Trupa suceveană de post metal cu influenţe de la gothic la dark wave, Adamo Caduco, a reuşit performanţa, de curând, de a cuceri atât publicul cât şi juriul, în egală măsură, la semifinala Bucovina – Moldova GBOB România. Fără a rămâne în pană de surprize pe parcursul cunoaşterii elementelor ce compun trupa, Adamo Caduco lucrează la nişte materiale discografice deosebite, unul dintre ele fiind „Dalbul de Pribeag”. Despre compoziţii, scena muzicală şi planuri, discutăm cu Tony, vocea masculină a trupei.
Aţi pornit de la un alt proiect muzical. Cum aţi ajuns la formula actuală?
Tony (ADAMO CADUCO): În primul rând, doresc să-i salut pe toți cei care vor citi aceste rânduri și mulțumesc pentru oportunitatea de a vă împărtăși unele aspecte din activitatea trupei ADAMO CADUCO ce se regăsește într-un moment deosebit după reușita locului I la GBOB Bucovina-Moldova.
Activitatea mea muzicală a început cu aproximativ zece ani în urmă. La începuturi, a existat trupa LABURINTHOS ce a realizat un material discografic sub auspiciile label-ului de tradiție în underground-ul metal Avantgrade Music, însă, apoi, am decis să facem o pauză, și astfel s-a înființat ADAMO CADUCO.
Aţi avut o piesă specială pregătită pentru GBOB, “Insana”. Ce stă în spatele ei?
Tony (ADAMO CADUCO): În fiecare creație artistică în care m-am implicat, spiritualizarea muzicii a reprezentat un deziderat. Acest fapt a condus la o muncă asiduă depusă, nu numai de mine, ci și de ceilalți, parteneri de care am avut onoarea să fiu alături în demersul nostru comun. În ceea ce privește actul creațional al pieselor Insana, Gherosia Plata, Borboros sau al celorlalte melodii ce vor figura în playlist-ul viitorului material, care se va numi Dalbul de Pribeag, vă pot destăinui că totul se petrece într-un mod atipic, respectiv, pornim de la ritualul propriu-zis, iar inspirația vine de la sine. Într-adevăr, concursul/festival GBOB Bucovina-Moldova ne-a motivat să ne schimbăm radical viziunea muzicală și astfel rezultatul a fost pe măsură.
Am înţeles că veţi lansa un nou material, cu versuri în română arhaică. De ce aţi ales asta şi ce îţi mai puteţi spune despre material?
Tony (ADAMO CADUCO): La momentul actual este la masterizat un album în limba engleză, și în lucru un alt material discografic în româna veche care include piesa Insana cu care ne-am prezentat la concursul/ festival GBOB Bucovina-Moldova.
Acest album ritualic în limba română arhaică va fi sub forma unei singure piese compusă din mai multe părți ce vor figura cu propriile denumiri – unele dezvăluite mai sus – și care vor fi legate atât conceptual, cât și muzical. Tema acestei unice melodii de întinderea unui material discografic, în adevăratul sens al cuvântului, gravitează în jurul metaforei dalbul de pribeag, care, în tradiția românească, desemnează spiritul celui ce tocmai s-a stins din această viață și pornește într-o călătorie inițiatică. Acest interval, pe care duhul decedatului îl parcurge între cele două lumi, nu reprezintă altceva decât un rit de trecere. Întreaga peregrinare, pe care o exprimăm în cadrul acestui album, se raportează, în sine, la avatarurile și ocultările lui Adam Kadmon, începând cu inițierea sa în existența mundană și culminând cu descrierea și transmiterea vibrațiilor din Gherosia Plata, denumire dată, într-o veche legendă românească cu influențe bogomilice, locului în care acesta fost izgonit. Un alt motiv important pe care albumul îl urmărește în construcția sa conceptuală, vizează stadiul în care protopărintele rasei umane se regăsește în cadrul declinului ontic reflectat prin rememorarea materiei haosului primordial, Borboros.
Conceperea albumului va merge mână în mână cu un turneu în afară?
Tony (ADAMO CADUCO): Desigur, după terminarea albumului, va urma un turneu în România și în străinătate, însă, este prematur să discutăm despre aceasta, deoarece, actualmente, suntem în stadiul inițiatic al dezvoltării ritualului muzical Dalbul de Pribeag. Pe termen mediu, prioritar pentru noi este definitivarea acestui material la care lucrăm în prezent, ca apoi, să reorchestrăm piesele în limba engleză, de pe albumul anterior.
Ce vreţi să schimbaţi în nivelul scenei muzicale locale prin acest material?
Tony (ADAMO CADUCO): Nu ne interesează și nu dorim să schimbăm în vreun fel scena muzicală prin diverse artificii de showbiz, ci suntem preocupați doar de cei care vor recepta acest ritual pe care îl propunem sub forma unei opere ce poate fi încadrată în stilul post-metal.
Acest deziderat sincer pe care îl urmărim a fost răsplătit de publicul prezent în data de 10 septembrie la concursul/festival GBOB Bucovina-Moldova, și astfel ADAMO ACDUCO a devenit prima trupă din întreaga istorie a GBOB Romania care reușește să câștige, atât votul PUBLICULUI, cât și pe cel al JURIULUI. Vă mulțumim!
Aveţi o componenţă numeroasă. Cum reuşiţi să vă sincronizaţi pentru înregistrări şi repetiţii?
Tony (ADAMO CADUCO): Consider că ADAMO CADUCO nu are o componență numeroasă. În general, trupele din spectrul muzicii metal sunt formate din cinci membri. Nu am avut probleme cu sincronizarea instrumentiștilor în timpul înregistrărilor sau la repetiții, deoarece, toți componenții trupei au avut o activitate muzicală prodigioasă, cântând în diverse proiecte. Într-adevăr, repetițiile, minimum în număr de trei pe săptămână, decurg sub impulsul unei atmosfere extrem de serioase.
Cât de greu este să menţii vie o trupă în contextul scenei locale?
Tony (ADAMO CADUCO): După cum afirmam în răspunsul la întrebarea precedentă, munca pe care o depunem implică multă seriozitate și nu o facem pentru un succes facil și de scurtă durată. În ceea ce privește actul artistic, până acum nu am comis nici un compromis, fapt ce a fost răsplătit prin ocuparea locului I la semifinala GBOB Bucovina-Moldova, de altfel, și primul concurs la care am participat.
Mulţumim!
Tony (ADAMO CADUCO): Și eu vă mulțumesc în numele ADAMO CADUCO, și îi aștept pe toți la Finala națională GBOB România 2016 – Rockstadt Brașov, în ziua a zecea a lui Undrea (una dintre denumirile date lunii decembrie în calendarul popular românesc).
Livia Feidaros (vocal & keyboards)
Tony Flandorfer (vocal)
Nistor Şerban – (guitars)
Duciag Alexandru – (bass/guitar)
Leonard Adrian Melisch – (drums)