Formaţi în 2008, Illuminati este chintesență alăturării unor trupe precum Atheist, Pestilence, Cynic sau Exivious. Albumul de debut, „The Core” a reprezentat per se o muncă monumentală, cu o serie de invitaţi care îi oferă din capătul locului un plus, precum Daniel Mongrain (Martyr, Voïvod), Tony Choy (Atheist, Pestilence, Cynic, Synkronizity), Kelly Shaefer (Atheist), Luc Lemay (Gorguts), Patrick Mameli (Pestilence) şi Mike Browning (Nocturnus, Acheron, Morbid Angel, Incubus, After Death). Dacă asta nu v-a convins să cercetaţi într-o stare de curiozitate frenetică peste tot bucăţi din album, atunci vă spun şi că acesta conţine 12 piese conceptual unite de o serie de influenţe printre care se numără jazz-ul şi progressive-ul, care oferă suficiente momente de respiro menite să te pregătească pentru următoarea piesă-colaborare pe care o vei aştepta cu sufletul la gură. Tehnicitate, maeştri ai genului şi some good old school vibe fac din Illuminati o alegere perfectă pentru a deschide concertul DTA şi Obscura, de pe 4 aprilie de la Arenele Romane, alături de Taine. Concertul reprezintă şi o revenire pe scenă a trupei.
De ce tech death? Stilul acesta old-school este din ce în ce mai puţin abordat de trupele noi.
Andrei: Când am apărut noi cred că se termina ultima mișcare în tech death cu trupe ca Necrophagist, Spawn of Possession, The Faceless, Martyr și altele. Am fost oarecum influențat de asta, fiind un mare fan al fenomenului tech/prog din muzica metal a anilor ’90.
Matei: Noi am apreciat mereu măiestria muzicienilor. Defapt de când am ascultat prima oară Death, Atheist, Cynic, Sadist, Cadaver, Nocturnus…toată tabăra de techno-deatheri veseli, mi-am dat seama că este mai ușor ca muzica dură să-mi mențină interesul constant dacă am mereu la ce să fiu atent, dacă mi se învârt urechile ca iepurelui de la Nesquik când aud ce fac muzicienii. „Music for musicians”, se spune. Dar pe mine unul asta mă atrage. Muzicieni buni, muzică interesanta, care oferă ceva în plus și care te face să îți soliciți nițel creierul și urechile să înțelegi ce se întâmplă. Mi se pare „hot” J. În plus, mi-e mai comod să pun muzica aceasta pe prim-plan când o ascult, fără să fac altceva și fără să fie doar de fundal. Ca să nu mai spun că mă mișc așa natural cu figurile mele exotice de dans, pe tech death.
De ce aţi decis să luaţi pauză după lansarea albumului?
Andrei: Nu a fost o decizie, s-a întâmplat involuntar, fiecare are prioritățile sale, probabil și dorința de a experimenta cu mai multe stiluri. Pauza a fost și inainte de lansarea albumului, activitatea noastră live a fost destul de scurtă. Sincer, nu prea avem cu ce să ne lăudam în materie de concerte. Suntem mai mult un proiect decât un band de sine stătător.
Matei: A fost o decizie dictată de circumstanțele de la vremea aceea… chiar dinaintea lansării albumului. Eu am trăit în altă țară începând cu 2010, toți trei din formula de pe album am dat de job-uri și alte responsabilități (chiar dacă, din fericire, am ajuns toți să fim în continuare implicați în lumea muzicală și pe plan profesional) și pur și simplu nu avea un viitor cert trupa, așa împărțiți în diferite țări cum eram. Așa că a devenit un proiect de studio. Am avut lansarea sa oficială în club Panic! în 2013 pentru că venisem în țară pentru o lună și mi s-a părut că albumul merită măcar un concert de. După album, din nou tăcere pentru că toată lumea s-a întors la treburile lor, în colțurile lor ale lumii. Dar această pauză de după album a fost la fel ca cea de dinainte, și poate vor mai fi asemenea pauze. Pentru mine, Illuminati este un proiect care nu necesită un deadline…muzica și ideile vin mai greu, dar când vin, sunt interesante. E ceva care vine din umbră, când nu te aștepți.
Ce v-a îndemnat să reveniţi?
Andrei: Muzica asta lasă niște sentimente în tine – mai ales dacă o asculți de mic – care revin uneori și strigă ca niște copii mici cărora trebuie să le dai de mâncare într-un final… nici nu ai vrea să-i lași să moară de foame.
Matei: Sincer, am tot vrut să găsim un context potrivit pentru o revenire iar acest concert DTA/Obscura a fost catalizatorul. Oricum am fi început să ne vedem să lucrăm la material nou, dar acest concert a grăbit reluarea colaborării între noi.
Este acest concert Death to All a one time thing?
Andrei: Nu cred.
