Get-begetInterviuri

Interviu: MBP – „Sunt mult mai multe lucruri lipsă decât funcționale”

Continuăm seria de interviuri cu finaliștii de anul acesta la Posada Rock cu cei de la Mihai Barbu Project. MBP a luat ființă în 2017 și a adus pe scena underground un mix modern de ambient, atmosferic, legat de unde progressive metal. Trupa are la activ un material discografic intitulat „A Lifetime Consequence” (2019) și un EP autointitulat, lansat în 2020, de pe care cel mai recent single extras este „Skin„, pe care-l puteți viziona mai jos.

În concurs nu s-au înscris doar trupe nou lansate, cum poate este și cazul vostru, de ce credeți că s-a luat această decizie acum?

Mihai: La acest concurs s-au înscris deopotrivă trupe noi și trupe mai vechi la fiecare ediție, și cred că trupele își doresc să participe din multe motive, fie că e vorba despre expunere, acumulare de experiență pe scenă, dorința de a folosi premiul financiar în avantajul materialelor pe care doresc să le lanseze în continuare și tot așa. În ceea ce ne privește, ne face mare plăcere să susținem show-uri live, așa că participarea noastră de anul acesta ne va bucura indiferent de rezultatele finale ale competiției.

Ce vă diferențiază de ceilalți concurenți?

Mihai: Vom afla ce răspuns va avea juriul la această întrebare, haha. Personal, consider că punctul nostru forte a fost întotdeauna muzica, songwriting-ul. Cred că fiecare trupă înscrisă va dovedi ceva unic, care o va diferenția de celelalte.

În ce măsură considerați că mai există loc pentru trupe noi în scena locală și ce anume lipsește pentru a acomoda altele?

Mihai: Nu cred că s-a pus vreodată problema de “loc” în scena locală, este și va fi întotdeauna loc pentru trupe noi, care au ceva de arătat. Din păcate, multe trupe nu dau dovadă de longevitate, cel mai probabil din cauza faptului că lipsesc foarte multe lucruri pentru a le acomoda. Cred că sunt mult mai multe lucruri lipsă decât funcționale, ca să fiu sincer, având în vedere că industria de muzică autohtonă heavy/metal/rock din România este aproximativ inexistentă și banii care intră și se fac din ea sunt foarte puțini pentru toți cei implicați.

Ați lua în considerare colaborări cu alte trupe? Puteți da exemple?

Mihai: De câteva luni gândesc să lansez cu MBP un proiect în format online care să presupună colaborări cu muzicieni din alte trupe, nu obligatoriu heavy sau metal, care ar putea duce la ceva foarte interesant. Scopul proiectului pe care mi-l propun este de asemenea încurajarea lansării de materiale fără restricția unui anumit gen muzical, dorindu-mi ca periodic să lansăm single-uri care cel mai probabil nu vor fi coezive din punctul de vedere al genre-ului. Cred că o astfel de inițiativă și altele asemenea vor putea aduce niște hype și noi fani în această industrie, dar rămâne de văzut. Voi face publice curând detaliile acestei inițiative și vom vedea de cât sprijin se va bucura.

Vorbiți-mi despre cel mai recent material discografic lansat și conceptul din spatele său?

Mihai: Cel mai recent material discografic lansat este EP-ul nostru autointitulat MBP, din 2020. De atunci, am mai lansat un single intitulat SKIN, și pregătim un nou release curând. Piesele sunt în mare parte artă poetică, și am avut ocazia să vorbesc despre implicațiile filosofice ale versurilor și inspirația personală în cartea UNDERGROUND-UL METAL DIN ROMÂNIA scrisă de Francisc Ormeny, care este în arhivele Bibliotecii Naționale. De asemenea, EP-ul a marcat și indepărtarea noastră de progressive-ul clasic și orientarea către Alterantive Metal și metal modern.

Care au fost cele mai mari piedici întâlnite atunci când lucrați la el, cât și după lansare?

Mihai: Lucrul și pregătirea unui material sunt de obicei foarte plăcute și lipsite de piedici și evenimente neplăcute, chiar dacă presupun foarte multă muncă, acestea fiind printre activitățile mele preferate în ceea ce privește lucrul cu trupa. Piedicile apar după lansare, situația industriei (explicată anterior) generând de multe ori și o lipsă de motivație. Singurele căi de promovare și distribuție a produselor (muzicale) rămân cele online, de care ne ocupăm personal, și fiecare trupă află mai devreme sau mai târziu că “susținere” există preponderent verbal, de la fanii și ascultătorii cool și sinceri, care se bucură de concerte și show-uri bune. Un alt motiv pentru care m-am gandit la proiectul online de mai sus este și pentru că industria globală s-a schimbat covârșitor, conceptul acesta de “lansare de album” a dispărut aproape cu desăvârșire, lucrurile se întâmplă într-un mod alert, interesant, se încurajează hibridele de genuri, collab-uri iesite din comun, și industria de pop și muzică comercială din România a sesizat și aplică deja aceste lucruri. Aștept cu nerăbdare să văd câți ani va mai dura până aflăm și noi, rockerii, cum stau lucrurile.

Ce așteptări aveți de la Posada?

Mihai: Așteptările noastre de la Posada sunt sincer legate de noi înșine și nimic altceva. Încercăm mereu să ne setăm niște standarde înalte și ne dorim să cântăm bine și să oferim o reprezentație spectaculoasă, executată bine și profesionist.

Posada Rock va avea loc în perioada 1-3 septembrie la Câmpulung Muscel.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...