Cronici concerte

Luna Amară, Gray Matters, Unflicted și Wooldozer în Quantic Pub (28 aprilie 2017)

 

Revenirea celor de la LUNA AMARĂ în București, ca inițiere a minivacanței de 1 mai, a fost o oportunitate inedită de ieșit în oraș pe care lumea chiar a luat-o în considerare.

Seara începuse cu Wooldozer, însă, undeva pe la 20:30, destul de târziu comparativ cu alte evenimente, dar lumea venită pentru concert nu și-a făcut probleme. Din cauza problemelor de sănătate, Vladimir (voce) nu a putut să cânte, așa că trupeții-super-lână au cântat numai instrumental. O experiență mișto, de anii 70 cum ne spunea și Andrei Gorgos (chitară).

După aceștia au urcat Unflicted pe scenă, iar lumea a început să vină în număr mai mare. Scrisesem și când au deschis concertul celor de la Breathelast despre ei; e drept, a trecut puțin timp de atunci, însă repet: cred că i-ar ajuta mai mult dacă ar avea mai multă imaginație, dacă ar încerca să „bată câmpii” mai mult din punct de vedere muzical, dacă ar experimenta mai mult.

În fine, penultimii veniți pe scenă au fost Gray Matters care mi-au plăcut, însă dezavantajul lor, după părerea mea, a fost că nu se aflau în vibe-ul potrivit. Nu că ar fi contat, de altfel lumea a stat să-i asculte, să-i aplaude și să-i susțină, dar ar fi fost mai interesanți în cadrul unor formații mai hard un pic. Chitaristul și basistul erau simetrici: unul în stânga, celălalt în dreapta. Vestimentația lor era similară, săreau sincronizați, se mișcau simultan … ce să mai, spui că erau trași la indigo! Laura, vocalista, are o voce puternică, ba chiar impresionantă și cu o atitudine scenică pronunțată.

Târziu în noapte, iată, urcaseră pe scenă și cei de la Luna Amară. Să fie de la noul chitarist, să nu fie … nu-mi dau seama dacă ar exista o relație de interdependență, însă spun cu mâna pe inimă că formația mi-a dat impresia că au renăscut! De-a lungul anilor i-am văzut de multe ori concertând, dar parcă în ultimele dăți intervenise un fel de monotonie … vă dați seama, dacă ei cântau bine când erau „monotoni”, imaginați-vă ce a fost vineri seară!

De pe scenă a radiat mai multă căldură din partea lor față de public, mai mult dialog și au fost „mai pe feeling”. Playlist-ul a bifat majoritatea albumelor și lumea a avut ocazia să asculte mult îndrăgitele piese precum: Pietre în alb, Dizident, În Cercuri, Gri Dorian, Roșu Aprins, Albastru, Oraș.

Sunetul a fost excelent, cu efecte vizuale pe măsură: notele magice emise de trompeta lui Mihnea, fumul care se ridică deasupra formației, claritatea vagă pe care o avem atunci când ne uităm pe scenă … totul a fost deosebit!

Să nu mai vorbesc despre alternanța dintre cele două voci, între clean și strigăte.

Căci de fapt asta înseamnă experiența Luna Amară, o experiență pe care o înțelegi și o apreciezi numai în cadrul live-urilor: alternanța dintre partea sufletească și implicarea socială; exteriorizarea veninului în urma introspecțiilor … Căci ei îl vor interpreta în continuare atât pe Emile Zola, în a acuza politicul și societatea, dar și pe Einrich Maria Remarque, cel care ne vorbește despre dragostea aflată la capătul războiului.

Mulțumiri Quantic Pub pentru organizarea evenimentului! Ca de fiecare dată, este o adevărată plăcere să colaborăm cu ei 😊

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!