Get-begetInterviuri

Interviul săptămânii: Kaidun

Regăsiţi în sânul „djentlecore”-ului, clujenii de la Kaidun ne-au atras cu mult timp în urmă prin profesionalismul care reiese cu uşurinţă atât din producţie, cât şi din prezenţă. Piesele trupei, ridicate la un nou nivel, sunt tesate-n urcuşuri şi coborâşuri, dinamici şi breakdown-uri care te anime în ritmuri atipice şi un vocal care face tranziţia de la core la clean pe nesimţite. Despre planurile trupei, EP-ul „RIIKepler” şi altele povestim mai jos împreună cu ei.

Aţi luat o pauză la un moment dat datorită schimbărilor de componenţă. Cum v-aţi regăsit şi ce v-a determinat să continuaţi proiectul?

Kaidun: Pauza a venit într-un moment în care nu eram tocmai conştienţi că era necesară. Schimbarea de componenţă a adus cu sine numeroase întrebări şi indoieli pentru fiecare dintre noi, însă catalistul deciziei noastre de a continua a fost dorinţa de a duce la bun sfârşit inregistrarea EP-ului şi mai ales de a expune „as it is” muzica la care am lucrat atâta timp. Poate părea puţin ciudat, dar piesele au continuat să fie editate (sau adaptate) inclusiv după lansarea online a versiunilor „oficiale”.

Ce aduce în plus “RIIKepler”?

Kaidun: EP-ul nostru este un buchet de 5 piese destul de diferite ca abordare. A fost primul nostru pas şi elementul care să marcheze – cel puţin în online – existenţa Kaidun. Eterogenitatea compoziţiei a decis să cunoască un întreg care, ascultat de la distanţă capătă un alt chip.

Materialul are o poveste destul de amplă în spate. Cum aţi rezuma-o pentru posibilii ascultători?

Kaidun: Cea mai scurtă descriere cred că se poate defini printr-o poveste a descoperirii de sine, a îndoielii asupra realităţii percepute. Fiecare chip se scurge într-un altul, o metamorfoză care, sperăm noi, se resimte şi prin artworkuri.

Artwork-ul compune această poveste într-un chip?

Kaidun: Întreaga poveste este redată vizual prin intermediul artwork-urilor individuale. Finalul EP-ului conturează direct cover art-ul, care nu reprezintă nimic altceva decât elemente componente ale celor cinci feţe. Prin “RIIKepler” am dorit să aducem puţin deconstructivism şi ceva mai multă hermeneutică peisajului autohton. “Scenariul” se aplică atât la scara eului, cât şi la nivel extins, adresându-se problemelor şi societăţii colective.

Care credeţi că este piesa cea mai reprezentativă pentru cine sunteţi voi în momentul ăsta de pe “RIIKepler”?

Kaidun: „Kepler”. Fiind ultima piesă de pe materialul nostru, s-a bucurat de o altă abordare şi de o structură mult mai progresivă, spre deosebire de celelalte piese. Totodată, Kepler aduce mesajul unei lumi în prag de colaps. Poate părea un clişeu, însă asta nu-l face cu nimic mai puţin adevărat. Este responsabilitatea noastră să (ne) cucerim spaţiul şi să ne aventurăm spre noi orizonturi, să ne modelăm împreună percepţiile şi gândirea cu ceea ce există, cu o realitate dureroasă, a cărei autori (nu) suntem noi. Să încercăm să atingem stelele şi esenţa noastră s-o dăm înapoi tot lor.

Dincolo de versuri, piesa realizează structural legătura cu „Awake”, aşadar am reuşit să punem în aplicare ideile de ciclicitate şi hermeneutică despre care vorbeam mai devreme.

Plănuiţi şi un turneu pe lângă toate concertele verii?

Kaidun: Turneul a fost la un moment dat în discuţie, însă după toate schimbările am avut nevoie de destul de mult timp pentru adaptare, finisare a execuţiei, modificări şi aşa mai departe. Câteva concerte faine te ţin pe linia de plutire şi-ţi furnizează necesarul de feedback pentru munca ta şi suntem convinşi că un turneu ar fi binevenit, însă momentan nu ştim nimic în direcţia asta. Sperăm totuşi că se va întâmpla în viitorul apropiat. Există deja câteva trupe “de profil” –heh- cu care am stat de vorbă pe la concerte şi cu care credem că am putea face o echipă extraordinară!

Aveţi în plan şi un full length?

Kaidun: Full length-ul se va materializa într-un viitor ceva mai îndepărtat. Abordarea noastră la acest capitol constă în release-ul de single-uri şi, când va veni momentul să facem buchetul, acesta va ieşi ca un full length. Vrem să lucrăm cât se poate de bine şi să punem tot ceea ce simţim unde trebuie. Vom începe cât de curând să lucrăm la înregistrarea unei alte piese din-afara EP-ului, pentru care vom pregăti şi un material video. Nu este o treabă tocmai uşoară din cauza programului de lucru şi a programului extra, chestii de logistică şi organizare. Ştim că sunt multe alte trupe care sunt şi ele în situaţia noastră, dar ăsta nu e un motiv să ne oprească din a exprima ce simţim. Uneori cred că e mai bine să privim “the big picture” cu încetinitorul pentru a putea neutraliza impedimentele previzibile. Însă nu prea mult, e nevoie de un echilbru fin.

 

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...