Get-begetInterviuriNoutăţi

Interviu: Exuviath – „Răbdare în a aștepta rezultatele”

Cu o pasiune de nestăvilit și care are rădăcini adânci în trecutul membrilor, dar și latura old school a abordării, cei de la Exuviath reînvie visul heavy metal cu influențe doom și death, pe alocuri blues, după o mare pauză, dar poftă de scenă cu atât mai mare odată cu trecerea timpului.

Cu un album deja lansat și un al doilea pe drum, membrii Exuviath tânjesc la a cuceri scenele locale și chiar internaționale și să demonstreze că perseverența dă roade, chiar și atunci când piedicile zilnice pot fi nenumărate. Haideți să îi cunoaștem mai bine în următorul interviu.

Cu ce idee ați pornit în minte când ați pus bazele proiectului?

Povestea Exuviath are ceva romantic, de roman cavaleresc franțuzesc, în sensul că în 1993 – 94 am pus bazele unei trupe împreună cu Alex, bassistul Exuviath și Bogdan Enache, regretatul toboșar Goodbye To Gravity, eu încercând să fiu pe vremea aceea chitarist și vocalist al proiectului. Trupa se numea Nihil Sine Deo și aborda binecunoscutul doom/death românesc al anilor ’90. La scurt timp eu am părăsit trupa iar aceasta și-a schimbat numele în Hovercraft atingând un oarcare nivel de notorietate în underground-ul românesc. Poate unii cititori își aduc aminte. După 20 de ani, chiar mai bine, vreo 25, m-am întâlnit la un concert blues cu Alex, cu care nu mai păstrasem legătură de când cu plecarea mea din trupă, și, din vorbă în vorbă am hotărât că fiind la “a doua tinerețe” e cazul să o luăm de la capăt, așa că am înființat o nouă trupă. Descoperind că e inflație de chitariști, am hotărât să trec la tobe, ceea ce a fost una din deciziile cele mai inspirate din viața mea și Exuviath a prins viață. Asta a fost în 2019, iar în timpul pandemiei am suferit câteva schimbări de componență și am debutat în 2022 pe scena clubului Fabrica din București, în cadrul primului concert “Fără Restricții” din București de după Pandemie.

Cum v-ați descrie abordarea muzicală unui prim ascultător?

Stilul formației este destul de eterogen, reflectând influențele muzicale ale fiecărui membru, pentru că fiecare își aduce aportul la compoziții. Din acest amestec de Death, Heavy, Doom și blues a ieșit soundul nostru, destul de interesant și original, aș spune eu, deoarece, dacă nu mi se părea așa, nu aș fi continuat proiectul. A nu se înțelege că vrem să reinventăm metalul. Suntem destul de dedicați stilurilor “Old School” pentru că asta ne place și asta vrem să facem.

Ați lansat recent “Contra Mundum” , ce ne puteți spune despre material?

“Contra Mundum” exprimă cumva sentimentul pe care l-am avut la un timp după ce am pornit proiectul Exuviath. Părea că toate ne sunt potrivnice: a venit pandemia, probleme de componență, indiferența show-biz-ului față de eforturile trupelor rock etc. Totuși, după câțiva ani de muncă, cu răbdare și perseverență am reușit să ajungem unde ne doream: pe scenă și cu albumul la standul din spate.

Piesele de pe “Contra Mundum” abordează teme clasice metal: ura, revolta, război și sentimentele generate de acestea. Piesele au fost compuse de foștii chitariști ai formației, Adi și Radu și de aceea sunt doar 7. După schimbarea de componență, piesele nou compuse nu au fost incluse pe “Contra Mundum”, ci vor apărea pe următorul material.

Acest prim album al trupei are artwork-ul semnat de cunoscutul artist plastic Iulian Agapie și este mixat și masterizat de Valentin George Pane de la I.V. Metal Studio.
Albumul poate fi găsit achiziționat în format fizic de la magazinul online Psychosounds Music.

Aveți o activitate live destul de bună în ultima perioadă, cât de greu este să obții live-uri în ziua de azi și ce considerați că trebuie să facă o trupă pentru a fi prezent mai mult la concerte?

Aminteam mai sus de răbdare și perseverență. Perseverența în a promova trupa pe toate canalele posibile, chiar de la om la om și răbdare în a aștepta rezultatele fără a bate oamenii la cap. Pentru noi a funcționat această abordare.

Acum vorbind la obiect, în primul rând îți trebuie un material promo tras professional, pe care să îl distribui către case de discuri și organizatori de concrete și festivaluri. Dacă ai ceva de spus, sigur va fi cineva să audă. În cazul nostru, au fost cei de la Psychosounds Music și Rusidava Management, în special dl. Dorel Tudor, care ne-a facilitat debutul live într-unul din evenimentele sale, iar mai apoi ne-a scos și albumul, pentru că pare că nu i-am înșelat așteptările. Iar cum un concert bun, aduce imediat altele după sine, asta s-a și întâmplat, trupa ajungând pe scene din toată țara în scurt timp, inclusiv la festivaluri de tradiție precum Metal Bunker sau Psychosound Fest.

Ce planuri de viitor aveți?

Ca și planuri de viitor, deja lucrăm la al doilea album, care marchează și o oarecare schimbare în stilul formației, care sperăm că va surprinde plăcut publicul din România.
Încercam să punem la cale un turneu național și să debutăm pe scenă și în afara României.
De asemenea am lansat de curând primul videoclip.


Videoclipul pentru “Vampire” a fost realizat de către Dan Mihai Scurtu, de la DMS Video Productions.
Filmările au avut loc la concertele din București, la Quantic Club și la Râmnicu Vâlcea în cadrul Festivalului – Concurs Constelații Rock.

Exuviath înseamnă: Bobo – Tobe, Alex – Bass, Andrei “ Dumbo” – Voce, Mircea – Chitară Stânga, Cătălin – Chitară Drepta.

Exuviath Bandcamp : https://exuviath.bandcamp.com/album/contra-mundum

Exuviath FB : https://www.facebook.com/Exuviath/

Exuviath Youtube : https://www.youtube.com/@exuviath

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...