Nu mi-am pus prea des problema existenței splitului și nici nu m-am întrebat care ar fi motivele pentru care două sau mai multe formații, uneori destul de diferite ca gen și abordare, hotărăsc să lanseze împreună un album. Fugitiv, mi-au trecut prin minte idei precum economia (mă gândeam că e mai ieftin așa) sau dorința uneia dintre trupe de a se promova prin colaborarea cu mai populara colegă de split. Nu m-am gândit niciodată că un astfel de material ar putea exista ca un full-length de sine stătător, închegat și coerent în ciuda diferențelor dintre compozitorii săi, care au educație și abordare diferită sau care pot proveni și din scene diferite.
Trebuie să recunosc că, pentru mine, Unshipped Packages a fost primul split ascultat cap-coadă vreodată. Materialul este opera a două proiecte underground din România, The Bipolar Disorder Project și Karmic Thread. Primul îl are drept compozitor, multi-instrumentalist, producător și în alte roluri pe Robert Cotoros (Hteththemeth), în timp ce de Karmic Thread se ocupă Vlad Enescu (Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut). Ambele se învârt în sfera progressive și experimental, Karmic Thread fiind ceva mai soft și aproape exclusiv instrumental, în timp ce The Bipolar Disorder Project a avut o abordare puțin mai agresivă uneori, mai avangardistă alteori, iar compozițiile sunt, de obicei, însoțite și de voce.
Unshipped Packages a fost lansat pe 16 octombrie. Unul dintre motivele pentru care l-am încercat a fost impresia excelentă pe care mi-a lăsat-o debutul The Bipolar Disorder Project, Anna, apărut acum câteva luni. Despre el am vorbit cu altă ocazie, așa că n-o să reiau discuția. Nu am încercat niciodată Karmic Thread, deși acesta a debutat în 2013 cu EP-ul The Astrolabe, urmat de un album full-length în 2014, Cancer of the Earth, și de un EP cu 2 piese numit Hundredth Monkey Effect (2016). Eram curios să văd cum se îmbină cele două abordări și cum a ieșit o colaborare atipică pentru scena noastră underground.
Pentru început, splitul este format din 12 melodii, câte 6 pentru fiecare trupă. Este deschis de Karmic Thread cu instrumentalul Merchant War, după care urmează The Bipolar Disorder Project cu Talk To Me. Alternanța pieselor are ca rezultat omogenitate și fluență, spre deosebire de splituri similare care sunt împărțite, aproximativ, în jumătăți. Remarcabil este și faptul că, deși au un sunet similar și compatibil, se remarcă ușor diferențele între cântecele celor două proiecte. Totuși, de la început și până la final, Unshipped Packages curge armonios, fiind poate mai bine structurat chiar și ca unele materiale lansate de un unic artist.
Precum am menționat, splitul este deschis de o piesă instrumentală, Merchant War, care reușește să introducă ascultătorul în atmosfera albumului, familiarizându-l cu ceea ce va putea auzi în continuare. Complexă, melodică dar și destul de agresivă și rapidă, spre încântarea mea, constituie un intro perfect. Este urmată într-un mod neobișnuit de Talk To Me, compusă de The Bipolar Disorder Project, care surprinde prin antiteza față de Merchant War nu doar pentru că e mult mai liniștită ci și pentru că are destule puncte comune cu synthwave. Neașteptata alăturare explică însă numele Unshipped Packages – un pachet care conține cântece pe care, în mod normal, nu le-ar fi lansat niciuna din formații. În aceeași manieră, Cancer of the Earth, următoarea melodie, este o reînregistrare a unei compoziții mai vechi, cu o mică diferență – varianta de pe Unshipped Packages include growluri și vocale clean (vocea îi aparține Robert Cotoros) și are un sunet modern, djent-ish, puțin diferit față de ce m-aș fi așteptat să aud.
Până acum, pare că cele două proiecte și-au inversat rolurile – agresivitatea manifestată de The Bipolar Disorder Project în anumite pasaje de pe Anna pare a fi fost pasată către Karmic Thread, în timp ce anumite trăsături ale celui din urmă se pot regăsi în piesele Bipolar; Break the Glass și Trapped in an Elevator sunt alte exemple foarte bune în acest sens. Despre cea din urmă țin să atrag atenția asupra ultimului minut, unul din momentele mele preferate de pe split. Going Out With Style, la cele 8 minute și 30 de secunde, este cel mai lung cântec al materialului și, dintre toate, este singurul pe care se aud clar idei pe care le-am întâlnit și pe Anna; include și un superb pasaj de saxofon, instrument tot mai des întâlnit în metal. A, să nu uit de breakdownul de la finalul ultimei melodii, A King, care poate oricând candida la titlul de cel mai bun breakdown românesc, ever.
Dincolo de diferențele dintre cei doi muzicieni aflați în spatele lui Unshipped Packages, sunt ușor de observat și cele dintre cântece scrise de oricare dintre proiecte. Din partea The Bipolar Disorder Project avem jazz fusion, synthwave și progressive metal clasic, în timp ce Karmic Thread trece de la djent la progressive rock pentru a pleca uneori către experimental. Varietatea și originalitatea sunt trăsături care definesc materialul, acesta constituind un pretext perfect pentru a elibera creativitatea celor doi muzicieni. Piese care nu și-ar fi găsit nicăieri locul și-l află pe acest album, folosit de Robert și Vlad pentru a-și dezlănțui creativitatea și imaginația fără vreo constrângere.
detaliu artwork
Pentru un material DIY, înregistrat acasă, remarc producția foarte bună și calitatea excepțională a sunetului. Mixat, masterizat și produs de Robert Cotoros, Unshipped Packages nu dezamăgește la niciun capitol: bass bogat, audibil, chitare ușor de distins și tobe programate care au, totuși, un sunet natural. Coperta abstractă, care sare în ochi cu ușurință, poartă semnătura lui Radu Damian.
Unshipped Packages merită atenția tuturor celor care îndrăgesc experimentalul și genuri precum progressive metal și djent. Din păcate, până acum, a primit mult mai puțină atenție decât ar fi meritat, în ciuda calității sale și a muncii susținute care se află în spatele celor 12 melodii care alcătuiesc acest split. Recomandabil fanilor unor trupe precum Monuments, Leprous, Dream Theater, Porcupine Tree sau Pain of Salvation, albumul trebuie încercat de oricine dorește o experiență inedită dar deosebit de plăcută.
Notă: 8/10
Ascultă Unshipped Packages aici.