Noutăţi

METAL BUNKER XI va avea loc în septembrie

Metal Bunker nu este doar un festival, ci și o mișcare pornită din inițiativa publică în cadrul comunităților metal și punk din Craiova, cu scopul simplu de a conecta orașul la scenele de profil din țară și din lume.

Pentru ediția cu numărul unsprezece, care va avea loc în weekendul 22-23 septembrie, am pregătit câteva surprize. Unele sub forma de revedere cu vechi prieteni, altele din contra, sub forma de premiera atât locală, cât și națională, iar altele pur si simplu surpriză, asa cum găsim termenul in dicționar. De asemenea, continuă proiectul început la Vast Plains and Goats Fest în ceea ce privește colaborările cu alte organizații sau locații din Craiova, așa că așteptați-vă din nou la afteruri si activități asociate profilului festivalului.

Pentru cei care ascultă metal extrem pe scena principală a unui festival și alte genuri muzicale în parcare, avem vești extraordinare: Pero Defformero, inventatorii mixului de metal și turbo folk, vin la Craiova după mai bine de opt ani de la Rockomotiva, atunci când au urcat pentru prima oara pe o scenă din România. Băieții vor lansa un nou album, cel de al patrulea, exact in perioada festivalului, așa că ne așteptăm la chestii noi la care sa nu știm să cântăm versurile!
Alături de ei, pe scene se vor mai reproduce, pe lângă mulți alții, Crimena din Craiova – regii groove-ului clătinat, și Leather Brigade din București, prințisorii sleaze-ului înnegrit. 

DOOMNEZEU (∞), SEXMAG (PL), GALLOWER (PL) si CROSSBONE (RO) se alatura lineupului Metal Bunker.
Pentru că ceea ce urmează este despre trupe poloneze, se cuvine să lămurim din capul locului că nu este vorba despre Divizia 17 Mecanizată, care din 2017 participa la compunerea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaționale SUD EST de la Craiova, oricât de veridic ar suna! 
Sexmag și Gallower sunt două găști poloneze de blackened thrash metal, care își împart între ele unii dintre membri și venerează Nifelheim – așa cum se și cuvine. Deși genul abordat este în sine un hibrid, iar influențele comune se contopesc la bază și peste deja menționații Nifelheim găsim Bathory și Destruction în ambele opere, felul în care cele două entități aleg să se manifeste este sensibil diferit.
În vreme ce Gallower stă bine înfipt pe eșicherul tradițional nord European de variațiuni întunecate ale thrash-ului teutonic și nu o data îi prinzi cu Deathhammerul în traistă, Sexmag se bălăcește fără nicio rușine în metalul obscur est European de la mijloc de anii 80, ba chiar pe alocuri calcă cu stropi în cel rusesc. De altfel, însuși numele trupei este, fără niciun dubiu, o trimitere la Mag-Sex, piesa legendarei trupe conaționale KAT. Pentru că o așa blasfemie de trupă nu poate sa umble cu jumătăți de măsura, versurile sunt susurate în limba materna a papei Ioan Paul al 2-lea, referire la care nu se poate sa nu apelam având in vedere ce trupa urmează în galantar.
Pentru că efectiv nu poți spune ca a luat ființă, Doomnezeu s-a manifestat prima oara în 2019 și psalmodiază fix ce scrie pe molifta: doom metal. Cu o Creație oficiala alcătuita exclusiv din single-uri, prezențe scenice cel puțin misterioase – daca nu chiar încurcate, având in vedere debutul live din Expirat și – după cum ne informează Metal Archives – singura Scriptura care Îl menționează oficial, Doomnezeu nu are niciun membru. Lucru care, recunosc, mă neliniștește mai puțin decât să fi avut Unul manifestat pe scenă în mai mulți, poate chiar într-o Treime! Și deși lucrurile de obicei nu stau chiar așa, Profeția spune ca vom avea o Revelație pe 22 septembrie, fix la 12 noaptea!
În ceea ce privește Crossbone, în 2023 trupa nu mai are nevoie de nicio prezentare. Inițiatorii noului val de thrash care a lovit Bucureștiul în 2012 și s-a propagat (mai sporadic, ce-i drept) și în restul țării, cu membri implicați în toate proiectele importante ale genului și, nu in ultimul rând, cu cele două EP-uri și un Full Length, Crossbone e cea mai prolifică dintre găștile cu care împarte generația. Revin în Craiova după mai bine de cinci ani, sa ne reamintească cum stă treaba cu riffurile nimicitoare si solo-urile isterice, așa cum le stă lor frumos când se cântă crossover-thrash. 
Alte noutati despre lineup si program, in curand!