Matei: În primul rând, ceea ce va fi „one time thing” este că am decis să filmăm acest concert, să fie mai mult decât un simplu concert filmat pe mobil…vrem să aibă o direcție cinematografică, să documenteze puțin trupa în stadiul prezent. Deci veți fi prezenți la un moment important pentru trupă, și veți apărea pe un DVD! Lucrăm cu Marius Mihordescu pe partea de film, iar concertul va beneficia de un sunet excelent, marca Ștefan Panea. Din punctul meu de vedere, ca membru live al trupei, nu știu dacă acest concert va fi „a one night stand”. Eu așa privesc fiecare eveniment la care particip, pentru că mă ajută să storc ce e mai bun sau mai rău din mine. Însă nu sunt un adept al cântatului live. Asta cred că e problema majoră în trupă: dorința mea de a nu urca pe scenă foarte des. Prefer să creez ceva, să înregistrez, să lansez ca să existe pentru totdeauna și acea creație să biruie moartea, iar apoi să trec mai departe la următoarea creație. Dar cu acest concert, am simțit o obligație morală să mă agit să participăm. Avem câteva trupe care ne-au influențat în mod direct și major, și nu puteam să știm că vine una din aceste trupe chiar în ograda noastră, la doi pași, și să fim doar simpli spectatori, când ne putem găsi locul cu ușurință în contextul concertului, având în vedere materialul pe care îl avem și care nu s-a bucurat nici de multă atenție din partea publicului român live. Dar sper ca semnarea condicii la acest concert să fie o trambulină către alte lucruri grozave pentru Illuminati, într-o formă sau alta.
Plănuiţi să reluaţi activitatea, poate să începeţi munca la un nou material discografic?
Andrei: Nu plănuim nimic, nu e nimic clar, în funcție de disponibilitatea fiecăruia.
Matei: Așa dorim. Iar până atunci, ne-am pus la punct și cu tot ce ține de merch, lucru de care albumul nu a beneficiat când a apărut prima oara. Adică vom avea tricouri, tricouri în ediție limitată, pene de chitară, bețe de tobe, stickere, de toate! Mai multe detalii se vor găsi pe parcurs pe pagina noastră de facebook, în curând și pe site, când va fi gata. A, și anul acesta scoatem și un videoclip!
O parte din voi are legături şi cu trupa Taine. La concertul de lansare aţi făcut şi un feat cu Andy. Va gândiţi să încercaţi un featuring oficial între trupe?
Andrei: Acum la concert nu. Pe viitor nu știu.
Matei: Inițial acesta a fost planul. Între timp, acest plan s-a schimbat în mod radical, așa încât partea din noi care avea legătură cu Taine are acum legătură exclusivă cu Taine. Dar ăsta este alt capitol. Din păcate niciun membru Taine nu va presta alături de noi acum. Chiar ne-am fi dorit. În schimb vom avea alte 2 featuring-uri pentru concert.
Cum s-a legat acest concert cu Obscura şi DTA şi cum vă pregătiţi pentru concertul Death To All?
Andrei: Într-un mod alambicat, dar vom vedea rezultatul final pe 4 Aprilie.
Matei: S-a legat foarte foarte greu, cu foarte foarte multă muncă, în foarte foarte scurt timp. Cred că eroul principal datorită căruia nu ne-am anulat cântarea chiar după ce a fost confirmată oficial (din anumite cauze), este Ștefan Hâncu. Ștefan are un one-man project pe nume Dulceața Morții, care are deja 6 albume scoase la A&A Records, iar anul acesta îl scoate pe al 7-lea. Eu apar pe 4 din aceste albume. Cu Ștefan am mai colaborat și la o altă trupă de-a mea, Lost Society, la trupa chitaristului Adrian Moisoiu din Lost Society numită Nori Geometrici, și chiar și în pregătirea albumului Illuminati. Ștefan e un fel de al x-lea membru (după câți sunt oficial în trupă), este muzicianul meu preferat din România, funcționează pe baza unor idei aparte și parcă de pe altă lume, este unul din cei mai responsabili oameni pe care i-am întâlnit vreodată, și printre cei mai capabili și creativi în materie de muzică. El îi va lua locul lui Petre la acest concert și în mai puțin de-o lună înaintea concertului, de când l-am întrebat dacă vrea să participe, a învățat toate piesele, ba chiar și-a pus si amprenta personală, și sună sublim. Îi mulțumim mult lui Ștefan, și ăi mulțumesc lui Andrei că l-a „dădăcit”. La concert vom cânta albumul de debut cap-coadă, plus un cover special care nu apare pe album, cu o invitată la voce. Vom avea și merchandise (albume, tricouri limitate, etc.), iar pentru cei care nu pot ajunge la concert și vor să cumpere albumul, îl pot găsi în țară pe site-urile www.letsrock.ro și www.bestial.ro.
Autor: Geanina Chiricuță