Get-begetInterviuriNoutăţi

Interviu: W3 4R3 NUM83R5 – „Lumea nu mai are răbdare să asculte albume”

Metalcore, modernă și plină de groove, noua piesă a celor de la W3 4R3 NUM83R5 a luat cu asalt social media din underground-ul local de curând, nu doar prin prisma elementelor auditive de o calitate impresionantă pentru acest mediu, cât și prin producția pe măsură a videoclipului și promovării sale. Atenția la detalii descrie trupa, iar compoziția nu face decât să încununeze cu succes acest lucru. Cu o vară extrem de plină în ceea ce privește prezența pe marile scene din sfera rock-ului din România, cei de la W3 4R3 NUM83R5 plănuiesc deja cum să depășească experiențele trăite prin noi granițe depășite, atât fizice, cât și artistice. Discutăm despre toate acestea cu Alinesku în interviul de mai jos.

“Dying” face deja furori în scena locală. Cum a luat naștere single-ul?

La fel ca și în cazul celorlalte piese, istoria Dying este la fel de interesantă sau poate și mai interesantă. Aveam în minte, obsesiv timp de câteva luni, o linie de voce clean pentru care am scris versurile și am căutat o progresie instrumentală care să o susțină. Atât aveam la acel moment. Dar cum să iasă o piesă întreagă din asta? Mi-am amintit ca Horia (tobe) compusese cu vreo 3 ani în urmă o piesă numită The Reckoning pe care am finalizat-o dar când a fost gata, nu ne-a mai plăcut. Suntem foarte pretențioși atunci când vine vorba de a lansa o piesă pentru că trebuie să fie un organism, un tot întreg altfel nu este decât o înșiruire de riff-uri și nu un cântec. În acea piesă exista o trecere foarte scurtă (2 secunde) între 2 părți care mi se părea că are potențial mai mare decât o simplă legătură și am dezvoltat-o până la nivelul în care a devenit riff-ul principal al piesei. Apoi puzzle-ul creativ a început să se rostogolească mai ușor, am compus breakdown-ul din mijlocul piesei și variația lui de la final, am scris repede niște versuri și am înregistrat vocea pentru a vedea cum sună tot. Băieții au fost încântați și după ce Horia a inventat un bridge pentru a intra în primul breakdown iar ceilalți colegi au mai ajustat și compus diverse layere, am ajuns la cum sună acum. Sigur, povestea este și mai condimentată decât poate fi prezentată în scris dar în mare parte, cam așa a fost. Ce este și mai drăguț este că săraca piesă The Reckoning despre care am amintit a fost făcută franjuri și mai mult astfel că refrenul de acolo a devenit cel de la o nouă piesă pe care o vom lansa și anume Final Chapter. Posibil ca The Reckoning să mai aibă rămase ceva riff-uri din care o să se nască o a 3-a piesă, ha ha ha!

Pregătiți un material full length. Încotro va merge acesta, comparat cu munca anterioară?

Pregătim mai multe piese noi împreună cu single-urile mai vechi lansate și pe care Radu (bass) le remixează și masterizează. De asemenea, este posibil ca pe una dintre piese sa o remixăm într-un alt stil muzical. Este o muncă asiduă de echipă și fiecare dintre noi contribuie la fiecare piesă. Mergem către un sound de calitate și compoziții catchy având ca referință trupe din afară din sfera noastră de interes ca și gen. Ne place să sune brutal dar melodic în același timp iar un element de noutate este că pentru prima oară vom lansa câteva piese cu voce clean, prima fiind Dying, deja lansată.

Credeți că mai merită investiția un material complet, comparat cu o lansare constantă de single-uri?

Nu mai credem în albume, lumea nu mai are răbdare să asculte albume. Dacă ești o trupă consacrată, cu un fan-base masiv, albumele sunt așteptate cu nerăbdare. Dar pentru o trupă mică pentru care este important ca în fiecare zi un nou ascultător să o descopere, single după single după single cred că este mult bine pentru a capta atenția. Mă uit la mine: ascult muzica online aproape exclusiv și doar playlisturi, latest releases, weekly discover, best of, etc. Ascult albume întregi și am cateva în vitrină doar de la trupele care sunt în top-ul personal. Vom scoate însă și o ediție limitată pe format fizic cu piesele noi pentru cei ce ne plac mult și doresc să ne pună la colecție.

Anul acesta ați fost prezenți pe mai multe scene mari din România. Cum s-au legat lucrurile pentru voi și care este amintirea voastră preferată din cadrul acestora?

A fost anul cu mai multe concerte la festivalurile de vară în aer liber și toate care ne-au primit ne-au ajutat mult să aratăm oamenilor muzica și energia noastră. Că vorbim de Rock La Mureș, WTF Rock Festival sau Maris Fest, peste tot am fost primiți extraordinar însă ARTmania pentru noi a fost cea mai frumoasă seară. Efectiv ni s-au înmuiat picioarele când am vazut o piață întreagă simțindu-se bine pe muzica noastră pentru o jumătate de oră. Va rămâne mult timp cea mai frumoasă amintire live și asta se datorează publicului.

Dacă anul acesta a fost unul atât de plin pentru voi, la ce să se aștepte publicul pentru anul ce vine?

Lucrăm la piese noi pe care o să le lansăm în perioada următoare, vrem să facem încă unul sau două videoclipuri, vrem să punem și de un album nou așa cum am zis, plănuim câteva concerte prin țară la primăvară și câteva festivaluri în vară. De asemenea, analizăm pentru anul viitor câteva posibilități de a cânta în afara țării. Ah, și va mai urma un eveniment foarte interesant în București la finalul primăverii ce încă nu a fost anunțat, aparte de Psychosounds Fest 20-21.09.2024 unde suntem deja pe afiș.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...