BLACKSHEEP death’n’roll (Bucuresti/Ro), ROADKILL SODA – stoner rock (Bucuresti/Ro), MENTAL DISTRICT – heavy metal (Craiova/Ro), EXUVIATH -heavy/death metal (Bucuresti/Ro) vin la Craiova în septembrie, la cea de-a unsprezecea ediție a Metal Bunker!
Se fac șapte ani de când relativ nou-apăruții Blacksheep (pe atunci însoțiți de nemții de la Gloryful) au lăsat cu gura căscata o sală plină ochi în vechiul club al Tineretului de la CS. Cu un stil ultra electrizant, descendent direct din perioadele de mijloc ale Gorefest si Entombed și scuipat cu dispreț golănesc de București, Blacksheep livrează casual riffuri și solouri pe care alții le caută câte o viață și poate au noroc sa nimerească unul. Dar iată că se făcu 2023 și, o seamă de single-uri și EP-uri mai târziu, în urma Festivalului Constelații Rock de la Vâlcea – probabil cel mai cinstit concurs de talente din ultimul million de ani din Romania, Blacksheep are ocazia să-și prezinte noul album pe scena din Wacken, cel mai titrat festival de metal din lume. Și, ca o confirmare a calității, nu o dată, ci de două ori! Pentru că da, Blacksheep e prima trupa românească ajunsă acolo (și una dintre cele doar cinci din lume la această ediție!) căreia îi e oferit un al doilea show în Wacken Viilage. Told ya! Îi așteptăm sâmbătă, 23 septembrie, și suntem convinși că headlinerul serii va trebui să livreze serios ca să mențină atmosfera la același nivel. 
Metal Bunker și Roadkill Soda e un binom pe care nici valurile vieții nu au reușit să-l spargă. Practic una dintre primele colaborări ale (pe atunci) proaspetei inițiative care a dat numele acestui festival mic, dar inimos, și care a continuat fructuos ani buni, Roadkill Soda se întoarce o pandemie mai târziu, în plin război, să ne reamintească de ce ne place muzica asta în primul rând și de ce orizontul ar trebui întunecat doar de eșapamentul unui V8, nu de bombele unor descreierați, lucru pe care sperăm că și Greta l-ar prefera. Vineri, 22 septembrie, la ora de maximă audiență, cu ampuri vintage, riffuri grele și venele umflate pe gât!
Veteranii heavy metal de la Mental District nu sunt la primul vals cu Metal Bunker și, cu siguranță, nici la ultimul. Cu un nou album pe țeavă și forțe proaspete, băieții ne promit un show de revenire spectaculos, în buna tradiție old school – the best school. Sâmbătă, după lăsarea întunericului!
Exuviath, acest proiect 100% pasiune din București, revine după un an la Metal Bunker cu același stil așezat, care pe unii îi duce cu gândul la heavy metal, iar pe alții la Six Feet Under – care de fapt e tot heavy metal, lucru care ne face să-I prezentăm mândri că singurul hibrid de heavy si death din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic (ca să cităm un hevist celebru într-o situație nu mai puțin celebră). Cu încă un an de experiență în plus, tânăra trupa de old boys (dar nu numai) își întinde din nou groove-ul până dincoace de Olt, pentru a complete o seară practic dedicată acestui curent balansat si energic. 

În acest moment și până in 31.08 inclusiv, prețul unui abonament este de 120 lei, iar al unui bilet de o zi 65 lei. Disponibile in acest moment exclusive online, în rețeaua iabilet. Un număr foarte limitat de hard tickets (abonament si bilet de o zi) va fi disponibil la Biergarten începând de săptămâna aceasta. Detalii la bar! 
Din 1 septembrie, preturile vor evolua după cum urmează:

Presale 2: 01.09 – 21.09. 2023 – Abonament 130 / Bilet de o zi 70 lei
La intrare: 22-23.09.2023 – Abonament 140 / Bilet de o zi 80 lei

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...