Cronici albumeProg Talk cu Geanina

Kyros – „Vox Humana” (cronică de album)

Britanicii de la Kyros se află deja la lansarea celui de-al doilea album, după „Synaesthesia”. „Vox Humana” este constituit din două discuri, însumate într-o călătorie de influenţe progressive şi space rock, o discuţie continuă între imortalitate şi umanitate.

kyros

Intro-ul „Vox Humana” startul primului CD, „The Maker”, şi poate va separa fanii care nu sunt atraşi de elementele astrale şi psihedelice mult prea devreme, pe când „Technology Killed the Kids II este cea care deschide cu adevărat albumul. Piesele abordează elementele prog rock-ului dintr-o perspectivă lirică puţin orientată teatral şi conceptual, aşa cum ne-am aştepta de la un astfel de material. Nici „Cloudburst” nu duce lipsa de clapele care întreţin atmosfera de space rock, dar nici de momente memorabile care evidenţiază bass-ul sau chitara. „Cloudburst” urmează a fi lansat şi sub formă de maxi-single.

„Persistence of Vision” merge mai mult pe aria prog rock-ului clasic, cu alternări de intensităţi ritmice, clădirea solo-ului de chitară şi un vocal care preia rolul de liant al nebuniei care se petrece pe fundal. Încă din outro-ul acestei piese şi continuat pe „The Lamb, the Badger & the Bee” se simte o umbră apusă pe ansamblul compoziţiei.
„New Paradigm” face tranziţia la cel de-al doilea CD, intitulat „The Human Voice”, care, aşa cum poate intuiţi, frâu liber vocii celui care a fost creat. „Mind Electric” şi „Speak to Me” (instrumentală) reflectă abandonul creatorului şi nevoia de legătură a personajului cu acesta, spre a-şi înţelege şi desluşi soarta. Aceeaşi stare emoţională întunecată este transpusă şi în instrumental, care pe alocuri vâră şi câte o urmă de speranţă printr-un solo visător. „Persistence of Perfection” şi „Hounds” reprezintă tranziţia personajului către o separare de creator şi creare a unui propriu drum pavat cu dificultăţi, acest sentiment fiind redat prin introducerea unei acustici, înlocuită spre final cu un cor şi alternări vocale. „The Darkness Grove” este poate piesa cea mai înrădăcinată în prezentul genului muzical, pe când „Boiling Point” se traduce într-o răzvrătire puternic îmbibată-n riff-uri puternice şi un drumming atipic şi excesiv. Finalul albumului, asemeni poveştii de pe parcursul său, capătă o alură din ce în ce mai accentuată teatral, cu momente de solo de tobe care îţi vor spune ele singure („Ego”) o nouă poveste („My maker, my purpose. I lost my purpose.”). „Dilate” încheie întregul material într-o notă careţi va aminti pe alocuri de Townsend, însă cu un plus de credinţă.

Cel de-al doilea album lansat de Kyros, „Vox Humana”, apare pe 5 noiembrie şi este întradevăr o călătorie specială în spaţiul progressive rock-ului cu un instrumental versatil şi un vocal care îţi pregăteşte pe alocuri nişte surprize pe cinste.

Piese preferate: „Dilate”, „The Lamb, the Badger & the Bee”, „Persistence of Perfection”.

Vox Humana Track Listing:

CD1 / The Maker:

Vox Humana (0:28)
Technology Killed the Kids ÎI (7:41)
Cloudburst (6:02)
Persistence of Vision (5:49)
The Lamb, the Badger & the Bee (6:41)
New Paradigm (8:58)

CD2 / The Human Voice:

Mind Electric (5:53)
Speak to Me (4:22)
Persistence of Perfection (4:59)
Monster (4:50)
Hounds (3:08)
The Darkness Grove (3:12)
Boiling Point (5:53)
Ego (5:02)
Dilate (8:17)

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...