Get-begetInterviuriNoutăţi

Interviu – Stonelight: „Am putut să ne dăm seama foarte clar cât de mult nu putem să stăm fără concerte”

Stonelight, una dintre puținele trupe din underground cu voce feminină și rădăcinile în melodic heavy metal / simfonic, a revenit de curând atât pe scenă, cât și cu piese noi gata să întâlnească public atât din țară cât și de peste graniță cu forțe proaspete. Am stat de vorbă cu ei despre ce a însemnat revenirea, de ce au ales să revină și ce planuri au cu această revenire.

Ați revenit de curând înapoi pe scenă. Cum s-a simțit toată treaba după pauza avută?

Cred că a fost evident cât de mult ne-au lipsit scena și mai ales oamenii din comunitate. Sunt prea puține cuvinte care pot descrie satisfacția pe care am trăit-o, mai ales că am avut ocazia să testăm nu numai un sistem și un echipament nou, dar și o parte dintre piesele noi. A avut un avantaj pauza pe care am luat-o, în ideea în care am putut să ne dăm seama foarte clar cât de mult nu putem să stăm fără concerte.

Pregătiți lansarea atât a unui EP, cât și a celui de-al doilea material discografic. De ce ambele, sau mai bine zis de ce și un EP între timp?

Vom lansa câteva single-uri, pe care le vom grupa într-un EP, iar apoi vom pregăti un album full length. Din punctul nostru de vedere a fost o alegere practică: piesele Stonelight sunt, fiecare dintre ele, o călătorie în sine, este o muzică complexă atât ca structură muzicală cât și în ceea ce privește temele abordate și durata lor. Având în vedere vremurile în care trăim, și faptul că atenția ascultătorului a devenit foarte limitată, nu am vrut să diluăm în vreun fel experiența audiției cu un material lung și complicat oferit din prima. Așa că am preferat să direcționăm strategic urechile publicului nostru ca fiecare “călătorie” să-i capteze atenția și imersiunea să se facă progresiv.

Va exista o tranziție naturală între ce a fost pe primul material discografic și al doilea atenuată de acest EP?

Cred că cei care ne cunosc în detaliu primul material își vor da seama destul de rapid de o continuare fluidă între albume, mai ales în ceea ce privește congruența tematică. Și din punct de vedere liric sunt anumite recurențe pe care am pus voit accentul ca o continuare firească a poveștii.
Surpriza majoră va veni din partea sound-ului nou, aici cred că se va vedea cea mai mare diferență în cel mai bun sens. În plus, am adăugat un peisaj cuprinzător de sunet cinematic și simfonic, care ridică la alt nivel melodicitatea pieselor și completează tabloul sonor.

Ce s-a schimbat pentru voi de la lansarea primului material?

Cred că am putea să scriem cu ușurință un roman, sau două, despre câte s-au întâmplat între timp. În primul rând ne-am maturizat și asta se reflectă cel mai bine în ușurința cu care compunem materiale și lucrăm idei.
Am avut destul de multe schimbări de componență până ne-am cimentat într-un grup solid.
Odată cu venirea lui Horia ( Horia Rusu ex Simbolic), care nu e doar un chitarist și compozitor excepțional, ci ne e și prieten de foarte mulți ani, am început să stabilizăm mult mai ușor părțile de chitară. Are o viziune clară, de old school heavy metal, și e o culegere umană de informații legate de trupe și albume de gen. Victor (Victor Andrei) este la rândul lui la bază un chitarist foarte bun, transformat în basist și mai bun, și a venit cu o viziune fresh și neașteptată asupra pieselor.
Fiecare dintre noi are ceva foarte divers și special de oferit, ascultăm genuri diferite de muzică, și în contextul trupei suntem într-o simbioză muzicală foarte bună acum, ne simțim bine împreună și asta e cea mai importantă realizare.

La ce să se aștepte publicul de la cel de-al doilea?

Vrem să fie o aventură, un joyride prin univers, fără pretenții stilistice, fară un sound limitativ, nu ne-am propus să sunăm ca cineva anume, suntem noi în cea mai pură esență.
Așa că vrem să oferim publicului posibilitatea să ne asculte fără nici o așteptare și fără presiune, vrem să se bucure alături de noi de călătorie și să rămână cu un vibe cât mai bun și cu (cel puțin) un refren în urechi.

Porniți și la drum cu promovarea EP-ului sau după lansarea și celui de-al doilea album?

Anul ăsta ne-am propus să compensăm tot timpul în care nu am cântat live, așa că planul e să mergem cu Stonelight în cât mai multe locuri, cât de curând se poate. Vrem să promovăm materialul în toate formele și pe toate platformele disponibile fiindcă suntem convinși că va schimba benefic peisajul metal autohton și credem cu tărie în puterea muzicii pe care o cântăm.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...