Noutăţi

Interviu – June Turns Black: „Lumea are nevoie sa se conecteze mai mult cu propriile sentimente”

Cu un prim EP care infuzează modernul în scena de metal locală și ridică sprâncenele celor mai sceptici dintre membrii săi printr-o identitate bine definită pentru un prim material, dar și o abordare curată a genului, June Turns Black crează mare vâlvă în undergroundul de pe plaiurile noastre în ultima perioadă. „Wavebreaker„, dar și prezența lor constantă pe scenă și în concursuri demonstrează tenacitatea și pasiunea nestăvilită ale membrilor trupei, deloc străini de altfel scenei.

Un material care promite nou și fresh și ce propulsează June Turns Black în rândul tendințelor internaționale, „Wavebreaker” sparge cu siguranță valurile obișnuitului și deși proaspăt lansat începe deja să-și foreze propriul drum către inimile ascultătorilor. Despre el și altele discutăm cu trupa în interviul următor.

Să povestim puțin despre voi pentru cititorii noștri. Cum a pornit proiectul și de ce pe stilul acesta?

Dan: Undeva în 2018, Rach și cu mine am avut o idee nebună – să pornim altă trupă, axată pe versuri personale, un stil mai modern de a canta și o imagine în ton cu trend-urile de-atunci. Aveam numele June Turns Black și aveam ideea, dar nu a fost de ajuns. Pentru că lucrurile în viață nu sunt atât de simple, am avut numeroase schimbări de componență (Rach, de exemplu, a trecut de la chitară-bas la voce), re-evaluări ale alegerilor in viață, piese scrise, ore de studiu și repetițtii, iar proiectul a început să se stabilizeze odată cu venirea lui Cezar în formație, undeva prin 2020.

Cezar: Cu Dan și cu Rach mă știu de mai bine de 10 ani, pe atunci doar ca prieten, fan al muzicii lor și ulterior coleg de muncă. M-am alăturat proiectului fără să stau pe ganduri, fără experiență, fără a avea instrumentul meu. Tot ce a urmat sunt cei mai frumoși și dificili ani din viața mea.

Dan: Te-am avertizat, Cezare! Apoi, a urmat iarași o perioadă de căutări sufletești și schimbări de stil în care am luat decizia să aducem mult mai multă influență electronică în sunetul nostru și l-am rugat pe David să revină în trupă în 2022. De-acolo, chiar a început haos-ul! Am avut foarte mare noroc, pentru că nu doar că în 2023 am zis “FAFO” și am început să apărem public (și publicul chiar să reacționeze!), dar au venit cu noi în călătoria asta nebună si toți oamenii frumoși din June Crew-ul nostru!

Voi ați fost implicați și în alte proiecte în trecut. Ce anume din experiența voastră trecută v-a adus în punctul ăsta, cu bazele puse în June Turns Black?

Rach: În mare parte au fost cunoștiințele dobândite pe parcursul a două lansări și câtorva turnee în țară: ce infrastructură există în cluburi, ce ne-ar trebui pentru un sunet mai bun, precum și comunicarea mai bună cu echipele tehnice și inginerii de sunet și lumini. Un alt factor-cheie pe langă experiență este și că ni s-a dezvoltat dorința de a ne perfecționa promptitudinea și profesionalismul cu care vrem să ne creăm show-urile și să comunicăm cu organizatorii, agențiile de booking și locațiile.

Ați lansat recent și noul material. Cum l-ați descrie în câteva cuvinte unui prim ascultător?

Cezar: În opinia mea, “Wavebreaker” este ce ai nevoie să fie pentru tine. Este atât o manifestare a unei dureri interioare, cât și o metodă de a o vindeca.

Dan: Cred că e un tablou destul de focusat ce conține câteva elemente-cheie – sinceritatea și rawness-ul exprimării fiind elementul central ce leagă întreaga compoziție. Dar pe lângă asta, e puțin ca vorba aceea de la nunți: something old (destul influențe din metalcore-ul 2012-2016 care ne-a format), something new (electronicore-ul, acordajele joase, sound design-ul) și something blue (efectiv o piesă cu tematică acvatică). Lăsând descrierea oarecum de suprafață la o parte, cred că “Wavebreaker” e genul de material care îți dă mai mult decât îți cere – doar să ai sufletul deschis să asculți.

Ce anume din voi se regăsește în material și cât de personal se simte materialul?

Rach: Totul. De regulă îmi place că tot ce scriu și scriem să vină dintr-un loc complet personal, deoarece vreau să mă conectez, să internalizez și să transmit mesajul piesei. Chit că ea vine din perspectiva mea sau a băieților, întotdeauna sinceritatea emoției va fi redată cât mai fidel posibil, pentru a păstra chintesența într-o stare intactă. Personal, cred că noi vom scrie mereu melodii care sunt sincere, indiferent de stilul muzical, fiindcă mi se pare un element foarte greu de abordat pe scenă și consider că în zilele noastre lumea are nevoie sa se conecteze mai mult cu propriile sentimente, să discute despre problemele interne și, cel mai important, să fie înțeleși.

