Get-begetInterviuriNoutăţi

Interviu: The Wise Become Fools – „Poate e o idee bună să ne uităm atât în exterior, cât și în interior”

Un nou nume local preia scena black, pentru prima oară live și în formula de acum, în cadrul Warm Up Party a Metal Gates Festival, ce va avea loc pe 26 septembrie în club Quantic. The Wise Become Fools, chiar în absența unor apariții live, a reușit să facă valuri în rândul iubitorilor de gen și nu numai, datorită multiplelor influențe externe, încă de la primul EP. Ultimul material, „Shadows on Cave Walls”, apărut în iarnă, ne poartă prin tărâmurile dezolante ale unei realități macabre prin prisma individualismului accentuat al celor care se plimbă prin neantul lipsit de sens al vieții cotidiene și un prezent marcat de evenimente care golește sinele și scoate la suprafață dedesubturi umane poate moștenite, dar cu siguranță nestăpânite (citește recenzia completă aici). Live apăsarea va surprinde proaspete dimensiuni recognoscibile și-n noi, veșnic valabile, etern netratate, dar sub orice forme în care se prezintă, acaparante. The Wise Become Fools vă așteaptă așadar pe 26 septembrie pentru o primă experiență live ce va atrage nu doar prin emoțiile conjuncturii, ci și prin dorința membrilor trupei de a vă absorbi simțurile ireproșabil și irevocabil. Mai jos discutăm despre eveniment și viitor.

Să o luăm de la început. Ce a dus la crearea acestui proiect muzical?

V. – Pasiunea mea inepuizabilă pentru a compune și a cânta, și pentru că deși anumite lucruri ajung fie la capăt de drum, sau iau altă formă, – și aici mă refer la foste trupe din care am făcut parte – eu nu pot decât să merg mai departe, să continui, sub o formă sau alta.

Ce v-a determinat să vreți să reprezentați și live materialele și de ce inițial s-a mers pe varianta de proiect de studio doar?

V. – Consider că deși poți lansa muzică ce poate fi ascultată într-un cadru personal și atât, cel puțin pentru mine este foarte importantă și experiența live, fie din public sau de pe scenă. Conexiunea și trăirea este cu totul alta. Apoi, ca să dezvolt ideea începută mai sus, în momentul în care am decis să pornesc ceea ce avea să fie acest proiect, aveam foarte multă muzică ce era compusă pentru o trupă ce luase sfârșit prematur, aș spune, și aveam nevoie s-o duc la bun sfârșit, în ritmul meu. Așa a apărut primul album pe care l-am finalizat împreună cu Marius Costache, el ocupandu-se de mix, master, producție și nu numai. În ceea ce îl privește pe al 2-lea, direcția muzicală implica prezența unui toboșar abil.

Componența trupei s-a tot schimbat de la studio la live. Cum s-a ajuns la line-up-ul pentru live?

V. – Deși am avut ocazia să cunosc mulți muzicieni talentați, viața a făcut în așa fel încât să primesc ajutorul unui prieten bun și foarte talentat care trăiește ceva mai departe și astfel am fost nevoiți să lucrăm la distanță. Când s-a pus problema cântatului live, atât distanța de la Sofia la București, cât și evenimentele și prioritățile din viața fiecăruia au făcut ca acest lucru să fie imposibil. Apoi, am avut norocul să găsesc alți prieteni talentați, disponibili, încântați de materialele existente și dornici să participe.

De ce black, de ce post și pe alocuri punk? Are de-a face asta cu tematica apăsătoare a materialelor și cum s-ar transpune ea în muzică?

