Noutăţi

Katatonia la Rockstadt Extreme Fest

Katatonia, unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, va sărbători 10 ani de la lansarea albumului „Night Is The New Day”, pe scena Rockstadt Extreme Fest.

„Night Is The New Day” s-a bucurat de recenzii deosebit de bune venite din partea criticilor de specialitate:
• „Cu o abordare cu adevărat unică asupra genului metal, Katatonia a adus la lumină o capodoperă”, Guitarist Magazine.
• „Cu «Night Is The New Day», Katatonia au dovedit atingerea unui nivel remarcabil de rigurozitate muzicală, acompaniată de curaj artistic și de o înțelegere mult mai profundă a posibilităților oferite de genurile abordate”, Prog Magazine.
• „«Night Is The New Day» este un tur de forță metal aproape fără cusur”, Power Play Magazine.

Povestea Katatonia începe în 1991, în Stockholm, Suedia, când Anders Nyström („Blakkheim”) și Jonas Renkse („Lord Seth”) și-au reunit forțele pentru a explora posibilitățile nelimitate oferite de genurile doom și death metal.

Trupa a atras rapid aprecierea scenei underground încă de la primul album, „Dance Of December Souls” (1993) considerat un clasic al genului doom metal. În scurt timp, și-a construit un adevărat renume pe scena internațională, purtându-și fanii, de-a lungul carierei, de la atmosfera întunecată și sunetul melancolic, adeseori dur, al primelor albume, la un note mai soft, accesibile unui public mai larg.

Cu un sound ce era în egală măsură familiar și fresh, datorită abordărilor creative aduse de fondatori genurilor sub semnul cărora grupul a luat ființă, Katatonia a evoluat permanent de la sunetul tradițional al doom metal-ului către teritorii muzicale neexplorate. Albumul „Brave Murder Day” (1996, marcat de pasajele vocale dure ale lui Mikael Akerfeldt – Opeth) reprezintă punctul de turnură al acestui traseu, care a continuat cu explorarea colțurilor celor mai întunecate ale metal-ului, însumate în „Discouraged Ones” (1998) și s-a îndreptat către experimentarea potențialului oferit de rock-ul progresiv și de alte elemente muzicale non-metal.

Cu „Tonight’s Decision” (1999) și „Last Fair Deal Gone Down” (2001), Katatonia și-a uimit fanii prin ingeniozitatea pasajelor muzicale, întregite de un dinamism emoțional devastator, care a permis rădăcinilor doom metal ale trupei să fie îmbogățite de diversitatea texturilor și abordărilor oferite de alte genuri muzicale. Întrețesute într-un sound ce a evoluat și continuat mereu să surprindă, cavalerii tristeții au inclus noi și noi elemente în lucrările lor, intensul amalgam emoțional culminând cu „Night Is The New Day”, album apărut în 2009 și larg acceptat drept capodoperă. Reconstrucția și reinterpretarea cu succes a rădăcilor metal, îmbogățite de influențele stilistice oferite de alte zone muzicale, a continuat cu „Dead End Kings” (2012), fiind întregit de „Dethroned & Uncrowned” (2013) și de „The Fall Of Hearts” (2016), cel de-al 10-lea album al Katatonia, considerat drept unul dintre cele mai puternice și profunde materiale ale trupei.

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!