Get-begetInterviuriNoutăţi

Interviu: Syn Ze Șase Tri – „muzica e doar fundalul care poartă povestea”

Syn Ze Șase Tri se pregătesc de lansarea unui nou album, de pe care deja două single-uri sunt lansate, chiar și un videoclip proaspăt scos din cuptor. Vorbim cu trupa legendă în underground-ul românesc și nu numai despre planurile lor actuale în următorul interviu.


Ce înseamnă pentru voi lansarea acestui al doilea single, „I AM DEATH!”, și cum se încadrează în povestea începută în 2007 cu primul vostru album?

Salutare, bine v-am găsit și mulțumim pentru interesul acordat față de trupa noastră. Ca orice alt rezultat la care noi ajungem, fie că este vorba de o piesă nouă, un album nou, un concert sau chiar și o poză postată undeva, pentru noi este o realizare care își lasă amprenta și contribuie la patrimoniul cultural oferit de Syn Ze Șase Tri, dar și o bucurie de a contribui la o cultură muzicală generală, la bucuria fanilor și susținătorilor noștri și de ce nu, poate o influență pentru cei care vin din urmă. Îmi aduc aminte de vremurile când eram copil și vedeam la Întâlnirea de la miezul nopții a lui Petre Magdin, sau la MTV Headbanger’s Ball videoclipuri care îmi hrăneau atât inspirația, dar îmi și întăreau dorința de a face muzică la un nivel profesional. „I AM DEATH!” pentru noi este acum cea mai mare reușită. Și zic asta pentru că este primul videoclip din istoria noastră de 18 ani care prezintă vizual un mic episod din toată această poveste pe care noi am început-o în 2007 cu primul album de studio „Între două lumi” lansat în 2011, continuat de „Sub semnul lupului” în 2012, „Stăpân peste stăpâni” în 2015, „Zăul Moș” în 2017 și „Ultimul Lup” în 2022. Am avut noroc să întâlnim oameni super faini cu care să lucrăm pentru realizarea acestui videoclip. Și mă refer în principal la Sami Al Mouallem care, deși vine din Damasc, a înțeles perfect povestea noastră și a reușit să o transpună cinematic în ceea ce voi vedeți astăzi în acest videoclip. Pe lângă el, am avut norocul să avem și adevărați prieteni care să ne fie alături atât pe partea de casting, dar și ca susținere, oameni dragi nouă precum tatăl meu Sava Mihai, artistul plastic și fost membru Phoenix – Valeriu Sepi, pe Prome, Andrei Miclăuș și Bogdan Miclăuș. Desigur că pentru un asemenea rezultat am avut alături oameni care ne susțin de multă vreme și care au crezut și cred în noi și ne-au susținut cu ce au putut pentru un impact vizual desăvârșit. Deși mă lungesc, nu pot să nu le mulțumesc și să nu îi menționez. Merită pe deplin! Ei sunt EDWARD “Tzuky” AURORI (youtube.com/@tzuky.aurori), Flavia Schoech, Andreescu Diana – Ornella Design & Fusion Gallery; (facebook.com/OenellaStudioDesign), Alin Petru Grangure & Gabriel Gridan – Hrafnabrœðr – Frații Corbi – Raven Brothers Timișoara – România, Alexandru Mihai Murariu – Deus Vult Oradea, Iris Mihai – European Academy of Innovation & Dare 2 Succeed (facebook.com/euaitm), Oyama’s Garage – Custom metal and leatherworks (facebook.com/gypsies.old.school.bikes), Bulgaru Maria și Cotirta Alexandru-Valentin.

Piesa „I AM DEATH!” pare să adâncească povestea personajului Alastor. Ce ne puteți spune despre evoluția acestui personaj și despre cum a fost construită această continuare?

Alastor a fost ales ca personaj principal al poveștii noastre chiar dinainte de a compune prima piesă, din momentul în care am stabilit care urmează să fie conceptul și ideologia trupei noastre. Povestea noastră este precum un serial. Fiecare album e un sezon, iar fiecare piesă e un episod. Muzica e doar fundalul care poartă povestea, și pe măsură ce vom scoate albume noi, această poveste să se continue cu întâmplări noi, personaje noi, etc… Totul e bazat pe mitologie în mare parte românească, pe legende, istorie și puțin pe spiritualitate. Astfel, totul se construiește pe baza acelui cavaler, Alastor. Pe acest nou album la care lucrăm în prezent, intitulat “Tărâmul de Cleștar”, povestea se desfășoară într-un tărâm rece, înghețat, un fel de purgatoriu, unde personajul principal caută să se răzbune pe Zeii cei bătrâni, într-o călătorie care oferă o mulțime de momente palpitante, lupte cu multe personaje fantastice, avându-l alături pe Cerberus, lupul cu trei capete care scuipă foc. Această nouă ecranizare vine ca o continuare a primului extras single de pe acest viitor album, piesa „Duhul Zorilor”, și prezintă momentul întâlnirii lui Alastor cu cei 3 Zei bătrâni. În acest moment, albumul este compus în proporție de 50%, primele piese fiind deja mixate și masterizate de Riccardo „Paso” Pasini de la Studio73, Ravenna – Italia, cel care a mixat și masterizat în 2017 al patrulea album de studio al formației, „Zăul Moș”.

