Ieșenii de la Serpent Stream aduc anul acesta pe scena Posada un concept senzorial prin materialul discografic lansat anul acesta, “Audiokinesis”. Industrial nu-metal-ul abordat lovește agresiv și direct, fără prea multe ascunzișuri, atât liric cât și auditiv. Să aflăm așadar mai multe despre acest album și ce așteptări au de la participarea la festival.
În concurs nu s-au înscris doar trupe nou lansate, cum poate este și cazul vostru, de ce credeți că s-a luat această decizie acum?
Consider că această decizie, este una foarte bine gândită și pusă în practică, luând în considerare amploarea stadiului muzical din ultimii ani. Cel puțin după ceea ce am observat noi. Sunt foarte multe formații și muzicieni cu potențial ridicat, cu o tentă de a creea material mult mai inovativ față de ceea ce se era deja “nișat” de către alte formații din ultimele două sau chiar trei decenii, cel puțin la noi în România și cărora le trebuia această șansă, ca să poată arăta auditiv și vizual, ceea ce vor să portretitzeze.
Ce vă diferențiază de ceilalți concurenți?
Nu pot spune că ne diferențiem prea mult de ceilalți concurenți. Deoarece muzica este subiectivă și fiecare are motivele lui pentru care a ales, practicat și continuat în domeniul muzical. Însă nu putem să nu fim sinceri și recunoaștem că atunci când am pășit în această industrie știam că nu va fi ușor. Din acest motiv am căutat mereu să creăm ceva care nu s-a mai făcut, nu se mai face sau nici nu o să se mai facă prea curând la noi, însă totodată să ne reprezinte. Deci considerăm că am fi puțini diferiți prin aspect și stilurile abordate și sperăm că va fi bine văzut și apreciat!
În ce măsură considerați că mai există loc pentru trupe noi în scena locală și ce anume lipsește pentru a acomoda altele?
Considerăm că este loc berechet pentru formații noi. România la capitol de muzică rock, metal și la tot ceea ce reprezintă aceste două ramuri este la pământ și nu este vreun mod cenzurat de a o spune de dragul acestui articol. Suntem mulți care cunoaștem trupe underground și mulți sunt conștienți de existența lor. Însă putem lua în calcul și faptul că am putea paria pe orice, că ar mai exista formații și muzicieni foarte buni în Romania, despre care nu a auzit nimeni, care nu au posibilitatea să se afirme, le lipsește motivația de a-și înființa o trupă și nici nu o pot găsi, atunci când nu găsești strop de susținere în jur și sunt indirect descurajați de ceea ce văd că se promovează în această țară, chiar și pe scena rock/metal. Exemple de zicale auzite de la mulți instrumentiști: “cu muzica mori de foame în România, m-am reprofilat pe alt gen căci din ăla macar se fac bani din care să trăiesc, dar la noi în oraș nu prea se găsesc bassiști, toboșari, etc, nu prea mai aveam cântari căci nu ne prea chemă nimeni sau nu ne-au acceptat la “whatever” festivale, tu nu vezi că dacă nu ai “pile” în domeniu, nu prea te chemă nimeni? Toți promovează și cheamă an de an aproape aceleași trupe deoarece doar alea aduc fani și bani și așa mai departe, more or less.
Ați lua în considerare colaborări cu alte trupe? Puteți da exemple?
Desigur! Orice featuring cu oricine din ramura rock/metal este mai mult decât binevenit! Cât celor din afara acestei ramuri (în afară de manele și orice seamănă sau este afiliat cu acest gen), este de asemenea un subiect pe care l-am discutat de multe ori de-a lungul anilor între noi și suntem mai mult decât deschiși spre așa ceva!
Vorbiți-mi despre cel mai recent material discografic lansat și conceptul din spatele său?
Primul nostru material sub forma unui album lansat pe data de 6 februarie 2023, se intitulează “Audiokinesis” și conceptul lui este unul destul de simplu. Numele formației “Serpent Stream” este un acronim, care în sine și detaliat, vine de la “The serpent is streaming”. Mai exact, streaming de orice tip: Audio, Vizual, Practic. Orice acțiune dintre acele trei poate influența în orice mod un individ și îi poate altera în orice mod, gândirea și comportamentul față de un lucru anume sau chiar față de el însuși dacă a fost destul de expus și influențat de către acestea. AUDIOKINESIS, reprezintă “super-puterea” de a manipula orice frecvență a sunetelor. Ca și exemplu, daca vă vedeți cu un prieten la o cafea și când ajungeți în dreptul lui, țipă extrem de tare “Salutare”, însă fară nici o intenție rea sau să fie supărat, automat creierul o percepe ca pe o chestie negativă, chiar și pentru o fracțiune de secundă. Acum dacă recapitulați explicația conceptului plus mediile în care sunt crescuți sau trăiesc unii oameni, plus aceste concepte negative primite în viață auditive, vizual și practic, you are free to do the math of what’s gonna come out of that person’s mind and personality after years. That’s SERPENT STREAM & the AUDIOKINESIS concept.
Care au fost cele mai mari piedici întâlnite atunci când lucrați la el, cât și după lansare?
Aici este simplu. Financiar, timpul fiecărui membru și producția în sine, which takes a lot of time.
Ce așteptări aveți de la Posada?
Nu avem așteptări mai mari decât ceea ce merită formațiile să primească din partea festivalului, după ceea ce oferă. În rest, jurizare corectă, concretă, bazată pe niște criterii bine stabilite și cu un feedback individual tuturor grupurilor muzicale implicate în concurs, pentru a lua la cunoștință ceea ce ar trebui să îmbunătățească sau să schimbe la ei și pentru a îi face o formație demnă de un concurs precum Posada!
Posada Rock va avea loc în perioada 1-3 septembrie în Câmpulung Muscel.