InterviuriNoutăţi

Interviu Unflicted: debut, Naiade și viitor

Unflicted tocmai ce au lansat live albumul de debut, Naiade, ce vă oferă o porție de alternativ melodic, dominat de pasaje pline de forță, atât lirică, cât și instrumentală. Despre acesta și drumul până la el vorbim cu trupa în interviul următor.

Cum ați descrie voi Naiade unui consumator de underground?

Naiade reprezintă o colecție de stări și experiențe puse în povești. Dacă ai avut contact cu muzica rock alternativ a anilor ’90-2000 atunci e posibil auzi lucruri care ti-au mai plăcut, în trecut. Dacă nu, atunci e posibil asculți ceva foarte avangardist-hipsteresc (genurile sunt ciclice, așa-i?). Am pus pe albumul Naiade piese făcute așa cum ne-ar plăcea nouă sune muzica rock alternativ.

Dar comparativ cu EP-ul vostru?

Ar trebui se audă evoluția înspre melodic și, pe alocuri, pe la balade, puțin contrast.

Ați avut vreun fel de restricții în munca pentru acesta?

Doar propria creativitate, pe de o parte, și capacitatea de a ne organiza așa încât împăcăm și muzica, și jobul, și familia, pe de altă parte. În rest, partea frumoasă în a fi complet DIY este nu îți spune nimeni ce și cum faci. Partea proastă este nici nu te ajută nimeni.

Ce vi s-a părut a fi cel mai ușor în realizarea albumului și cel mai greu?

Nu ne putem gândi la nimic ce ni s-a părut ușor. Sunt unele munci pe care le facem cu o plăcere mai mare decât altele (cum ar fi înregistrările în studio), dar nici ele nu sunt ușoare. Având în vedere nu avem în spate nici o casă de discuri, producție sau booking și facem totul pe cont propriu, doar în patru oameni, e muncă, muncă și iar muncă. E greu sești oamenii potriviți cu care colaborezi pentru sunet, lumini, mixaj, înregistrări iar atunci când dai de cei care sunt foarte pricepuți, de obicei, sunt și foarte ocupați. E greu promovezi muzică dacă nu e comercială, e din ce în ce mai greu ajungem la oameni.

Câtă muncă stă în spatele realizării unui videoclip și ce credeți că publicul nu realizează legat de aceasta?

În spatele fiecărui clip stau cam 2-3-4 luni de muncă intensă. După cum tot spunem, noi facem totul absolut singuri – găsit ideea clipului, scris scenariu, căutat oameni pentru echipa tehnică, căutat locație, actori, figurație, coordonat toată echipa implicată, filmat, montat, colorizat. Toate astea costă timp și bani, lucruri de care, ca toată lumea, ducem lipsă în general. Și nu uităm de înregistrările piesei pentru clip, ele se întâmplă în general cu mult înainte de filmări, și implică și ele investiții destul de consistente de timp și bani. Publicul în general nu știe de nici una dintre chestiile pe care le-am enumerat mai sus, din punctul de vedere al unui om obișnuit lucrurile se întâmplă așa: “m-am trezit de dimineață, am deschis Facebook și am văzut au lansat unii un clip”. Dacă își face timp se uite, poate ii place, poate și un like sau share – sau poate nu – dar cu siguranță lucrurile se opresc acolo și habar n-are pentru alea 3-4 minute de clip noi am muncit atâtea luni, ceea ce e în regulă până la urmă, consumatorul e interesat de produs, nu de procesul tehnic.

Urmează promovarea prin țară?

Da, așa ar trebui, însă abia prin toamnă. Până atunci negociem cu locațiile unde vrem mergem cântăm, facem un plan și îl anunțăm odată ce e finalizat.

Care este cel mai mare țel pe care vi l-ați propus pe anul ăsta?

lansăm albumul. And it‘s done!

Mulțumim!

Mulțumim și noi, și ne vedem la concerte!

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...