InterviuriNoutăţi

Interviu Rancorum

Trupa bucureșteană de death, Rancorum, se pregătește de lansarea albumului de debut curând (live pe 26 ianuarie alături de Machiavellian God în Yellow Club din capitală), iar noi am profitat de ocazie ca să aflăm tot ce se poate despre acesta și planurile trupei.

Cât timp ați lucrat la albumul de debut?

Rancorum: Nefiind de la bun început o trupă în deplinătatea înțelesului, ci mai mult un „death metal group therapy” format din doi inși pasionați de anumite delicatese ale genului pe care și le-ar fi dorit înca de actualitate, activitatea noastră destul de constantă în sala de repetiții a făcut ca piesele să apară în timp, natural, alimentând mereu dorința de a merge la nivelul următor, ca trupă cu un line-up complet; iar problema să alăturăm piesele într-un album nu s-a pus decât mai târziu, în prima parte a lui 2018, când echipa s-a completat și aveam suficient material pentru a ieși cu ceva. Cred că prima piesă a apărut în urmă cu circa doi ani.

Cum l-ați descrie unui prim ascultător, în trei cuvinte?

Rancorum: Death Metal Forever!

Ce piesă inclusă pe acesta definește cel mai bine direcția voastră muzicală?

Rancorum: Orice piesă de pe album ne reprezintă și ne definește în aceeași măsură. Și nu spun asta pentru că ar seamăna între ele, din contră, cred că doar la bază au ceva în comun, în rest fiecare conține ingrediente diferite pentru a putea întregi la finalul albumului o experiență death metal completă.

Aveți în plan un turneu de promovare?

Rancorum: Deocamdată turneele de promovare la noi în țară, mai ales pentru o trupă la început de drum, au anumite limite și limitări. Mai toți membrii Rancorum au la activ câteva experiențe anterioare destul de consistente cu alte trupe de profil și am concluzionat că scena underground de la noi, așa cum arată ea acum, rămâne o consecință a mai multor factori nu tocmai prielinici, atât din interior cât și din exterior, și că poate ar fi cazul să abordăm promovarea în felul nostru, fără prea multe iluzii inutile.

Ce v-a inspirat pentru el și înspre ce tematică se îndreaptă?

Rancorum: Muzical vorbind cred că principala inspirație pentru The Vermin Shrine a fost groove-ul (și headbang-ul corespunzător) specific anilor ’80 – ’90, când metalul a creat mișcare la propriu. Excluzând anumite subgenuri muzicale, care prin abordare și tempouri nu generau mai mult decât o manifestare „introspectivă”, celelalte stiluri profilate, inclusiv cele la limita câtorva pasaje în 120 bpm, produceau negreșit un moshpit unde să „te pui în cap” într-o experiență aproape spirituală. Și cred că nivelul compozițiilor, oarecum limitate la acea vreme pe partea tehnico-agresivă dar suprasolicitate pe măsuri relativ simple și structuri ușor predictibile, aduse deseori în zona mid-tempo, a făcut mai facilă perceperea muzicii metal la nivel fizic, generând o stare despre care se vorbește uneori cu nostalgie.

Pe partea lirică inspirația s-a aflat și se află tot timpul în jurul nostru pentru că temele alese provin din zona macro-socială, pe lângă care am adăugat și o perspectivă ușor filosofică, având mereu în rolul principal omul simplu. Sunt exact acele lucruri care te lasă orice numai nu indiferent, apatic ori inert când intri mai mult sau mai puțin în contact cu ele și care îți arată cât de neputincios poți fi în acel joc al manipulării inocenților.

Care ar fi următorul pas pentru voi?

Rancorum: Deocamdată am scos un album înainte să știe lumea că existăm. Mai mult ca sigur că următorul pas ar fi să ne mobilizăm cum putem mai bine ca să ne facem cunoscuți și poate ceva mai important de atât, să ajutăm cumva la creșterea scenei death metal de la noi. Cu puțină șansă sperăm să bifăm cât mai multe concerte în viitorul apropiat, să fim cât mai inspirați pentru promovările online sau clasic, albumul nostru să ajungă să fie ascultat de cât mai multă lume. Pe langă promovare aș mai adăuga că vom trage tare să ieșim și cu un nou material discografic în viitorul apropiat.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de cinci ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...