StoneLight este o trupă bucureşteană de heavy metal pe care am avut ocazia să o vedem în cadrul festivalului ARTmania din acest an; de atunci ne-am dorit să îi cunoaştem mai bine şi să aflăm mai multe despre ei.
Am stat de vorbă cu membrii trupei şi aşa am aflat mai multe despre muzica lor, albumul de debut şi planuri de viitor.
Pentru început, dorim să aflăm mai multe despre voi. Spuneţi-mi cum a început StoneLight şi de unde vine acest nume.
Salutare! StoneLight a început în anul 2013, ca un început nou şi o continuare firească pentru o parte dintre membrii fostei Fortress of Faith ( gothic metal). Ne doream foarte mult o schimbare de direcţie şi o redefinire a stilului muzical, aveam oameni noi în trupă şi a fost ocazia potrivită pentru a face acest pas. Am stat ceva ca să alegem un nume… într-un fel eram şi un pic presaţi de timp fiindcă urma să susţinem primul concert în formula nouă la Metal Under Moonlight şi asta ne-a motivat să ne mişcăm rapid. StoneLight e o definiţie a contrastelor – două elemente total diferite care funcţionează împreună – tot aşa cum clapele melodice sau vocea feminină fac un contrast puternic cu chitarele agresive… Sunt multe de spus pe tema asta, aşa că preferăm să îi lăsăm pe ascultătorii noştri să îşi imagineze propria poveste.
De ce heavy metal melodic? Care sunt cele mai importante influenţe pentru muzica voastră?
Toţi membrii trupei ascultă diferite genuri muzicale. Asta ne ajută foarte mult în procesul creativ. Ne găsim interesul comun atât pentru old school heavy metal – Judas Priest, Iron Maiden, sau progressive metal – Pagan’s Mind, Evergrey, Porcupine Tree, cât şi în alte genuri muzicale. Nu cred că am putea să compunem ceva la comandă, pe un anumit gen, pur şi simplu compunem pentru noi şi StoneLight pare să stea sub semnul heavy-metal-ului.
StoneLight a fost înfiinţată în 2013; ce au însemnat aceşti ani pentru voi?
Fiecare an a însemnat şi mai multă experienţă şi mai multe praguri de atins… şi evident, mai multă muncă. Am avut parte de multe concerte frumoase, mai ales din cele două turnee (2014, 2015 -„To Transilvania & Back Tour”) pe care le-am susţinut alături de băieţii din Trooper – ne-au ajutat să creştem în multe privinţe şi să ne rafinăm interacţiunea cu publicul nostru. Ne-am propus să adunăm o parte dintre piesele create până acum într-un album de început, numit „Into The Unknown”, care va avea lansarea pe 11 noiembrie.
În noiembrie veţi lansa albumul vostru de debut, „Into The Unknown”; povestiţi-mi puţin despre el şi despre munca voastră la acest album.
„Into The Unknown”– am stat un pic să ne gândim şi la numele albumului, fiindcă iniţial doream să fie self- titled. Dar piesa cu care deschidem fiecare concert se numeşte „Sound of the Unknown” şi ni s-a părut că se leagă foarte bine cu ideea că explorăm un teritoriu necunoscut cumva… fiind prima dată când scoatem un album, nu prea ştim la ce să ne asteptăm. Albumul este self-produced, noi ne-am ocupat de tot procesul, ceea ce iar a fost o first time experience pentru noi. Artwork-ul pentru album este realizat de doi tineri foarte talentaţi – Cristian Dârstar & Andrei Tăbăcaru, care au înţeles exact tematica generală si au reuşit să transpună grafic simbolurile principale. Vom lansa albumul pe 11 noiembrie, în Club Fabrica, în cadrul unui concert special cu mulţi invitaţi surpriză şi cu piese pe care nu le-am cântat niciodată live!
Anul acesta aţi participat la festivalul ARTmania; cum a fost această experienţă pentru voi? La ce alte festivaluri v-aţi dori să participaţi?
Am câştigat locul de anul acesta la festivalul ARTmania ca urmare a participării la concursul internaţional GBOB. Scena de la Sibiu e o experienţă foarte bună pe care orice trupă românească serioasă ar trebui să o încerce – atât organizatorii cât şi staff-ul au fost minunaţi şi publicul a fost foarte receptiv, în ciuda vremii nefavorabile. Pe viitor ne dorim să participăm la cât mai multe concerte organizate bine şi în mod profesionist – atât pentru public cât şi pentru trupe.
Ce planuri de viitor aveţi? Vă gândiţi la un turneu pentru promovarea noului album?
Pentru viitor avem în plan câteva concerte pre-lansare şi avem deja anunţat primul concert pentru 2017! De asemenea, am dori să ajungem în oraşe prin care nu am mai fost până acum şi eventual să susţinem câteva concerte şi pe la vecinii de graniţă. Momentan ne concentrăm pe ultimele detalii pentru evenimentul nostru şi sperăm să vină oameni în număr cât mai mare, fiindcă va fi o confirmare şi apreciere a tot ceea ce am lucrat noi cu StoneLight până acum!
Componenţa trupei:
Vanda Restye – voce, keytar, clape
Alex Mezei – chitară
Vlad Angelescu – chitară
Vlad Carabin – chitară
Laszlo „Loki” Palhazi – bas
Mihai Ioniţă – tobe