V.- Îmi place muzica dinamică, energică, intensă, melancolică, apăsătoare sau eliberatoare, ce transmite o multitudine de stări și emoții diferite. Și astfel nu am putut niciodată să rămân fidel unui singur gen muzical. Nici ca ascultător și nici ca muzician. De-a lungul timpului am abordat diverse stiluri atât în funcție de ce se cânta în trupele din care făceam parte, cât și de ce nu se cânta acolo și aș fi vrut să cânt eu. Și precum spunem, precedenta trupă, Anger Dose, avea o sumedenie de influențe, de la doom sludge, la hardcore punk și black metal. Și astfel am hotărât să iau câteva direcții principale și să dedic câte un album fiecăreia dintre ele. „Noble, A Lie Nevertheless” este lent și apăsător, „Shadows on Cave Walls” este rapid, însă la fel de apăsător, următorul… deși am deja mult material pentru acesta, pe următorul îl vom plănui în 4. În ceea ce privește tematica, cu siguranță evenimentele ultimilor ani și-au pus amprenta asupra mea atât ca individ cât și ca persoana ce trebuie să interacționeze cu o societate direct impactată. Însă, de obicei compun muzica și apoi versurile. Ambele determinate de stările emoționale și de etapele în care mă aflu la momentul respectiv, așa că nu e de mirare că acestea se potrivesc și se completează.

Lirica aduce în mare măsură plusul albumelor de până acum. Ce punct comun ați zice că are ea pe parcursul celor două materiale discografice, în afara omului și sinele lui oglindit în societate?

V.- În ceea ce mă privește, nu mă consider poet și nici n-aș avea vreo tragere să scriu despre ceva totalmente imaginar. De asemenea, nu văd sens în a povesti despre ceva eminamente personal. Astfel am căutat să observ și să povestesc ce percep că se întâmplă în jurul nostru și în mod direct nouă. Nu aș vrea să intru în detalii, căci fiecare înțelege în felul său, și are propria părere și poziție. Uneori, poate e o idee bună să ne uităm atât în exterior, cât și în interior și să ne reevaluăm anumite abordări, percepții și convingeri, sau nu. Rămâne la aprecierea fiecăruia.

De ce ați hotărât să ieșiți pe scenă acum și când să vă mai aștepte publicul live altă dată?

V. – Abia acum s-au legat lucrurile. Deși invitația fusese lansată cândva spre finalul anului trecut, a durat ceva timp să punem totul cap la cap pentru a putea să ne prezentăm publicului. Cu siguranță, evenimentul acesta a avut un rol important, reprezentând practic un dead line pe care ne doream foarte mult să îl onorăm. Cu siguranță plănuim să apărem și în cadrul altor evenimente, însă momentan ne bucurăm de acesta. A fost un drum lung să ajungem aici, ceea ce face ca bucuria să fie și mai mare.

Cum va arăta următorul material, cu atât mai mult că acum devine un proiect comun, cu noua componență?

V. – Abia aștept să aflu și eu! Există deja material pe care îl aveam pregătit de ceva vreme, și vom decide ce vom face cu el, ce e de folosit, ce nu, și ce vom face de la zero. Potențialul creativ este deja altul, lucru pe care o să îl vedeți în concerte, căci vom aduce elemente noi ce dau o nouă dimensiune pieselor.

Cum arată pentru voi concertul care urmează? Așteptări versus realism.

V. – Eu, personal nu mai văd lucrurile așa. Este o bucurie să putem participa și să punem în scenă ce ne-am propus și suntem foarte recunoscători organizatorilor pentru ocazia oferită. Vrem să le mulțumim atât lor, cât și tururor celor care ne-au susținut în orice fel și continuă să o facă, precum și celor care ne ascultă, ne apreciază, ne încurajează și împărtășesc această călătorie cu noi. Înseamnă enorm căci cele mai frumoase și de preț experiențe sunt cele împărtășite.

Ce urmează pentru TWBF?

V. – Să facem tot ce putem pentru a fi ascultați, văzuți, și pentru a oferi o experiență intensă. Veți afla mai multe, pe măsură ce planurile vor căpăta contur și se vor concretiza.

Mulțumim!

TWBF înseamnă:

Valentin Birsan – voce & chitară

Vlad Borcan – chitară

Valentin Cristocea – bass

Theo Scrioșteanu – tobe.

Mulțumim și noi pentru ocazie și susținere!
Vă așteptăm la Metal Gates Fest Warm-up Party!

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...