InterviuriNoutăţi

Lecție de muzică cu Days of Confusion (Interviu)

O trupă care a crescut mult în ultimii ani şi care reuşeşte întotdeauna, datorită experienţei şi profesionalismului membrilor care o întregesc, ofere materiale discografice la un nou standard de calitate, Days of Confusion, se remarcă mai ales printr-o abordare extrem de punctuală şi justă a alternative-ului, aşa cum a evoluat el peste graniţe.

Au trecut nu mai puţin de aproximativ trei ani de la lansarea „Seeds” iar cea mai recentă mostră venită din partea trupei, „Dharkata”, este per se o demonstraţie de tehnică, atenţie la cele mai microscopice detalii şiîndreptare imponderabilă către modern, în care amprenta unor trupe precum Karnivool sau Periphery asupra gusturilor muzicale componenţilor trupei se resimte în porii şi dedesubturile piesei.

Chitarele comunică imperceptibil prin armonii exacte şi sunt integrate în ansamblul instrumentalului prin organizarea armonioasă şi bogată-n melodicitate a sunetelor şi mişcărilor calculate, pe când bass-ul liant şi drumming-ul fluctuant în susţinerea ritmului reuşesc ofere contrast dinamic pieselor, care iese din tiparele comunului. Vocalul nebănuit de studiat ţese toate aceste contraste într-o pânză compactă şi oferă o continuitate desăvârşită evoluţiei compoziţiilor muzicale.
Echilibrată, dar încărcată de emoţie şi dinamism, Days of Confusion este o trupă care ne oferă, voluntar sau nu, nişte învăţături în ceea ce priveşte abordarea industriei muzicale şi a creaţiilor proprii, indiferent de latura asupra căreia hotărâm ne oprim.

Primul concert Days of Confusion de anul acesta va avea loc la una dintre ediţiile caritabile ale proiectului Fratele Rock, pe 30 martie în Grill Pub. Despre concertele caritabile, muzică şi viaţă vorbim cu Cosmin în continuare.

A trecut ceva vreme de la lansarea “Dharkata”. De ce aţi ales faceţi pauza?

Cosmin: Cred este impropriu spus pauză. Am lucrat aproape non-stop în tot răstimpul ăsta. Evenimentul de la Colectiv ne-a tras în spate din multe perspective, ce-i drept (trebuia lansăm un videoclip şi un single nou pe 7 Noiembrie 2015), apoi ne-a luat ceva timp ne revenim. Între timp am reluat lucrul la album.

Lucraţi la un nou videoclip. Va fi pentru prima piesă extrasă de pe noul album? De ce acea piesă?

Cosmin: Aşa cum am menţionat mai sus, clipul ce marca 3 ani de existenţă a trupei, urma fie lansat pe 7 Noiembrie. Este un lyric video cu şi pentru toţi prietenii trupei şi l-am făcut pentru piesa Eternal Summer”. Urmează  îl lansăm la Fabrica pe 16 Aprilie, în cadrul unui concert special, în care vom cânta în premieră piese ce vor figura pe albumul nou, fiind un fel de concert preview al albumului ce va fi lansat în toamnă. Piesa aleasă are un mesaj pozitiv şi plin de speranţăînsă despre asta, vom oferi detalii în comunicatul oficial legat de lansare.

Spre ce tematică îndreptaţi cu noul album?

Cosmin: Din perspectivă muzicală, va fi un material mult mai complex decât ce am făcut până acum, fiind echilibrat însăpăstrăm amestecul liric/agresiv căruia i-am adăugat mai multă atmosferă şi diversitate. Din perspectiva versurilor, vor fi explorate sentimente şi stări foarte reale alături de tematici sociale şi filozofice. În mai puţine cuvinte, experienţele noastre de viaţă puse în versuri şi cântate peste muzică.

În ce anume din ce compuneţi regăsiţi centrul?

days of confusion

Cosmin: Cred în întreg ansamblul – pentru noi, muzica este o experienţă trăită şi simţită la mai multe nivele, inclusiv unul spiritual, foarte puternic. Procesul durează destul de mult, mai ales vrem întotdeauna nu lăsăm nimic la voia întâmplării în nicio piesă. Totul se întâmplă cu un scop şi curge firesc şi natural. Cred echilibrul spre care tindem mereu cu muzica noastră este ceva foarte important pentru noi.

Sunteţi implicaţi în multe proiecte caritabile, iar acum v-aţi alăturat şi line-up-ului Fratele Rock. Cât de important este pentru voi simţiţi oferiţi ceva mai mult decât muzică şi ce v-a îndemnat faceţi asta, de la început?