Ați colaborat cu Mădălin Luca la nai și cu Costin Adam, solistul Phoenix Transsylvania. Cum s-au alăturat aceștia proiectului și ce au adus aceste colaborări în atmosfera piesei?

Pe lângă metalul extrem avem o grămadă de influențe din alte genuri pe care am avut curajul să le incorporăm în muzica Syn Ze Șase Tri, iar faptul că am avut onoarea să colaborăm cu cei mai mari muzicieni ai rock-ului și metalului românesc, e o dovadă în plus că fiecare se poate regăsi în muzica noastră, sau și mai bine să aleagă ce îi place cel mai mult. Pot spune că cel mai complex album Syn Ze Șase Tri de până acum este „Zăul Moș”. Pe acest album am avut o armată de muzicieni colaboratori, din toate genurile muzicale: Kempes, Andy Ghost (Altar), Constantin Lăpușneanu (God), Dudu Isabel (Seven & Speak Floyd), Andy Ionescu (Taine), Nicu Covaci, Cristi Gram și Costin Adam (Phoenix), Aura Dănciulescu (Scarlet Aura), Andrei Oltean (E-an-na), Alin Moise, etc. Ideea de colaborări cu alți muzicieni a fost una naturală și a început pe albumul „Stăpân peste stăpâni” în 2015, când i-am avut alături pe Alin Dincă de la Trooper, și pe Bogdan Luparu de la Bucovina. Această idee a fost bazată pe lărgirea orizonturilor de exprimare, de adăugare a diferitelor timbre vocale sau instrumentale ca o completare auditivă la povestea interpretată de noi. Practic, în loc să interpretăm noi mai multe personaje cum face, de exemplu, King Diamond, am ales să apelăm la prietenii și colegii noștri de breaslă pentru a da viață și unicitate fiecărui personaj din povestea și muzica noastră. Totodată, să fie și un mod de promovare a valorilor muzicale din metalul românesc. Pentru acest nou album, “Tărâmul de Cleștar” am decis să continuăm “tradiția” și iată că atât Mădălin Luca care a colaborat în trecut și cu Dor De Duh, cât și Costin Adam (Phoenix) cu care am colaborat deja și pe albumele „Zăul Moș” și „Ultimul Lup” au răspuns pozitiv și natural și și-au adus contribuția în dezvoltarea conceptual-artistică a noului album. E un lucru total firesc atunci când muzica e naturală, și când ai parte de asemenea prieteni, totul devine natural și rezultatul este unul excepțional.

Videoclipul pentru „I AM DEATH!” este realizat de Sami Al Mouallem. Cum ați colaborat cu el și ce v-a impresionat cel mai mult la producția acestui videoclip?

Sami este student la master la secția foto/video în cadrul Facultății de Arte și Design din Universitatea de Vest din Timișoara. Eu fiind cadru didactic la această instituție am intrat în contact cu Sami, ne-am împrietenit și i-am propus să facem un videoclip împreună. Sami a înțeles foarte bine ideea și mi-a prezentat o schiță de scenariu pe care am dezvoltat-o împreună, mai apoi urmând să facem filmările. A ieșit „I AM DEATH!”, care pentru noi este fabulos, și după cum spun mulți, de nivel internațional. Tot ceea ce se vede este munca lui Sami. De la filmare, montaj, editare etc. Bineînțeles că deja împreună cu el, am finalizat filmările pentru încă un videoclip care urmează să fie lansat în scurt timp, dar despre care vom vorbi la momentul potrivit, și avem în plan să mai filmăm cel puțin încă vreo 3 videoclipuri cel puțin, atât pentru piese de pe acest nou album, cât și pentru câteva mai vechi dar foarte îndrăgite de public.

Există o mare atenție acordată detaliilor, inclusiv la nivelul costumelor și armurilor. Cum ați lucrat cu echipa de design și ce semnificație au aceste elemente vizuale pentru povestea pe care o spuneți prin muzică?

