Noutăţi

Jam-uri de vară pe unde de prog/djent (partea I)

Răcoroase şi numai potrivite pentru briza minimă care unduieşte perdelele seara, aceste piese vor face alianţă cu instrumentele voastre.
Ultimii ani au lansat o serie de piese în această arie cu spirit primăvăratic/văratic încorporat în fiecare notă gândită şi simţită.

jam-session
Încep cu o trupă care se numără printre favoritele personale în materie de acord complet între melodie şi tehnic, una care ne va şi vizita în această vară de altfel: TesseracT. O trupă cu piese eterne şi una dintre primele care a dat startul unui alt val de muzicieni, asemeni Animals As Leaders, însă pe o direcţie oarecum diferită.
„April” rămâne primăvara în ritm, compusă din pasaje pe placul fiecăruia şi o piesă care a făcut pe mulţi dintre ascultătorii trupei/cititorii noştri reţină numele britanicilor.

În altă direcţie se află Dream Theater. O trupă care nu are nevoie de prezentări, „tăticiiinstrumentiştilor şi muzicienilor din prezent. „Finally free” încorporează un nivel de melancolie sublim expus auzului printr-un instrumental care ne aminteşte de ce suntem căzuţi pradă lor şi de perioade remarcabile din discografia Dream Theater.


Periphery, o altă trupă parte din rândul „originalilor”, cu multe materiale discografice în spate, o serie impresionantă de playthrough-uri care îndemne alăturaţi lor şi destule piese pe care jam-uiţi în uitare fără plictisiţi. Una dintre cele mai dinamice însă este „Erised” şi conţine suficiente secţiuni cât satifaca feluriţi instrumentişti, de nivel mediu şi avansat.

Spiritul valurilor ce aduc furtună şi un sentiment care te poate copleşi după o zi încărcată, reunite într-o minunată semi-baladă perfectă de vară, cu o semnătură pregnantă a celor de la Riverside. „Left Out face parte din acel top 10 de măiestrii muzicale, destul de prog auzului, dar cu suficiente bucăţi accesibile şi celor care nu-şi cunosc încă instrumentul ca pe sine.


fim sinceri. Cine nu a rămas cu intro-ul piesei „Language I: Intuition” întipărit în orice colţişor al minţii şi subconştientului zile întregi după audiţie? Ei bine, The Contortionist ia un mini-trofeu acasă pentru inspiraţia piesei. „Language I: Intuition” merge de minune fie pe malul marii, alinat de imaginea valurilor, fie în liniştea casei, care ţipă după o mângâiere auditivă.

Beardfish a reuşit ceva ce puţini mai au curajul şi forţa compoziţională de a face în ziua de astăzi. Au creat o întreagă discografie care păşeşte în trecut şi-l reînvie într-un mod minunat de modern. „Sunrise” îţi va reînvia în acelaşi mod înăuntrul, iar o variantă acustică a sa, reinterpretată, îţi va fi de folos la răsăriturile de Vamă.

https://youtu.be/mQ0ype_hHXs

Închei aici prima parte, însă mai am o grămadă de sugestii pentru vara lungă care ne aşteaptă. Dacă încerci una dintre sugestiile noastre, simte-te liber o împărtăşeşti cu noi.
Până data viitoare, nu uita, jam-ul este libertatea creativităţii şi emoţiilor,

Geanina

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...