InterviuriNoutăţi

Interviu cu trupa Praf

Trupa Praf vine din Simeria şi ne-a ajuns în atenţie la ultima semifinală GBOB, care a avut loc în cadrul festivalului ARTmania. Praf combină o serie de influenţe, de la alternative la pop-rock, într-o manieră plină de ritm funky şi care te va îndemna la un karaoke impromptu în doar câteva minute. Curioşi despre istoria, deloc recentă, a trupei, am stat la o vorbă cu ea.

praf

V-aţi format cu mai bine de 8 ani în urmă. Care este povestea voastră?

Povestea noastră a început în vara anului 2008 cu o gaşcă de prieteni (Alex, Sebi, Robi) şi câteva instrumente muzicale, un bas, o chitară şi o tobă. A început ca o distracţie în timpul liber, mergeam la sala de repetiţii, care era de fapt o bucătărie de vară şi cântam cât era ziua de lungă. Treaba mergea bine aşa ne-am hotărât facem următorul pas. Am început mai căutăm membrii şi la scurt timp ni s-a alăturat Gabi (chitară 2). În 10 august 2008 Sergiu (voce) s-a alăturat trupei, formând formula completă. La scurt timp am avut şi concertul de debut, în 16.08.2008 la o sărbătoare locală, zilele oraşului, unde am prezentat 2 piese cover şi o compoziţie proprie. Mai târziu Gabi a părăsit trupa şi trupa era în căutarea unui nou membru. În 2009 Alin (clapă) s-a alăturat trupei. În anul 2011 trupa a fost la un pas de desfiinţare datorită plecării unor membrii. A urmat o perioadă de inactivitate, în trupă rămânând doar doi membri, Alex(tobe), Sergiu(voce), timp în care am încercat colaborări cu diferiţi membrii din alte trupe locale. În 2014 formaţia a revenit cu forţe proaspete şi cu membrii noi, urmând concerte la mai multe festivaluri şi în cluburi underground. În momentul de faţă trupa are în componenţa sa 5 membrii:

Grozav Sergiu – voce

Bari Alexandru – tobe, voce

Adam Mihai – chitară, voce

Tradnik Peterclapa, voce

Dosa Teodor – chitară bas

Ce v-a oferit scena muzicală în tot acest timp?

Scena muzicală din judeţul nostru nu prea are multe de oferit dar am avut ocazia de a cânta cu mai multe trupe (trudă, eminenţă cenuşie, pillfed, stereofeelings) şi la câteva festivaluri (free bikers week, îngerii prieteniei, aerodrom Săuleşti). Totuşi ne dorim ajungem şi în oraşe mai mari unde scena muzicală ne poate oferi mai mult decât doar experienţă.

De ce alternative?

Nu este vorba doar de alternative, acesta este doar unul dintre genurile practicate de noi pe lângă folk şi pop-rock. Alternative este unul dintre genurile preferate de noi şi este un gen care îţi permite ”jonglezi” cu o melodie deoarece acest gen conţine mai multe subgrupe. Totodată, este un gen care are prindere la publicul larg. Combinaţia între genurile muzicale pe care le abordăm îţi conferă mai multe stări pozitive şi este ”înghiţit” de un număr mai mare de ascultători.

Cum a fost experienţa GBOB?

Pentru noi GBOB a fost o experienţă pozitivă şi benefică în acelaşi timp. A fost un plus pentru experienţa noastră scenică. Faptul au fost mai multe trupe din ţară şi din străinătate care au participat la concurs, ne-a oferit o viziune mai clară despre ce muzică se cântă în underground şi ne-am făcut o părere despre nivelul la care se află trupa noastră la momentul de faţă.

Ce părere aveţi despre astfel de concursuri şi dacă aţi schimba ceva, ce ar fi?

tot fie! Astfel de concursuri te motivează, sau cel puţin pe noi ne motivează şi este plăcut vezi cât de multă lume este interesată de muzica originală. Totodată este un prilej de promovare a trupelor şi de a cunoaşte oameni noi, de a lega prietenii şi poate chiar şi colaborări. Pe lângă asta este un prilej foarte bun de a afla părerea altor persoane despre muzica noastră.

Aveţi ceva piese în repertoriu. Plănuiţi lansaţi şi un material discografic?

Avem în plan pe viitor lansăm un material discografic doar momentan nu avem posibilitate. Cel mai probabil cât de curând vom scoate un cd demo, urmând ca mai târziu, cu ajutorul unui studio de înregistrări scoatem şi un material înregistrat profesional.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...