Cosmin: Da, aşa este, de curând ne-am alăturat şi „Fratelui Rock”. Ideea e simplă – noi suntem sănătoşi, puternici şi putem schimbăm lucruri, mai întâi la nivel personal atunci când e nevoie şi apoi în jurul nostru. Cred că este de datoria noastră ne implicăm în toate lucrurile astea, pur şi simplu pentru putem. Suntem asociaţi cu cauza Hospice Casa Speranţei, pentru care eu, Cezar şi Edvigia (PR-ul nostru) alergăm la maratoane, organizăm concerte caritabile, iar eu predau voluntar chitară în fiecare sâmbătă copiilor de acolo. Încurajez pe toţi oamenii din scenă se implice într-o cauză nobilă, oricare ar fi aceea – nu strică faci bine în jurul tău.

Cum reuşiţi sincronizaţi ideile şi gândurile când începeţi lucraţi la ceva nou?

Cosmin: Procesul, pe scurt, e cam aşa: fiecare lucrează diverse idei acasă, le imprimă şi le trimite celorlalţi. Apoi ne întâlnim şi le dezvoltăm, păstrând ideile care prind un contur clar şi cu care rezonăm toţi. Pare simplu, nu?

Unde consideraţi greşim atât noi ca media, cât şi artiştii în general, în abordarea underground-ului nostru?

Cosmin: Asta este o întrebare destul de dificilă în momentul asta. Am merg învăţ mai multe despre asta anul ăsta, sper, şi am răspund atunci. Au apărut nişte cursuri interesante şi la noi şi nu glumesc cu ce am spus mai sus.

Ce a reuşit readucă pe scenă, în urma celor întâmplate? Multe trupe au avut nevoie de un imbold, de diferită natură.

Cosmin: Muzica, desigur. În mod normal, dorinţa de a face muzică trebuie fie o pornire intrinsecă, nu ceva stimulat artificial. Este un subiect greu de dezbătut şi nu vrea întru în detalii, însă credem cu tărie că trebuie continuăm.

Câtă muncă a fost în spatele trupei înainte o lansaţi oficial şi care credeţi este cel mai mare hop de care trupele newcomer trebuie treacă, cu atât mai mult în condiţiile scenei noastre?

Cosmin: Păi, cam 4 ani dacă e ne gândim puţin. În 2008, Cezar adunase idei multe, le lucra cu Adi Ciuplea, cu Marcel Moldovan (Smiley) şi cu Adrian Chiliban (ex. IOD) iar apoi în 2010, pentru lucrurile nu luaseră un parcurs în echipa asta, am început lucrăm amândoi, eu rămânând pe drumuri în urma destrămării trupei Evo, din care am făcut parte până la acel moment. Ulterior, primul concert l-am avut în 2012 şi am lansat EP-ul „Seeds” în acelaşi an, spre final.
Cel mai mare hop… cred sunt mai multe, la fel de importante, fiind generate de nu ştiu câţi factori. Însă ceea ce este foarte important rămână adunaţi în faţa obstacolelor, nu se grăbească, opteze întotdeauna pentru calitate în absolut tot ceea ce fac şi nu creadă li se cuvine tot, se pregătească în mod constant, cântărească bine deciziile luate şi facă investiţii uneori, aparent nejustificate în ceea ce cred. Rezultatele se vor arăta mai târziu. În mai puţine cuvinte, cred este cel mai greu rămâi un visător realist. visezi şi îţi întinzi aripile, dar te pregăteşti constant pentru orice şi nu ai nici un fel de aşteptare. Uşor de zis… ştiu.

Cât de multtranspuneţi pe voi înşivã în muzicã?

Cosmin: Complet – trebuie trăieşti ceea ce cânţi, nu? Fiecare notă sau acord are un chichirez al ei, pe care îl ştii, îl simţi şi îl cânţi cu bucurie şi intensitate.

Ce aţi vrea sã faceţi diferit anul acesta?

Cosmin: cântăm mai mult, de exemplu. Avem o perspectivă diferită asupra lucrurilor şi cred suntem tare norocoşi putem face ceea ce facem.

Facebook Events:

https://www.facebook.com/events/1753159388249289/

https://www.facebook.com/events/1660927390844512/

Componenţa:

Cosmin Lupu – vocals/ guitars
Cezar Popescu – vocals/ guitars
Dan Ionescu – guitars
Andrei Zamfir – bass guitar

Autor: Geanina Chiricuță 

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...