Jazzy-bluesNoutăţi

Lucian Ban, artist aclamat de New York Times, revine dupa 10 ani pe scena Sălii Radio

Concertul ELEVATION feat. Lucian Ban va avea loc în data de 11 octombrie, la Sala Radio din București, și va prezenta albumul Songs from Afar, în care jazz-ul modern se întâlnește cu muzica tradițională din Transilvania.

Prestigiosul New York Times, foarte selectiv în ceea ce privește recomandările de evenimente, a scris despre concertul de lansare al albumului, din New York:

Pianistul  Lucian Ban și-a lansat noul album Songs From Afar, care onorează muzica tradițională din Transilvania, urmărind simultan un ideal de jazz modern. Partenerul său principal de pe album este Mat Maneri (violă), căruia i se alături saxofonistul Abraham Burton, basistul John Hébert și percuționistul Eric McPherson.

Lucian Ban revine după nu mai puțin de 10 ani pe scena Sălii Radio, și cu această ocazie a acordat un interviu exclusiv organizatorului, Jazz Syndicate Live Sessions.

Revii pe scena Sălii Radio dupa 10 ani. Ce reprezintă asta pentru tine?

Am concertat cu Sam Newsome și Global Unity în 2006, cred, la Sala Radio – este o plăcere și onoare să revin dupa 10 ani cu ELEVATION și pentru asta vreau să mulțumesc Jazz Sindycate Live Sessions – consider că este un lucru extraordinar când organizatori din România prezintă muzicieni români în evenimente de anvergură

Povestește-ne despre cum ai plecat din România și ai ajuns să trăiești viața de jazz man în SUA?

Am plecat din România în 1999, cu o bursă, la departamentul de jazz de la New School University în NYC. Întotdeauna mi-am dorit să plec la New York, capitala jazz-ului. Am vrut să am experiența jazz-ului în NYC, să descopăr direct autenticitatea acestei muzici acolo unde s-a născut. În 1998 mi-am vândut apartamentul din București și m-am mutat la NYC definitiv, să studiez Jazz Composition and Arranging la New School University și să cânt alături de cât mai mulți muzicieni de acolo.

Spune-ne în câteva vorbe despre colaborarea cu Elevation și ce înseamnă ea pe plan muzical?

Elevation s-a născut undeva în 2006 la clubul Kavehaz în NYC, unde l-am întâlnit pe Abraham Burton printr-un coleg de breaslă, bateristul Bruce Cox. De la bun început am apreciat extraordinarul simț melodic al lui Abraham cuplat cu o cunoaștere uluitoare a tradiției jazz-ului. Abraham e un muzician de jazz autentic – la el influențele și stilul se topesc într-o voce extrem de personală. Imediat am colaborat foarte bine, iar lui Abraham i-au „vorbit” foarte mult compozițiile mele. Mai mulți muzicieni de seamă au trecut prin Elevation: Brad Jones, Nasheet Waits, Bruce Cox, Carlo de Rosa, etc până când grupul s-a stabilizat cu una din marile secții ritmice ale jazz-ului modern: contrabsistul John Hebert și bateristul Eric McPherson. Chimia dintre ei este iesită din comun, și au dovedit asta cântând ani de zile cu legendarul Andrew Hill, iar acum cu Fred Hersch. Pentru mine, Elevation este o legătură între vocea mea personala și istoria jazz-ului. În 2013 am editat primul album cu Elevation pentru Sunnyside Records intitulat „Mystery”. Albumul a fost nominalizat la BEST ALBUM OF THE YEAR 2013 de mai mulți critici de jazz.

Cum ți-a venit ideea atât de originală de a îmbina jazz-ul modern cu muzica tradițională din Transilvania, în Songs from Afar?

În 2009, am scos un album cu unul din marii saxofoniști soprano de astăzi, Sam Newsome, care s-a intitulat “The Romanian – American Jazz Suite”. Am adaptat împreună câteva colinde și cântece populare, într-un registru de jazz. Pentru Elevation, esențială a fost întâlnirea cu Gavril Țărmure, care s-a dovedit a fi un interpret extraordinar al cântecelor vechi din Transilvania. Am fost cu toții atât de mișcați de vocea și cântul lui, încât am decis atunci pe loc că trebuie să facem ceva cu Gavril și Elevation, iar albumul “Songs from Afar” este rezultatul.

La ce ne putem aștepta în cadrul concertului din data de 11 octombrie? Vom auzi integral Songs from Afar?

Vom c ânta în mare parte albumul „Songs from Afar” și poate câteva piese de pe Mystrery, precum și în premieră câteva compoziții noi. Cu totul special la București va fi prezența lui Gavril Țărmure care va cânta live cu noi o serie de piese vechi transilvane – și în premieră absolută două noi arannjamente ale unor cântece din Transilvania, așa cum sunt cântate de Gavril Țărmure. Vreau să precizez că deși noi suntem în turneu european cu Elevation, doar la Sala Radio și în România dl Gavril Țărmure va fi prezent live alături de Elevation – va fi o seară cu adevărat specială pentru mine.

Bilete

Biletele pentru acest eveniment costă incepand cu 80 lei în funcție de poziționarea în sală și pot fi cumpărate din reţelele Eventim.ro, Bilete.ro și IaBilet.ro.

Facebook Event:

https://www.facebook.com/events/1270673182977899/

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=24L8nIf_1Bg

Evenimentul ELEVATION feat. Lucian Ban: “Songs from Afar” face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions, unde anul acesta vor mai concerta:

* JACK DeJOHNETTE TRIO feat. RAVI COLTRANE – 03 Noiembrie, Sala Radio

Organizator: Jazz Syndicate Live Sessions

Eveniment recomandat de MAGIC FM

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...