Într-adevăr, esteticul sau mai bine zis vizualul au o mare importanță în ceea ce prezintă Syn Ze Șase Tri către public. Pentru mine, unul este foarte importantă imaginea. Cum am mai zis și în trecut, una e să vezi Aida la operă jucată în haine moderne, și una e să vezi acei interpreți îmbrăcați așa cum i-a imaginat compozitorul. Exact ceea ce înseamnă opera, actorie + muzică + imagine. Partea vizuală trebuie să însoțească partea auditivă. Sunt două din principalele noastre simțuri pe care le avem ca oameni. Încercăm prin imagine să conturăm și mai bine ceea ce dorim să transmitem prin muzică și versuri, și totodată această prezentare vizuală ne și definește ca și trupă. Lumea știe că suntem ăia plini de sânge care cântăm îmbrăcați în armuri. Nu putem vorbi neapărat de o echipă de design. Cam 80% din recuzita Syn Ze Șase Tri, fie că e vorba de scenografie sau elemente de armură sau costume și arme de butaforie, sunt creația mea, dar uneori mai colaborăm și cu alți artiști, și unele chiar suntem nevoiți să le cumpărăm. Toate astea pentru a ilustra cât mai bine ceea ce muzica dorește să transmită prin sunet și cuvânt, este îmbrăcat de aceste elemente vizuale de recuzită.

Ce semnificație are titlul albumului „TĂRÂMUL DE CLEȘTAR” și cum se leagă temele acestuia de muzica și povestea pe care o spuneți?

Acest tărâm de cleștar reprezintă practic arealul, locul în care se desfășoară povestea. Un tărâm izolat, pustiu și rece, precum un purgatoriu, în care Alastor este sortit să își petreacă eternitatea, fiind închis de zei ca pedeapsă pentru faptul că a provocat un soi de apocalipsă pe albumul anterior, prin blestemul aruncat asupra oamenilor de a deveni vârcolaci, nici oameni dar nici fiare, și care în nopți cu lună plină să se transforme, să se vâneze reciproc până când nu mai rămâne nici unul. Aceasta era, practic, dorința zeilor de a pedepsi lumea care s-a lepădat de zeii vechi, și a îmbrățișat noua religie. Alastor, fiind un semi-zeu, jumătate om, este atins și el de acest blestem, dar, datorită puterilor sale supraomenești, este cel care rămâne în viață, și este osândit de acești zei bătrâni în acest tărâm de cleștar. Aici el își dă seama că a fost manipulat și promite să se răzbune pe aceștia, iar toată acțiunea se petrece aici. Povestea e mult mai lungă și detaliată, și cu siguranță în viitor o voi scrie în format literar într-o carte, dar, până atunci, fragmente din ea pot fi găsite în bookleturile albumelor noastre și în versurile melodiilor. E un bun exercițiu de imaginație, și de fiecare dată noi chiar am încurajat lumea să își închipuie propria viziune a poveștii noastre bazată pe text și muzică, astfel devenind ceva personal, bazat pe puterea de imaginație a fiecăruia.

În încheiere, ce planuri aveți pentru viitor? Vom vedea mai multe surprize muzicale și vizuale de la Syn Ze Șase Tri pe parcursul anului?

Desigur. Cum am zis mai sus, urmează o serie de mai multe videoclipuri realizate împreună cu Sami, urmează să finalizăm albumul nou, și lucrăm intens pentru o serie de proiecții vizuale care să însoțească sincronizat muzica în următoarele apariții live (în cazul în care tehnica și dotările cluburilor permit), dar cel mai important este că pe data de 11 septembrie, vom aniversa acești primi 18 ani de existență Syn Ze Șase Tri, printr-un concert aniversar care o să aibă loc în clubul Quantic din București, unde vom susține un recital cronologic cu toate formulele componente ale Syn Ze Șase Tri, mai puțin un singur membru, concert care o să conțină și inserturi dintr-un documentar pe care urmează să îl lansăm cu această ocazie specială. Cât despre alte surprize și planuri (care sunt multe), vom discuta cu altă ocazie. Nouă ne place să facem ceea ce zicem și să zicem ceea ce facem. Dar până atunci, vă invităm să vă abonați la canalele noastre pentru a fi la curent cu noutățile, să ne ascultați, să ne distribuiți și să veniți la concerte. Cum zic în încheierea fiecărui concert, noi (trupele) fără voi nu am avea de ce să facem asta, iar voi fără noi nu ați asculta poate astfel de muzică.

Să fiți buni! Corbu

synzesasetri666.bandcamp.com

facebook.com/synzesasetri.ro

youtube.com/@synzesasetri666

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de cinci ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...