Interviuri

Interviu: Liliana Laichici, manager CECART –„Ne dorim colaborări cu artiști din toate domeniile”

O nouă galerie de artă, Galeria Pod, se deschide astăzi la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, și stă deja la dispoziția artiștilor și iubitorilor de artă. Mai mult, se aduce în atenția publicului un spațiu destinat explorării și aprecierii artei contemporane ce este inaugurat cu expoziția Lindei Saskia Menczel, ‘OPUS 25′.

Liliana Laichici, manager Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș spune că „Pod este mai mult decât o simplă galerie de artă, este un spațiu inspirat și prietenos, creat special pentru a aduce arta mai aproape de oameni.” Despre Galeria Pod, dar și mai multe, aflați în interviul de mai jos.

Bună, Liliana! Cum a început povestea Galeriei Pod? Și care este planul, pe termen lung?

Povestea Galeriei Pod a început cu primul pas pe care l-am făcut în podul Centrului de Cultură. Mi-am dat seama că are un potențial uriaș de a deveni un spațiu al comunității, un spațiu al bucuriei și al frumosului. Pe termen lung asta ne dorim! Să adunăm oamenii în jurul artei, în jurul artiștilor, ca fiecare să-și găsească aici partea de liniște de care are nevoie.

Ce ați fi vrut să știți înainte să urmați această cale, de manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș?

Că e așa de multă muncă administrativă. Dar a fost o provocare ce mi-a devenit dragă, m-a stimulat să învăț lucruri pe care nu le înțelegeam din postura de artist.

Care este zona de interes a Galeriei Pod?

Întreaga comunitate interesată de frumos. Este un spațiu al tuturor.

Cine influențează lumea artistică? Curatorii, galeriile, casele de licitații, grupările artistice, universitățile de artă?

Nu știu dacă putem generaliza. În general artiștii au crezurile lor, nu sunt ușor de influențat. Nu sunt analist cultural și nici sociolog. Cred însă, că artiștii adevărați sunt consecvenți idealurilor lor, principiilor și mai ales, inimii lor.

În presă, la știri, în general, oamenii văd război și dramele umanității. Cum se mai încadrează arta?

Arta de care avem nevoie nu se inspiră din realitatea uneori dură, ci din esențe, din frumos, din profunzimi. Eu așa cred.

Care ar fi demersurile ce-ar trebui făcute pentru ca un artist să ajungă să expună la Galeria Pod?

Nu avem criterii prestabilite. Suntem deschiși. Ne dorim colaborări cu artiști din toate domeniile.

Aveți deja plănuit următorul eveniment odată cu încheierea OPUS 25?

Sigur. Vă vom anunța de îndată ce avem date concrete.

Cum vi se pare că este percepută acum Timișoara, când se apropie finalul ei de capitală culturală europeană?

Eu cred că Timișoara a avut de câștigat mult de pe urma acestei experiențe. Am fi putut mai mult? Probabil că da! Dar nici asta nu e puțin. Nu am văzut niciodată o Timișoara așa de vie! Cu siguranță asta s-a materializat cumva.

Cum vi se pare că evoluează fenomenul artei?

Cred că interesul pentru artă nu s-a diminuat. Lumea nu e în realitate așa sumbră cum pare din fața televizorului. Oamenii au speranță, artiștii creează cu inspirație, cu bucurie. Vă rog să veniți la expoziția Lindei, Opus 25 și veți înțelege că frumosul rămâne frumos. Frumosul, binele rămân esență, ceea ce au fost dintotdeauna. Nimic nu le schimbă.

Ce ați vrea să le spuneți tinerilor artiști care-și caută drumul?

Aș vrea să știe că doar visele se împlinesc, nu dorințele. Visele au acea energie cu care poți muta munții. Doar că e nevoie de răbdare, tenacitate, consecvență și dăruire.

Puteți urmări activitatea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș pe Website sau Facebook.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...