate face carieră din muzica rock în România ?

Ca în orice domeniu, dacă investești toate resursele pe care le ai în ceva, alături de oamenii potriviți, poți face o carieră. Nu m-aș limita în schimb la România. Lucrurile s-au schimbat, deschiderea este mai mare, la fel și concurența, în momentul în care iți extinzi tentaculele in toată lumea.

7. Există multe voci din domeniu care remarcă interesul scăzut al publicului pentru rock. Care ar putea fi cauzele și în ce masură se poate schimba ceva ?

Este foarte adevărat că publicul autohton manifestă mult mai mult interes pentru formații străine și nu cred că acest aspect poate fi schimbat, decât obișnuind publicul cu un spectacol deosebit, să aibă încredere să platească un bilet să te vadă. Publicul susține în mare parte o trupă.

Pentru cei dornici, puteți asculta materialele proprii ale lui Neuro aici sau pe canalul youtube: https://www.youtube.com/user/neoureaux/videos

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...