Get-begetInterviuri

Interviu cu B.P.C.

O altă trupă proaspăt înfiinţată din Iaşi este şi B.P.C., o trupă care însumează influenţe pe care nu le-ai bănui, într-un concept pe care îl vei reţine. De la punk la alternativ, la ska sau reggae, B.P.C. promite nişte experimente maitrăsnite„.
Despre ce presupune B.P.C. şi planuri de viitor, vorbim chiar cu băieţii.

bpc

De ce B.P.C.?

B.P.C.: B.P.C este un nume pe care l-am ales spontan, într-o seară la o bere după repetiţie, în barul pe care îl frecventăm cel mai des şi unde se întâmplă uneori sã bem pe caiet, practică romanească destul de răspândită de altfel, dacă ţineţi minte a fost chiar un caz acum ceva timp în care s-a dat o spargere într-o carciumă şi s-a furat doar caietul cu datorii, era ceva de actualitate la vremea respectivă… am spus de ce nu? se întâmplă în fiecare zi la chioşcurile buticurile şi barurile din cartier… e autohton, răspandit şi reprezentativ pentru mulţi oameni. Am avut o dezbatere în seara aia, am facut şi un sondaj ” dacã ai avea o trupã ce nume i-ai pune?”; în bar, a circulat o foaie şi un pix pe la toţi mesenii, iar intr-un final am ramas la ideea iniţialã care s-a vrut a fi doar o glumă.

Aveţi un stil deosebit de a aborda muzica. Cum aţi reunit atâtea influenţe muzicale?

B.P.C.: Păi, fiecare dintre noi scoate câte ceva din bagajul propriu, adunăm idei, ritmuri diferite le sudăm, asudăm, le transformăm până sună cum ne place şi ajungem la un produs finit, sau oricum la o formă aproape finală premergătoare variantei de studio.

Funk, ska şi reggae. Ce aţi vrea să mai adăugaţi ca să fie exact cum vă doriţi?

B.P.C.: Nu am vrea sã adaugăm ceva in special, ideile vin spontan, improvizăm şi selectãm la final ce ne place. Pe lângă stilurile mentionate am mai incorporat şi altele, post-punk, alternativ şi ce se mai lipseşte. Cum spuneam şi mai sus fiecare vine cu ceva, ascultăm muzică cât mai diversificată, tot ce sună bine în ureche, deci în concluzie rezultatul este diferit în funcţie de stare, mesaj, berile consumate, vinul de Huşi.

Aveţi o scenă muzicală dezvoltată în Iaşi, multe trupe bune. Cărui fapt credeţi că se datorează asta?

B.P.C.: La această întrebare o sã răspundem peste doi ani, sperãm că lucrurile se vor îmbunătăţi între timp. Sunt câteva trupe, dar în ceea ce priveşte partea de promovare şi organizare a evenimentelor pentru susţinerea artiştilor locali Iaşiul mai are de învăţat, deşi încetul cu încetul mai mişcă ceva, dar se poate mai bine; şi să nu uitam în ultimul rand şi cel mai important de susţinerea publicului care din punctul nostru de vedere nu este suficient de receptiv atunci când nu este un nume consacrat pe scenă şi chiar şi atunci…, având în vedere că evenimentele sunt sezoniere şi destul de rare, sălile de concert ar trebui să fie pline, dar e mai avantajos sã dai aproape 20 de lei pe un pachet de ţigări decât să asculţi muzică live sau să cumperi un album. Sunt oameni care ştiu muzică şi sunt capabili să creeze dar se lovesc de ziduri de genul acesta şi preferă să cânte la nunţi, să facă coveruri pentru 150-200 euro pe noapte.

Ştiu că vă doriţi să lansaţi un material. Aţi început deja să lucraţi la asta?

B.P.C.: Da, practic lucrăm la asta de la început, avem câteva piese adunate pentru un album. Chiar zilele următoare vom intra în studio şi vom trage prima piesă, iar în prima jumătate a anului 2017 urmează lansarea.

Dacă ar fi să plecaţi la drum, cu ce trupă locală aţi alege să îl împărţiţi?

B.P.C.: Nu ştim, nu ne-am gândit până acum la asta, noi avem filmul nostru dar asta nu înseamnă că nu suntem deschişi colaborărilor… poate cu Thrills, Brigada Lăpuşneanu (Rappa Muffin sau Ska Fără Trompete dacă ar mai activa).

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...