Cezar: Pe lângă muzica și mesajul din EP, care sunt frânturi rupte din fiecare din noi, “Wavebreaker” înseamnă pentru mine și un capitol nou, o legătură cu niște oameni superbi și autodescoperire. Am format una din cele mai importante relații din viața mea prin acest material și va rămâne mereu un moment cheie din viața mea.

Contribuie la rezultatul final al albumului și faptul că aveți legături conexe cu procesul întreg de compunere și procesare a unui material discografic?

Cezar: Aş argumenta că poate suntem PREA implicați în procesul acesta, dar știu că altfel nu am fi ajuns la “Wavebreaker” așa cum este el astăzi. Ca să răspund la întrebare, da, contribuția este necesară și subliniază onestitatea și vulnerabilitatea cu care se exprimă materialul.

Dan: Uite care-i treaba – oricine mă știe, cunoaște faptul ca sunt control freak. N-ai ce să faci. Lasând glumele la o parte, consider că pentru noi și muzica noastră e nevoie de o linie directă cu ascultătorul. Asta înseamnă ca suntem acolo la fiecare pas și dăm totul, indiferent de stadiu. Nu neg că se poate și dacă am fi mai puțin “hands-on”, să spunem, dar în momentul acesta, aș zice că e nevoie ca cine ne ascultă să simtă prezența noastră în piese, având în vedere stilul foarte personal și emoțional de comunicare.

Cum plănuiți să promovați albumul? Porniți în turneu?

Rach: Avem mai multe planuri care sunt încă în lucru și nu putem să vorbim despre ele, dar ce vă pot spune este că mai avem cel puțin un videoclip în post-producție pentru piesa “Have You,” avem duba încărcată pentru a aduce valurile peste tot prin țară (și în afara ei), ne educăm constant în ceea ce privește marketing-ul și pregătim o campanie de promovare via social media destul de extensivă, iar mai concret, în vara aceasta ne veți prinde la festivalul “Rock la Mureș” (12-13 iulie) la Periam Port și ne așteaptă o toamnă destul de ocupată!

Ce single de pe acesta vă reprezintă cel mai bine?

Rach: Pentru mine e “Hurt Me” pentru că de mai bine de un deceniu mă uit sfidător în interiorul meu (la poliartrită) și duc o constantă bătălie cu ea, iar mergând pe mesajul piesei, mă face să cred că am ajuns intr-un punct în care am început să co-exist armonios cu afecțiunea mea și când, ocazional, mai am perioade grele din punctul ăsta de vedere, mă pune în ideea de “come at me, hurt me”.

Cezar: Fiind single-ul inspirat din ceea ce trăiesc zilnic, BRNDNC este alegerea mea clară. În plus, este și fun.

Dan:Wavebreaker” e cred, piesa care mă reprezintă cel mai bine pentru că e cea mai tristă, emoțională și de “stare.” Partea ironică face că inițial nu voiam s-o dezvolt, având un demo mai vechi, instrumental, dar după multă muncă de convingere de la trupeți dar și extern (shout-out Bogdan din Reverse The Moment!), ne-am pus să o compunem și într-o zi era gata. Apoi versurile au urmat într-o seară și atunci când le-am scris împreună cu Rach, am plâns, fiind vorba despre un topic foarte personal mie, și anume relația cu mama mea. Ce vreau să zic e că “eu din trecut” știa ce știa de nu voia să lucreze piesa asta, hehe!

Spre ce visați cu viitoarele materiale acum că EP-ul a ieșit?

Cezar: Personal, încă asimilez informația că “Wavebreaker” s-a întâmplat. I have to process this.

Rach: Am realizat de-a lungul anilor că am avansat foarte mult pe partea vizuală în ceea ce privește trupa (de exemplu, integrarea proiecțiilor sincronizate video la concerte sau producția videoclipurilor) și m-am gândit că este momentul să descopăr noi abilități, așa că o să mă focusez pe dezvoltarea skill-urilor, cum ar fi lucrul într-un DAW, producție audio, explorarea range-ului vocal sau integrarea mai multor genuri muzicale în demo-uri.

Dan: Sunt cam pe aceeași lungime de undă cu Rach și Cezar, cred că până la urmatoarele materiale, trebuie să ne concentrăm pe a aduce oamenii în lumea noastră via orice metodă de promovare, precum și a cântatului live, iar pe lângă asta, cred ca noi trebuie să creștem atât ca muzicieni, cât și ca artiști. “Wavebreaker” este un milestone imens dar, în același timp, e și un punct de pornire și mai avem o tonă de muncă.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...