Get-begetInterviuriNoutăţi

Interviu: Church of Cthulhu – „Mai mult stoner, mai mult blues, mai mult groove”

Stoner cu pete atmosferice, melanjuri relaxante, pictate-n groove nebun și instrumente atipice genului, fac din cei de la Church Of Cthulhu o gură de aer proaspăt atât în scena locală în general, dar și în aria aleasă ca reprezentându-i cel mai bine. Trupa a lansat de curând două noi single-uri de pe un viitor material discografic, pe care ni-l descriu cum nu se poate mai bine în interviul de mai jos și pe care le puteți degusta cu o porție de melancolic ce îmbată simțurile zilele viitoare în cadrul Roadkill Fest din Quantic (București) și Flying Circus (Cluj).

Vă pregătiți de lansarea unui nou material. Ce ne puteți povesti despre el?

“Get Outta My Swamp!” marchează câteva schimbări importante pentru noi. În primul rând, e primul material în formula de trio. După plecarea lui Bogdan la finalul lui 2022 am optat să nu cooptăm un solist nou, părțile vocale fiind preluate de Ciprian și Misu. În al doilea rand, ne-am îndepărtat puțin de sound-ul de pe “Hexakosioihexekontahexaphobia.”

După un EP mai doom și mai melancolic, am revenit oarecum la sound-ul de pe “Nonexistence.” Mai mult stoner, mai mult blues, mai mult groove. Dar și mai raw ca sunet. Cine caută un stoner corect și lustruit a cam greșit albumul. Dar e materialul perfect pentru cine ascultă Bongzilla, Weedeater sau Church of Misery.

Și putem face încă o paralelă cu albumul “Nonexistence” din 2020 pentru că și “Get Outta My Swamp!” are doi invitați. Materialul include un featuring ușor atipic cu Mihnea Ferezan (RoadKillSoda / King Solomon). Mihnea e producătorul nostru din 2021 și era inevitabil să se întâmple. Și spunem “ușor atipic” pentru că piesa e mai degrabă un melanj de country cu Django Reinhardt. Chitare acustice, resonator, muzicuță, pian și toate nebuniile.

Cel de-al doilea invitat e Dragoș Coman, cunoscut din trupele Damage Case și Slicer. Și nu, nu ne-am apucat de thrash. Dragoș e mare fan surf rock și a venit cu câteva riff-uri inspirate din acest curent. Din nou, cumva atipic în comparație cu restul albumului. Pe de altă parte, abordarea noastră pe “Get Outta My Swamp!” a fost atât de laid back încât a mers la fix cu filosofia “anything goes”.

Și toate piesele se leagă excelent în povestea unui nebun drogat care-și petrece ultimele zile din viață în mlaștină, în compania unui crocodil imaginar. Da, partea lirică e complet puerilă și neserioasă. Pentru că ne-am plictisit de piese profunde. Cine mai are timp de prostiile astea?

De ce ați ales “Hollow and Betrayed” și “Get Outta My Swamp” ca single-uri pentru promovarea albumului?

Am vrea să spunem că am folosit un proces complex sau bine gândit când am ales cele două piese, dar nu e deloc așa. Pur simplu astea au fost opțiunile care au venit natural.

Pregătiți și o lansare live?

Da! Lansarea albumului va avea loc la RoadKill Fest 2023. Festivalul are loc pe 24 și 25 octombrie în Quantic. Noi o să cântăm în prima zi alături de Vandaal, RoadKillSoda și Unida. Pe 25 o să lansăm albumul și la ediția de la Cluj-Napoca a festivalului, în aceeași formulă, în Flying Circus.

Scena de stoner/sludge e destul de restrânsă la noi, ce v-a făcut să mergeți în direcția asta?

Fix faptul că e restrânsă și că nișa asta mai murdară a stoner-ului nu era deloc reprezentată la noi. Practic am pus Romania pe harta borhotului. Din fericire, scena stoner/doom/sludge s-a tot extins în ultimii ani și au apărut trupe foarte bune pe mai toate nișele genului. Avem Vandaal pe stoner/grunge, Jahmolxes cu o abordare mai progressive, și Deaf Hombre cu un stoner clasic și fară compromisuri. Toate trupele astea o să cânte la RoadKill Fest și o să fie o petrecere pe cinste.

Lansați albumul și fizic. Credeți că mai merită investiția albumele fizice astăzi?

Stiu că părerile încă sunt împărțite pe tema asta, dar trăim în era digitală și nu e nimic în neregulă cu asta. Și noi ascultăm muzica preferată pe platformele de streaming, deci ne concentram în primul rând să avem materialele online. Investiția în albume fizice merită câtă vreme ai și concerte. Și asta e valabil pentru orice produs fizic, inclusiv tricouri, șepci, etc. Vinyl-urile au revenit în forță și casetele sunt din nou la căutare. Momentan o să lansăm albumul doar pe CD, un mediu de stocare încă relativ popular. Dar noi l-am gândit mai mult ca un produs care să arate bine și pe care să vrei îl iei acasă ca pe un suvenir și nu ca pe un CD propriu-zis.

Mulțumim!
Mulțumim și noi pentru oportunitate!

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...