Cu rădăcini majoritare-n Iași și în plăceri auditive felurite, cei cinci membri ai trupei SMAÉ lovesc în scena de black metal locală într-o manieră inedită, care alătură și contopește atât culturi diverse, cât și sonorități individuale.
Clape cu iz apocaliptic și tranzițional simfonic, intro-uri ce zguduie cu plin avânt sinele și cutremură celulele care ne compun, bassul fretless expresiv ce ghidează ritmul asurzitor alături de tobe năvalnice care-ți fură percepțiile, ritmuri de black împletite cu arome de progresiv, în special pe latura chitaristică, închegate-n final de alternările între cele două voci care se contrapun, dar simultan se completează perfect prin pictarea celei mai cunoscute imagini duale: înger și demon, bine și rău, rai și iad, datorită clean-urilor cu impact emoțional răsunător ce îmbie la reflectare pe de o parte și a shriek-urilor demonice pe cealaltă.
SMAÉ alătură multe elemente complexe într-un tot unitar cu un ton proaspăt în scenă, nelipsind componentele care atrag fanii stilului clasic, dar în același timp aruncându-și tentaculele către multe alte arii care pot reprezenta o bună introducere și adulmecare a celor neinițiați în adâncul acestui gen.
Trupa ajunge pentru prima oară în București pe 7 octombrie, unde va cânta alături de Thy Catafalque, Sear Bliss, Warhymn și The Committee. Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici, dar haideți să îi cunoaștem puțin pe cei de la SMAÉ.
Proveniți din zone diferite stilistice și muzicale, cum s-a legat proiectul?
SMAÉ: Salutare!
Inițial, proiectul a pornit cu doi membri (clapă și chitară), mergând pe o manieră de symphonic black. Mai apoi, proiectul a început să se dezvolte prin cooptarea progresivă a membrilor din prezent, ceea ce a consolidat abordarea actuală.
După ce ne-am găsit, ceea ce ne-a ținut împreună a fost aprecierea față de muzică și dorința de a o explora.
Cu ce idee ați pornit în minte când ați pus bazele proiectului și cum a ajuns el să fie în stadiul final?
SMAÉ: Intenția este de a ne exprima sincer și de a ne hrăni pasiunea, dezvoltându-ne creativitatea, iar stadiul actual a prins formă prin efortul unitar a cinci nebuni diferiți cu această intenție comună.
Ce considerați că vă diferențiază de trupele existente de black metal pe piața locală?
SMAÉ: Aparținem scenei de black metal și îi salutăm pe amatorii și practicanții de sonorități extreme.
Ce aducem noi: o atmosferă cu care ne hrănim, influențată de cărările predecesorilor, încercând să parcurgem trasee nemarcate. Backgroundul și percepțiile fiecăruia, ce duc în diferite direcții, completează tabloul stărilor pe care le exprimăm când ne înterpretăm piesele.
De ce SMAE?
SMAÉ: Când devorezi tot ce-ți place ca muzică, treci cunoștințele dobândite prin propria ta personalitate, iar când îți dezvolți vocabularul muzical cu stiluri diverse, nu mai exprimi într-o singură limbă.
SMAÉ este acronimul din maghiară pentru îmbinarea de cuvinte „sötét már az évad” ce reprezintă o constatare, aceasta traducându-se ca „sezonul este deja întunecat”.
Ce ne puteți spune despre albumul de debut la care lucrați în prezent?
SMAÉ: Ne bucurăm să experimentăm sunete ieșite din comun prin cumulul adunat de-a lungul timpului, care o să se reflecte pe materialul audio: synth-uri, efecte de modulație, bass fretless, elemente ce vor atrage dupa sine o producție de calitate.
Atmosfera aleasă este modul nostru de a ne raporta la lume, percepția noastră transpusă în album, prin elementele folosite, vrem să atingă cât mai profund.
Ce să aștepte publicul de la primul vostru concert în București?
Suntem nerăbdători să împarțim scena cu Sear Bliss și Thy Catafalque, The Committee și să ne reîntâlnim cu Warhymn, lucru care ne motivează să dăm tot ce avem mai bun.
See you in the front row!
Pagina oficială a trupei: https://www.facebook.com/Sotetmarazevad
Membrii:
István Nagy – chitară & voce
Nissiku Amunndamus – chitară
Johann Eduard Groza – clape
Vlad Borcan – bass & voce
Cosmin Isar – tobe